torsdag 21 mars 2013

Ut i kvarten igen

Så var säsongen slut, återigen alldeles för tidigt. Att mitt tips slog in gällande denna semi är föga tröst. I samma inägg frågar jag mig om HV har förmågan att ställa om och trycka gasen i botten redan från match ett. Det kunde man, men frågan är, såhär i efterhand att man fick hjälp av ett yrvaket LHC. Handen på hjärtat trodde jag verkligen inte på mitt tips efter första matchen. Jag kände snarare att jag haft helt fel om mitt kära HV. Kanske det sätter fingret på något med denna upplaga av HV. Man har en förmåga, när allt stämmer, att se ut att spela den bästa hockeyn i det här landet. Det gjorde man också stundvis under säsongen. Men sen november har man gjort det allt för sällan och om jag minns rätt så räcker ena handens fingrar till för att räkna de matcher man spelat så där härlig frejdig 'världsmästarhockey'. Första kvarten inkluderad. Däremellan har bristerna som är stora och många varit smärtsamt tydliga. Brister som blev uppenbara för alla ikväll. Man kan dra paralleller till berättelsen om kejsaren och hans nya kläder när man tänker på hockeysveriges reaktioner på HVs kvartsfinalserie.

Jag tänker inte börja analysera och försöka komma med slutsatser mer än så ikväll. Risken är att det blir att för känslomässigt och onyktert så här tätt inpå. Men man kan om man inte är blind och totalt saknar analysförmåga konstatera att HV står inför ett viktigt vägval, kanske det det viktigaste på mycket länge inför nästa säsong: Fortsätta på inslagen väg när det gäller spelarrekryteringar och spelsystem. Här vilar allt ansvar på klubbledningen. Man måste göra en grundlig analys. Hur gör man HV till en vinnarklubb igen? Det handlar om att PÅ RIKTIGT vända på varje sten och se det hela med helt öppna ögon och inte ta någonting för givet.

Nu lägger jag mig och gråter och försöker se twitterflödet mellan tårarna.

måndag 11 mars 2013

Så går slutspelet

Så är det dags att säga några ord om det som börjar imorgon, säsongens höjdpunkt, Slutspelet. Vi börjar med kvartsfinalserierna lite mer ingående och sen lite kort och lite vildare spekulerande kring Semi och Final. Generellt tror jag det blir betydligt tuffare i slutspelet för topplagen en många tror. Den stora anledningen till det att samtliga slutspelslag, utom möjligtvis Brynäs har i princip varit klara för slutspel sen julas. Det gör att man kanske när man redan då låg 20 poäng efter toppen och 20 poäng före lagen under slutspelsstrecket (om jag tillåter mig överdriva lite) inte satsar fullt ut på att varje match från då fram till förra veckan. Istället har man prioriterat att förbereda sig för det kommande slutspelet och inte chansat med småskadade spelare exempelvis.

Skellefteå-Brynäs
Kan på förhand se ut som en serie som bara kan sluta på ett sätt, det vill säga att Skellfteå ror hem denna relativt enkelt. Jag är av en annan uppfattning. Svenska mästarna, som ju Brynäs trots allt är, har de sista matcherna lyckats hitta tillbaka och faktiskt tog faktiskt bara tre poäng mindre än Skellefteå de fem sista omgångarna av grundserien. Den veckas vila som man också fått lär också vara en större fördel för Brynäs än för Skellefteå då man fått gå på färre folk på grund av skador. Sen har vi ju det där med underskattning. Gäller att Skellefteå verkligen är beredd och tar denna uppgift på största allvar. Annars kan skrällen vara ett faktum. Om jag ändå måste ta ett lag till semi härifrån blir det Skellefteå, mest tack vare hemmafavör och en bredare offensiv.
4-3 till Skellefteå.

Färjestad-Modo
Här hänvisar jag till ett mer ingående inlägg med mina tankar på systerbloggen hvbloggen.se.
4-3 till Modo

Luleå-Frölunda
Även här hänvisar jag till hvbloggen och detta inlägg författad av undertecknad.
4-3 till Luleå

