söndag 31 oktober 2010

Lördagsunderhållning i Göteborg

Säsongens roligaste match hittills lyckades jag pricka in. Åtminstone kändes det så på plats i Skandinavium. Matchen hade det mesta. Kamp, fart, bra tryck på läktarna från båda klackarna och väldigt oväntat slagsmål med "rinkens riddare" Davidsson i huvudrollen. Framför resulterade matchen i tre viktiga poäng till HV.

Första halvan av andra perioden var avgörande för segern. Där såg man att Frölunda är ett lag med dåligt självförtroende. Efter HVs ledningsmål i början av andra blev Frölunda ängsliga och vågade inte alls forechecka lika högt som tidigare. Det är det största misstaget man kan göra mot ett lag som HV. Utan den pressen kan de bygga upp sina anfall i lugn och ro. Det här ger mig hopp inför fortsättningen, när lagen längre fram på säsongen börjar bli slitna och inte orkar hålla uppe den höga pressen när de möter HV. Mycket annat ska ju klicka också, bland annat att HV då har tempo i spelet i paritet med vad de visade i början av andra igår. Men min poäng är att man glimtvis ser HVs höga klass när de höjer tempot och utnyttjar motståndarlagets svagare perioder i matcherna.

Men jumbon Frölunda behöver verkligen inte skämmas för sin insats i går eftermiddag, första halvan av andra perioden borträknad. Där såg de ut som ett slaget lag. Men tack vare en time out och några HV-utvisningar kunde de komma in matchen igen. I tredje perioden spelade de riktigt bra och var nära att komma ifatt ett HV som kanske spelade lite väl passivt, på ledningen i denna fas av matchen. 

Roligt att se andrakedjan i går som verkligen lyfte sig mot det jag tidigare sett. Stora skillnaden här var Brembergs delaktighet i spelet. Har det äntligen lossnat för honom nu? För tidigt att säga än men det såg verkligen lovande ut ikväll. 
Men roligast av allt var att se Johan Davidsson ta sitt första matchstraff i karriären. Inte utan att man fick känslan av att vara på plats när något historiskt inträffade infann sig. Upprinnelsen till matchstraffet var att Voutlainen blir inknuffad i målramen av Frölundas tysk Schubert direkt efter han satt avörande 4-2 till HV varpå Davidsson blir fly förbannad och brottar ner Schubert. Jag satt när spelargången och fick också möjlighet att skrika några uppmuntrande ord till Johan när han lämnade isen. Det märktes redan tidigt i matchen att vår kapten var riktigt tjurig. Han blev olikt honom riktigt förbannad redan i andra perioden då han åkte på en utvisning exempelvis.

Jag skulle inte bli förvånad om Snörets brottningsmatch leder till avstängning. Med en inkonsekvent och okänslig domarnämnd vet man aldrig vilket lag man får ställa på benen nästa match.   

fredag 29 oktober 2010

"Skott på mål, HV71..

..Skott på mål, HV71, HV får ett jätteläge men skottet tar i ribban, MÅL, Timrå." 


Ungefär så var det igår, när jag följde första perioden av HV-Timrå via hockeyligans liverapportering innan jag skulle iväg på annat nöje (om man nu kan kalla att följa HV nöje matcher som igår). Vid ställningen 2-0 till Timrå hade de avlossat tre skott mot Larsson i målet samtidigt som HV var uppe i 10 (om jag minns rätt) + ett gäng utanför och tre ramträffar. Jag tänkte då, "jaha, en sån match ikväll", lite som hvbloggen.se också var inne på. Tur för mig hade jag denna förlusten på känn och valde att prioritera bort att titta på det lite därför. Vill man läsa mer om spelet i matchen ect rekommenderar jag varmt tidigare nämnda hvbloggen.se istället. 

Men imorgon blir det inget missad match. Då ska jag till och med se säsongens första match live, då HV ställs mot jumbon och krislaget Frölunda på bortaplan. Jag hoppas på åtminstone lite mer medstuds än senast.

tisdag 26 oktober 2010

Äntligen Ledin

Per Ledin kan till viss del vara ursäktad för sin anonymitet på isen på grund av skadan han drogs med i somras. Men jag tycker ändå man kan begära mer, åtminstone att han gör det berömda skitjobbet och retar upp motståndarna. Man kunde begära mer, fram till dagens match. Ikväll var det Ledin som skymde och bökade framför mål och såg till att HV fick vikiga 1-0 och 2-0 i en annars tät match. Dessutom retade han upp Modos Nicklas Danielsson så pass att han drog på sig 10 minuter. Att det tidigare inte lossnat på detta vis är inte bara Ledins 'fel'. Han har inte fått istid i powerplay. En spelform där hans bökande framför mål är närmast unikt i Sverige. Jag skulle mer än gärna se en specialkomponerad andra powerplay-formation med Lindström, Piros och Ledin. Tydligt vilka roller spelarna är tänkta att ha i en sådan uppställning. 

