tisdag 26 februari 2013

Var har vi HV?

Ofta de senaste veckorna har jag gått och funderat på var HV egentligen står inför slutspelet. Den här säsongen påminner skrämmande mycket om tidigare säsonger där man haft en riktigt bra höst för att sedan ha ett lite tyngre period kring jul för att sedan spela upp sig något inför slutspelet. Hur mycket säger det om hur HV kommer prestera i stundande slutspelet? Antagligen rätt mycket. Men, det finns några skillnader..

För det första tycker jag, trots en del gnäll under säsongen som gått, HV verkligen blivit mer stabila bakåt. Det tack vare att tränarstaben under hösten och vintern gjort ett fantastiskt bra jobb med att få HVs positionsspel och med att minimera de stora misstagen, även om det är långt ifrån perfekt i alla matcher, som i kvällens match. 

Sen har vi dessutom två riktigt stabila målvakter. Något HV saknat senaste säsongerna. En ingrediens som såklart kommer vara direkt avgörande i ett slutspel. 

För det andra har skillnaden mellan lagen i elitseriens olika 'segment' placeringsmässigt blivit större än tidigare. Jag har svårt att se lag som Modo, Frölunda eller för den delen Linköping (några av dessa tror jag det handlar om för HV i kvarten) ska kunna ta fyra matcher mot HV. Nu menar jag inte att HV kommer leka hem en kvartsfinalserie mot något av dessa lag. I synnerhet Modo känns som allt annat än en drömmotståndare för HV i en kvartsfinalserie.

Om vi nu ändå utgår att allt går planenligt och man tar sig till semi så väntar antagligen svårare motstånd. Lite beroende på vilka man i så fall ställs mot lär det med stor sannolikhet bli tuffare. Där, om inte tidigare, får vi svar på hur bra HV egentligen är. Kan man hitta den höga högstanivå man visat upp bitvis under grundserien kan det gå vägen såväl i semi som i en final. Men då är det mycket som måste kugga i hjulet. Nycklar som jag ser det är anfallsspelet. Man måste bli lite effektivare på att utöka sitt spelövertag man så ofta har under långa perioder i matcherna. Sen klarar man sig säkerligen inte till en final med ett PP med runt 15 procents effektivitet. Att försvarsspelet fortsätter vara stabilt och att Wesslau visar upp sitt bästa spel lär också krävas.

Vad har kvällens match mot Brynäs att bidra med i denna analys? Ganska marginellt. Två pinnar och en ganska blek insats från HVs synvinkel. Man vill ju såklart att HV ska varva upp nu och spela på topp samtliga matcher från slutet. Men lite sämre spel i slutet av serien har vi sett många säsonger. Även de som slutat med SM-guld.

söndag 10 februari 2013

Något är unket i HV71

För första gången på den dryga 20 år jag följt HV är jag genuint besviken på klubben. Detta beroende på turerna kring avstängningen av ett antal supportrar från att vistas i Kinnarps arena.

Bakgrunden är en längre tids konflikt mellan en (vad jag förstår löst sammansatt) falang i HV-klacken och Juhas vaktservice som har ansvaret för säkerheten i Kinnarps Arena under matcherna. Denna konflikt får nytt bränsle när en omyndig supporter (tillhörande nämnda falang) blev serverad öl inne på arenan. Supportern bestraffad för detta med avstängning (ett antal månader om jag minns rätt). Redan där tar höjer man på ögonbrynen. Det är väl ändå inte den omyndiga killen som gjort fel här. Vilken 17-årig kille skulle inte 'ta den chansen' om den uppstår. Det är väl snarare de ansvariga för alkoholserveringen som brutit i sin kontroll?

Det hela trappas upp med hånfulla och nedsättande tweets om HV71 som klubb, Juhas Vaktservice och framför allt mot dess ägare Janne Kunnari under senaste månaderna. Dessutom försöker ett antal supportrar visa banderoller i HV-klacken med kritiska budskap hur de blivit behandlade, banderoller som snabbt tas ner av publikvärdar och säkerhetspersonal. Hela denna historia når sitt klimax när ett antal personer stängs av från Kinnarps under längre tid, som längst 18 månader. Visst är det inte ok att håna människor offentligt på twitter ect. Men mig veterligen handlar det inte om allvarliga hot som de som togs upp i veckans uppdrag granskning om näthat. Att uttrycka sin åsikt om än på ett klumpigt sätt efter att känt sig orättvist behandlad i och med tidigare avstängning helt utan föregående dialog eller 'rättssäkerhet' som vad jag förstår inte varit fallet, kan ju aldrig vara grund för så långa avstängningar i min värld.

Än mer 'förbryllad' eller ska jag säga 'förbannad' blir man när HV släpper detta pressmeddelande. Där skriver man bl.a:
"Försök till en dialog har gjorts med dessa supportrar, dock utan framgång. Av någon outgrundlig anledning är det nästan uteslutande samma individer som har huvudrollen i dessa sammanhang. HV71 vill inte gå i vidare polemik på den här nivån." 

Det första, att man försök ha en dialog med dessa spelare är vad jag förstår, en ren lögn. Att man inte går vidare i polemik "på den här nivån" är verkligen ett konstigt ställningstagande. Vilken nivå pratar är det man pratar om här? Har man inte i och med detta pressmeddelande redan sjunkit till just 'den här nivån'? Den snälla tolkningen av det är att man inte tänkt igenom sin strategi i detta fall och helt enkelt inte förstår att det blir värre om man inte lägger alla kort på bordet. Eller kanske är det så att man just inte har något på fötterna och istället försöker 'ta en rövare' i ett försök att rädda sin heder?

Jag vill understryka att jag personligen inte har någon 'inside' info gällande denna historia. Det jag tycker och tänker byggs på det jag hört och framför allt läst på nätet. Många som uttalar sig om detta menar då att man inte kan eller har rätt att ta ställning i frågan. En märklig inställning eftersom det utesluter en från att ha åsikter i de flesta frågor. Nej, jag tycker min uppfattning är väl grundad genom det jag läst och hört från trovärdiga källor. Och så länge 'den andra sidan', i det här fallet HV71 inte presenterar något som helst som stärker deras tes kommer jag stå fast vid mitt ställningstagande.

Jag hoppas att fler börjar nysta och göra sin röst hörd i denna fråga. Så här illa kan inte HV fortsätta sköta liknande affärer i fortsättningen. HV må vara en stark klubb men att pissa på detta sätt på några av sina mest trogna supportrar har man inte råd med i långa loppet. Mer om detta finns att läsa i denna tråd på HVs forum samt på twitter (sök på #hv71). Till sist önskar jag att det var sista gången jag får anledning att skriva ett inlägg som detta om klubben i mitt hjärta.

EDIT: Vill även ge en känga åt North Bank som enligt många källor lovat att hjälpa till att upprätta en dialog mellan parterna i fråga. Något man helt verkar struntat i och istället ensidigt tagit klubbens parti i denna fråga.