HV71-Linköping
Den intressantaste kvartsfinalen såklart. Självklart för mig men även för neutrala inbillar jag mig. Men, tyvärr för mina och alla HV-supportrar än vill det blir detta ingen rolig historia för oss. Jag har nästan alltid varit optimistisk när det gäller HV men den här gången är jag inte det. Under säsongen, eller åtminstone sen man tappade storformen någon gång i november har jag velat fram och tillbaka om verkligen HV är en guldkandidat man vill vara. På ett sätt tror jag fortfarande man är det, för högstanivån som vi sett ett par gånger denna säsonger, är mycket hög om inte den högsta. Man kan ju lätt om man är lite optimistisk lagd resonera att detta är den nivå man också kommer ha i slutspelet. Det hoppas jag också, av hela mitt hjärta. Mellan dessa toppinsatser som enligt mitt tycke kommit allt för sällan har det varit halvdra insatser. Helt i sin ordning. Man kan inte över 55 omgångar spela på topp konstant. Även några mindre bra insatser får man acceptera och till och med en och annan riktigt usel insats. Helt i sin ordning. MEN att göra som man gjorde mot Växjö borta med tre omgångar kvar är allt annat än OK och indikerar att något absolut inte står rätt till. Inför denna man står inför möjligheten att säkra andraplatsen 'bara' och möter ett bottenlag. Ett läge som borde vara både inspirerande och taggande. Då står man istället för den kanske sämsta insatsen på fem-tio år. Jag överdriver inte.

Jag hoppas för allt i världen att jag drar för stora växlar av den här matchen och det tror jag många också tycker. Men jag kan inte hjälpa att jag tolkar detta som att man inte har den där gnistan och förmågan att när det gäller som mest, som det om två dagar kommer göra, plocka fram den där höga högstanivån som en kanin från en trollkarls hatt. HVs kontra Linköpings styrkor och svagheter sinsemellan tycker jag vi kan lämna därhän. Spelar HV som inte på högsta nivå eller åtminstone nära denna kommer man inte ha en chans mot Linköping. Det är sanningen. Det hela kan alltså reduceras till en viktig fråga: Har HV förmågan att rivstarta och köra på alla cylindrar när det hela börjar om sådär 45 timmar? Jag tvivlar starkt på det. Det gör jag delvis på grund av det som hände borta mot Växjö men också självklart på grund av de långa perioderna mellan de riktigt bra insatserna de senaste fyra månadarna. Sen känns ju mönstret igen från de senaste säsongerna, det vill säga en stark höst, en lång vinter-formsvacka där man sen aldrig riktigt kommer tillbaka till nivån man hade under hösten, följt av ett slutspel där man inte räcker till trots hemmafavör och favoritskap.
4-1 till Linköping

Efter detta är slutspelet tämligen ointressant för oss inbitna HV-fans men jag vill ändå ge mitt tips på hur det hela slutar.

Semi
Skellefteå-Modo
En tuff västernorrländsk holmgång med mycket känslor. Kan nog vara något även för den neutrala att kika på. Skellefteå vinner, återigen på grund av bredden man har med fyra producerande enheter.
4-3 till Skellefteå

Luleå-Linköping
Stärkta av det man åstadkom mot HV kommer Linköping sväva på moln och relativt enkelt om än inte utan motstånd, avfärda Luleå. Söderberg fortsätter levererar och Engstrand blir slutspelets målvakt.
4-2 till Linköping

Final
Skellefteå-Linköping
Skellefteå får det ganska tufft men har nu ändå gett sig fan på att inte förlora ytterligare en final. Man höjer sig en nivå till och plockar hem sin första buckla på över 30 år. Linköping får ytterligare ett silver till samlingen.
4-2 till Skellefteå

söndag 10 mars 2013

Så gick det årliga grundserietipset

Fullt upp med inläggskrivande så här i slutspelstider. Först ett par inlägg på HVbloggen om två av kvartsfinalerna och nu liten tillbaka blick över grundserien som avslutats i veckan. Vi kör från toppen till botten, ok?

1. Skellefteå (mitt tips 1)
Infriade mina förväntningar genom att vara det bästa laget genom grundserien. Detta medels en fantastisk offensiv med fart och riktig spetskompetens i anfallet som övriga lag i elitserien saknar. Den stora skillnaden mot övriga toppkonkurrenter som till sist hamnade tolv poäng efter var att Skellefteå aldrig hade någon riktig svacka under serien.

2. Färjestad (mitt tips 4)
Hur mycket det än bär mig emot måste jag erkänna att jag är djupt imponerad över Färjestads förmåga att alltid hamna högt i tabellen. Varken usla inledningar eller många skador på nyckelspelare verkar kunna ändra detta faktum. Bra scoutning och bra organisation när det gäller hjälptränare ect. tror jag är den stora skillnaden jämfört med många andra lag. Självklart hjälper också de ekonomiska muskler man skaffat efter många år där man gått långt i slutspel till..

3. Luleå (mitt tips 2)
Hamnade nästan där jag tippade att de skulle hamna. Det vill säga i toppen. Ett lag utan svaghet med ett otäckt stabilt grundspel att luta sig tillbaka på. Något eller några onödiga mindre bra insatser från att hamna ännu högre upp.