Bremberg då? Nej, inte i den form han är i nu. Jag vill så gärna att det ska lossna för honom och jag vet inte om det var önsketänkande men det kändes som han kom in lite mer i spelet mot slutet av matchen. Fick också med sig en assist. Får hoppas det inte bara var mitt önsketänkande och att det är början på något stort. 

En det definitivt börjar lossna Petersson. Assist vid första målet och stod själv för andra. 

En annan som verkligen kommit igång var matchens lirare, Daniel Larsson i målet. Har nu hållit nollan två matcher i rad. Hur stabil som helst ikväll.

Spelet då? Mja. Visst, bättre än det såg ut i början på säsongen. Försvarsspelet såg bra ut även om det kanske var lite mer darrigt än senast mot Djurgården. Men anfallsspelet känns fortfarande lite fantasilöst och krampaktigt, i synnerhet i powerplay. Att anfallsspelet ser ut som det gör, känns bero på en mental spärr hos spelarna. Lite feltänkt minimera misstag. Visserligen ska man självklart spela med marginaler, men om man ska får de farliga lägena i anfallszon gäller det ibland att våga göra det oväntade.

Men man ska verkligen inte gnälla för mycket. Det ser universum bättre ut nu än för bara två veckor sen.

torsdag 21 oktober 2010

Börjar likna något..

Efter kvällens seger mot Djurgården förstärks känslan av att HV lämnat formdalen bakom sig. Ikväll var det fantastiskt kul att se HVs mycket stabila försvarsspel och då framför allt i sista halvan av matchen. Kan inte minnas senast de spelade så disciplinerat och resolut i försvarsspelet. Dessutom gjorde Daniel Larsson sin bästa match i HV-tröjan. 

Framåt såg det inte heller helt pjåkigt ut även om effektiviteten inte är den bästa. Framför allt var det kul att se vissa spelare. Piros fortsatte vara bra. André Petersson som jag efterlyste mer av efter förra matchen var riktigt bra idag även jag är övertygad om att han kan ännu bättre. Sen vill jag berömma Janne att han fått in Liket i boxplay. Mycket bra drag och han sköter sig exemplariskt där. Mindre bra av Janne är speltiden han gav fjärdekedjan med Fasth i spetsen som skapade mycket oreda i Djurgårdsförsvaret nästan varje gång de fick chansen på isen. En annan som var bra var Sundh. Vilken fart, vilket inställning! En kille HV verkligen borde skriva långtidskontrakt med. 


HV verkar vara på banan igen. Men, jag vill ändå avsluta lite negativt med frågan: Vad sysslade de med i spelet fem mot tre? Så dåligt som det var får det inte se ut. Varför ska HV och många andra lag också för den delen, envisas med att dra ner passningstempot i de lägena?



Förövrigt anser jag att disciplinnämnden är ett skämt.

onsdag 20 oktober 2010

Dagens bomb

Ward tar time out från hockeyn och åker hem till Kanada på grund av att han har saker som rör hans familj som han "måste ta hand om." Ward lämnade Jönköping redan ikväll tydligen och i intervjun i HVTV här understryker Ward att det verkligen bara rör sig om ett tillfälligt break. Känns ändå betryggande att han säger det. Men samtidigt, utan att spekulera allt för mycket i vad detta beslut beror på, verkade han i intervjun rätt tagen, lite vemodig nästan. Så jag undrar om inte Wards det var mer ett uttryck för att allt ska lösa sig och gå tillbaks till "vardag" igen? Det återstår såklart att se. På Hvfantaten undrar Henrik G om det inte är det sista vi sett av Ward. Hoppas verkligen att han har fel. Hur som helst kommer Ward vara saknad av mig och många andra HV-fans. Rör det sig bara om en vecka som han pratar om är det naturligtvis ingen fara. Men bröjer det längre, eller Gud förbjude, han aldrig kommer tillbaks skulle vara riktigt sorgligt. Ward är inte bara en profil som skapar rubriker. Han är även en spelare med karaktär och styrka som är unik för elitserien.