4. HV71(mitt tips 3)
Så här skrev jag inför grundserien: "HV kommer till en början fortsätta på den inslagna vägen från försäsongen och vara hysterisk bra fram till höstuppehållet. Inga nyheter där alltså. Sen kommer senhöst/julsvackan som återigen kostar laget seriesegern."  

Så långt ganska mitt i prick om jag får säga det själv. Sedan följde: "Grundserien avslutas hur som helst starkt och bygger upp skyhöga förväntningar bland de numera lite bortskämda och guldtörstande HV-fansen. "

Denna sista mening var kanske inte riktigt lika träffsäkert beskriver vad som hände i slutet av serien. Ska man vara snäll kan man säga att HV genom säsongsavslutning la över favoritskapet på andra lag (även om det inte var katastrof så var det långt ifrån nån guldskimmer över spelet). HV är det lag bland topplagen med mest och störst frågetecken kring sig inför slutspelet.

5. Linköping (mitt tips 7)
Ett lag som imponerat på mig. Tuffat på i mitten av tabellen utan att varken dominera och väldigt sälla göra några riktiga bottennapp. Verkar hittat ett vägvinnande spel och har en riktig leading line med Söderberg i spetsen som kan bli ett vinnande vapen även i slutspelet. När jag kollar på statistik kring laget blir jag förvånad att man inte hamnade högre i tabellen än man gjorde.

6. Frölunda (mitt tips 6)
Ett lag som började säsongen lite stormigt. Spelet imponerade inte så mycket som klubben och fans önskade. NHL-lockouten kom och man började på klassiskt Frölunda-manér tänka en vecka framåt i tiden när man fattar beslut. Spelare togs in och fler var nog på ingång innan 'verkligheten' någonstans ändå hann ikapp även den mest inbitne Glenn.

Men, det Frölunda jag sett efter att NHL-spelarna lämnat är ett lag som jobbar för varandra och faktiskt spelar ett underhållande och vägvinnande spel i stora delar. Ett Frölunda som ger hopp om ljus framtid för hela Göteborgarna.

7. Modo (mitt tips 12)
Här skäms jag. I mitt inlägg om Modo inför serien fick jag snabbt mothugg av en anonym vad jag tror var Modo-anhängare. Med all rätta visade det sig i slutänden. Modo är liksom Linköping ett lag som överraskat positivt på mig. Ett fartfyllt spel plus lite tillspetsning av truppen under säsongen (tänker i första hand på värvningen av Chaminsky samt lookout-spelaren Alexander Steens gästinhopp) gjorde att det aldrig var någon tvekan om att Modo är ett slutspelslag.

8. Brynäs (mitt tips 5)
Regerande mästarna såg länge och väl ut att hamna ungefär där jag tippade dem eller högre. Men en total och kollektiv kollaps under en period på 10-15 omgångar under sista tredjedelen av säsongen gjorde att Brynäs så när blev ordentligt indragen i en kamp om den sista slutspelsplatsen tillsammans med AIK och Växjö. Nu räddades man till sist av lite mindre katastofal avslutning samt att lagen under tappade lite poäng på slutet. Brynäs är ändå min största besvikelse i årets serie.

9. AIK (mitt tips 8)
AIK med lite 'flyt' på slutet kunna greja slutspelsplatsen. Men problemet med AIK var egentligen inte otur med resultat under de sista omgångarna. Det handlar om att man genomgående varit alldeles för svaga som helhet under serien. Trots att de bara hamnade en placering under vad jag tippat är de därför på grund av sitt svaga spel min näst största besvikelse i årets serie,

10. Växjö (mitt tips 9)
Laget som enligt de egna fansen är bäst i Småland trots att man hamnade sex placeringar under och 38(!) poäng bakom ett annat lag från småland. Nej, Växjös dåliga säsong räddades framför allt av att det fanns två gäng som var ännu sämre snarare än att man gjorde det bra. Men man har ändå som nykomlingar klarat den andra och enligt legenden jobbiga säsongen utan att hamna i kvalserien vilket förtjänar än fjäder i hatten.

11. Timrå (mitt tips 11)
Har presterat ganska exakt så som man kunder förvänta sig med den trupp man har och kanske framför allt startade serien med (Matt Murleys comeback lyfte lagets offensiv en aning). Dags för Timrå att om man klarar kontraktet återigen genom en osäker kvalserie att förstärka laget, i synnerhet i offensiven. Att man under serien slog rekordet över speltid utan mål framåt säger det mesta.

12. Rögle (mitt tips 10)
Med vissa få undantag i enstaka matcher där man faktiskt lyckats stå för hyfsade insatser har Rögle varit ett av de sämsta lagen som spelet i elitserien på mycket länge. Har svårt att tro att man verkligen håller sig kvar via kvalserien. Ser man till spelarmaterialet borde man haft kapacitet till såväl bättre placering som bättre spel. Men underpresterande 'stjärnspelare' som exempelvis Iggulden gjorde detta till väldigt tråkig säsong för Ängelholmarna som nog tyvärr kommer innebära allsvenskan igen.

För egen del är jag, förutom med bottennapp som med Modo och till viss del Brynäs, är mycket nöjd med hur jag tippat denna serie. Hela tre lag SAIK, Frölunda och Timrå satte jag på exakt rätt placering med det i fyra andra fall Luleå, HV, AIK och Växjös fall endast skiljde en placering. Undrar om det går att spela på placering per lag inför säsongen? Kanske värt att kolla upp. Kan i så fall finnas pengar för mig att hämta om exakt ett år fram i tiden..

onsdag 6 mars 2013

Grundserien slut

Lite kort om gårdagen: Först kan jag konstatera att jag var ganska rätt ute i mitt spekulerande förra inlägget. Tyvärr hade HV inte förmågan igår att ta poäng av Luleå. Man försökte i någon mån efter en svag inledning och spelade upp sig en del men Luleå är tuffa och mäktar man bara med ett mål framåt är det svårt att få poäng med sig. Eftersom även Färjestad vann planenligt borta mot Rögle innebar det att hela tre lag, Färjestad, Luleå och HV, hamnade på samma poäng blev det en målskillnadsaffär om plats två till fyra. Det innebar att tre poängs marginal i kampen av andraplatsen inför sista omgången blev en fjärdeplats. Denna fjärdeplats innebar i sin tur att HVs motståndare i kvartsfinalen blev det lag bland plats 5-8 som ingen av topp tre-lagen valde. Det blev helt väntat Linköping. Kul på ett sätt då man får möta ett lag som spelar en tilltalande hockey plus att pulsen stiger lite extra då det är lite av ett hatmöte (även om LHC aldrig väckt ont blod hos undertecknad på samma sätt som Färjestad gör). Tråkigt på ett annat sätt då Linköping har ett förbaskat bra hockeylag som HV dessutom har haft svårt med under grundserien.

Mer om slutspelet, hur det går det, sammanfattning av grundserien med utvärdering av mitt tips inför säsongen kommer i dagarna. Min förhoppning är att hinna skriva en del i vakuumet fram till allvaret börjar nästa vecka. Nu ska jag slå mig ner framför Uppdrag Gransknings program om Leksand. Synnerligen intressant..

måndag 4 mars 2013

Vilda spekulationer inför sista omgången

Förutsättningarna inför den sista omgången av elitserien är hyfsat raffinerade för HVs del. Nu när det är klart vilka som går till slutspel och vilka som hamnar i kvalserien är det kampen om andraplatsen som är det enda som är ovisst (som betyder något) inför sista omgången.

Det är ganska enkelt för HVs del: Man måste ta poäng borta mot Luleå. Detta räcker också till att säkra andraplatsen. Förlorar vi vid full tid blir det med all sannolikhet fjärdeplatsen. Luleå går definitivt om då eftersom de då hamnar på samma poäng men med bättre målskillnad. Färjestad möter jumbon Rögle borta och bör vinna när man både har högre klass och mer motivation än motståndaren.

Hur går det då? Tyvärr har jag blivit rätt pessimistisk inför detta med tanke på vad HV presterat sista omgångarna. Luleå borta har verkligen inte varit HVs melodi denna säsong heller. Eller vad sägs om målskillnaden 8-1 på två matcher uppe i Luleå. Intressant faktum i detta är att båda dessa matcher (2-1 förlust i sudden och 6-0 förlust) avgjordes samma dag då den tidigare blev avbruten på grund av Sundhs otäcka hjärnskakning. Lite episkt hade det varit om Sundh får avgöra för HV i slutet av matchen imorgon. Ta revansch på olycksarenan så att säga..

Men, som sagt, mitt grundtips är förlust och därmed fjärdeplats. Då, efter matchen börjar nästa raffinerade moment, nämligen val av kvartsfinalmotståndare för lag ett till tre (och fyra får den som blir över). Grundtipset här är att ingen vill möta Linköping som därmed blir HVs motståndare i kvartsfinalen. Ett mycket ovisst E4-derby som jag absolut inte för sköna vibbar inför. Vilda spekulationer som ju såklart kan visa sig vara helt fel.

Ett annat scenario är att HV kanske börjar visar sitt 'rätta' jag imorgon, utklassar Luleå och sätter an tonen inför slutspelet. I kvarten får man då ett lite skakigt Brynäs som Skellefteå inte vågar välja på grund av statistiken i inbördes möten. Man kan ju hoppas i alla fall..