I övrigt är det match imorgon igen. Finalrepris liksom i premiäromgången mot Djurgården. Den här gången hemma. Den enda förändringen i laget enligt Janne är att Daniel Larsson är tillbaka i målet. Hoppas HV fortsätter som senast mot AIK, i synnerhet som de agerade i andra perioden, med snabb skridskoåkning rakt anfallsspel och till och med en del närkampsspel. Men Djurgården som börjat trampa igång så sakta, lär sälja sig betydligt dyrare än AIK gjorde i måndags.

måndag 18 oktober 2010

3 bortamatcher, 6 poäng

När jag sitter och bevittnar mitt kära HV spela, brukar jag ofta sitta och formulera inläggen i huvudet med början redan i början av första perioden. Ikväll fanns därför formuleringar som "kommer HV kunna vända det här?" och "bedrövligt.." i huvudet till en början. Sen blixtrar HV till i slutet av första och gör två mål och 2-1 till HV inför andra. Sen blir det lekande lätt för HV resten. Till synes utan att förta sig, ungefär så som man tänkte att det skulle se ut i matena mot Gnaget inför den här säsongen, kunde HV jogga in i mål och vinna med 7-3 till slut.


Det viktigaste den här matchen var såklart att HV fick lite enkla mål och att dessa även var väl spridda i laget. Förutom det hoppas jag HV lärde sig en viktig sak: Det lönar sig att åka mycket skridskor och det även utan puck. På det viset jobbade HV betydligt hårdare än jag sett de göra tidigare under säsongen. Varför? Kanske inspirationen och 'blodvittringen' när målen kom så pass enkelt som de gjorde främst i andra perioden. I och med den aktiva och intensiva skridskoåkningen fanns det hela tiden passningsalternativ för puckhållaren och dessutom vann HV betydligt fler andrapuckar än vanligt. Fortsätter HV som ikväll, även mot bättre motstånd kommer poängen trilla in i betydligt snabbare takt än hittills.


Ikväll var det kul att se Piros. Han jobbade verkligen och verkade vilja visa alla som varit kritiska mot han att han är en spelare för HV. Belönades för sitt jobb med två mål och antagligen ganska mycket ökat förtroende bland HV-fans. Men det finns mycket sparkapital i en rad spelare även den här matchen. Bremberg kan mer även om han inte var dålig den här matchen. Jag väntar fortfarande på att Peterson ska få sitt stora genombrott. Viljan finns där. Nu gäller det för André att lugna ner sig lite och hitta kylan. Då kan det bli en riktigt rolig vinter för honom. 


Till sist får jag be om ursäkt till den dåliga uppdateringen sista veckan som beror på resa.

torsdag 7 oktober 2010

Bortafacit: 0p

Efter förra matchen infann sig visst hopp om att det kanske skulle kunna bli en trevlig torsdagkväll för HV i Karlstad. Men tyvärr. Det blev noll poäng även denna bortamatch. Poängmässigt och till stora delar spelmässigt har HV inlett denna säsong mil ifrån vad man borde kunna begära med tanke på spelartruppen. 

Ikväll såg det ändå till stora delar helt ok ut, till och med riktigt bra emellanåt. MEN chanserna som skapas är allt för få. När man hör HV-spelarna och ledarstaben pratar de om att de spelar bra, det är "små marginaler" och "behöver höja några extra procent". Jag hoppas detta bara är vad som sägs utåt. För sanningen, som jag tror alla ser är att HV skapar alldeles för lite. Att dessutom motståndarna får stå omarkerade och snappa upp returer i slottet två meter från gör det hela än mer tydligt; att HV har en hel del att jobba på. 



Framför allt sitter detta i skallen skulle jag tro. Lite osäkerhet, lite bekvämlighet och ja, kanske lite otydliga roller.  Janne har alltså framför allt två uppgifter:
1.Väcka laget och få samtliga att vara noggranna, fullfölja samtliga situationer och framför allt jobba, jobba, jobba varje byte.
2. Sen måste otydligheten bort, framför allt i egen försvarzon. När HV vinner puck ser det riktigt bra ut. Alla verkar veta vad de ska göra i uppspelsfasen och man lyckas relativt ofta skapa spel i anfallszon. Men när det gäller att försvara i egen zon ser det väldigt tveksamt och lite förvirrat ut allt som oftast.


En annan sak som jag tycker Janne ska göra redan till nästa match. Slänga in Andersson i målet. Delvis för att det verkligen är dags att ge honom chansen efter åtta spelade omgångar. Sen delvis också därför att Larsson inte alls imponerat än, tyvärr. Ikväll såg det rätt tveksamt ut främst vid två (1-2 och 1-3) men även i andra situationer. 


För att återgå till Janne, en sak han gjorde ikväll gillade jag verkligen. Tidig time out vid underläge med två mål. In med de bästa offensiva spelarna + Ward vars roll var att röja framför mål. En roll han klarar på ypperligt sätt. Med lite flyt hade det kunnat resultera med mål framåt istället för som det nu blev, mål i öppen kasse. 

Stackars Ward förövrigt. Inte första gången han drabbas av rena rättsövergrepp av domarkåren och antagligen inte sista heller. Kan någon svara på hur man kan få 2+2 för att man går fram och skyddar en medspelare mot fega Färjestads-fjantar som går in två mot en? Eller hur man kan bli utvisad två minuter för att man tar emot slag med klubba och knytnävar?

tisdag 5 oktober 2010

Äntligen tre poäng

En sådan rubrik trodde jag verkligen inte jag skulle vara tvungen att lägga in sju omgångar in på serien, för någon månad sen. Nu är det ett faktum. HV stod för en ganska blek insats idag också även om det syntes att de försöker en del håll. Tyvärr är dock mycket som inte alls stämmer..


Om vi börjar längst bak så är tyvärr inte Larsson den målvaktsfantom man hoppades lite på innan säsongen. Han är absolut inte dålig, verkligen inte. Men i likhet med Liv ser han ibland aningen darrig ut när han ska stoppa puck bakom mål och sen blir det också en hel del konstiga returer rakt ut emellanåt. Däremot är han verkligen placeringssäker och står alltid där pucken antagligen kommer hamna, även om han är skymd. En s.k. procentmålvakt.. 


När vi fortsätter 'uppåt' på isen blir problemen större. I backlinjen verkar det tyvärr inte finnas en back som man till hundra procent kan lita på. Alla gör grova missar emellanåt. Idag var det exempelvis den annars så säkra Puistola som såg vilsen ut emellanåt. 


Bland forwards är det ser det bättre ut på många håll. Men tyvärr får HV inte själva anfallsspelet att stämma många stunder. Det känns på något konstigt vis som att de HV väger lättare än sina motståndare när de närmar sig motståndarkassen. Tur att en sån spelare som Laine kommit tillbaks. Han har verkligen gett HV en till dimension i anfallsspelet. För ett par år sedan spelade Ward forward och vad jag minns gjorde han succé med sitt fräna fysiska spel som verkligen sätter skräck i motståndarbackarna. Likadant var det ikväll då Ward pga skador på Fasth och Beech fick spela forward. Jag skulle vilja ge Ward ett par matcher i forwardsrollen. Det kan bli bra. Som klipp och skuren för en checkande fjärdekedja. Ledin-Örnerud-Ward skulle kunna bli en legendarisk skräck-kedja för motståndarna. 


En som inte gläder någon HV-supporter för tillfället är Fredrik Bremberg. Börjar lukta ordentlig floppvärning kring han nu. Frågan är vad som händer om det inte blir någon ändring i inställning och/eller poängproduktion från hans sida de kommande matcherna? Det andra nyförvärvet på forwardsidan Kamil Piros rosar inte heller marknaden. Men han visade ändå vilja ikväll och tekniken finns där.     


Men det är väl synd att gnälla för mycket (vilket jag kanske ändå gjort nu). Första trean är bärgad och förhoppningsvis släppte också en mental spärr hos HV-spelarna. Om inte annat kanske spelarna lärt sig: Hårt arbete lönar sig. För det stod ändå medparten för ikväll..

lördag 2 oktober 2010

Livsviktig blogg

Där andra inte tvekat har jag gjort det; att dra ordvitsar baserat på den förre HV-målvaktens efternamn. Men denna sena timme + ett vinglas urdrucket kunde jag inte hejda mig. Det jag vill delge alla, om det nu undgått någon, att Stefan Liv börjat blogga: http://stefanliv.blogspot.com/


Högklassig underhållning såhär långt. Keep it up Stefan! Imorgon match mot Timrå. Frågan är om den första trepoängaren blir inkasserad?