tisdag 24 augusti 2010

Första förlusten avklarad

Lite snabb uppdatering från helgen: Började på fredag med första förlusten i matchen mot Schweiziska mästarna Bern med 5-1. Precis som tidigare under försäsongen har jag inte sett matchen men av statistiken att döma kan man misstänka att HV en svaghet som lever kvar från förra säsongen som måste rättas till: Box play. Fyra av fem insläppta mål i den spelformen (och det femte i öppet mål). Nicht gut! Just den detaljen alltså.

Dagen efter, på lördagen studsade HV tillbaks och slog Red Bull Salzburg 4-3. Egentligen känns upplägget perfekt; en klar förlust som spricker hål på eventuell uppblåsthet och kanske även blottar de svagheter laget har. Dagen efter vinst som gör att förlusten inte sätter sig allt för mycket i huvudet heller. Lite motsägelsefullt kanske. Men just på försäsongen är nog en balans mellan att bygga upp ett bra självförtroende och att inte få hybris viktig. Att hitta en trygghet i sitt spel men inte tro att man för den sakens skull kan ta sig friheter och bli bekväm och tro, eller åtminstone undermedvetet få känslan av att allt ska lösa sig av sig själv.

Imorgon väntar ny match. Den här gången hemma i småland, närmre bestämt i Gislaved mot Kärpät. Det verkar som att HV ställer upp med samma lag som senast. Det borde innebära att Torp, Puistola, Ledin, Laine, Louma, Ward och Hietanen fortfarande saknas.

torsdag 19 augusti 2010

Fortsätter slakten?

Att redovisa sen sist: 5-2 seger över Malmö i Tranås och igår 6-1 seger över Zürich i Kebo. Anmärkningsvärt från Zürich matchen var att HV gick från 1-1 till 5-1 på 90 sekunder i första perioden. De fyra målen då utspridda på samtliga formationer. Man kan anta att det alltså var mål, byte, mål byte, mål byte och slutligen mål byte. Ser man på European Trophys hemsida har HV framskjutna positioner i de flesta tabeller och försäsongen har väl knappast börjat bättre, i hård konkurrens med exempelvis förra året och någon försäsong för några år sedan (kanske var det 2006). Det som gör det hela än mer imponerande är att en rad spelare fattas. Puistola, Hietanen, Laine och Louma för att nämna några saknades exempelvis i gårdagens match.

Man frågar sig om något lag kommer kunna sätta stopp för HV denna försäsong? Nu har jag inte sett något av spelet men sett till resultatet ser de ruskigt heta ut. Men, det är tätt mellan matcherna och laget är inte helt vana vid hårt matchande så här tidigt på säsongen. En reaktion lär nog komma förr eller senare. Hur som helst är det viktigaste under försäsongen att man får in ett grundspel som alla känner sig trygg. Sen är det naturligtvis trevligt om vissa formationer kan sätta sig, frågetecken rätas ut och powerplay/boxplay-spel finslipas.

Match ikväll igen. Den här gången mot SC Bern i en ort som heter Langenthal. Vågar man tippa något annat än storseger för HV?

torsdag 12 augusti 2010

Så är vi igång igen

..och på vilket sätt sen. HV öppnade säsongen 10/11 på bästa sätt ikväll. Detta genom att krossa Frölunda med 8-1 ikväll. Många positiva besked ikväll enligt uppgift (själv hade jag inte lust att betala 99 spänn för en match i träningsturnering, där går till och med min gräns). Beech och Petersson blev tvåmålsskyttar. De två Daniel-nyförvärven Larsson och Rahimi ska ha stått för bra insatser. Sen får man ta i beaktande att HV ändå saknade tunga namn som Laine, Ledin, Louma och Hietanen. Snacka om bredd! I synnerhet bland kedjespelarna. Konkurrensen kommer bli stenhård där i år och jag hoppas verkligen alla tar det på rätt sätt. Att det varje match och varje byte kommer tävlas om en plats i truppen. Det ser hur som helst oförskämt bra ut redan nu. Men, som jag alltid skriver i det här skedet av säsongen: Man ska inte dra för stora växlar på varken insatsen eller resultatet. European Trophy, som kvällens match var första omgången av för HVs del, är trots allt en träningsturnering.

Hur som helst är vi igång igen, så även jag, här. Imorgon 'hemma'-premiär. I Bredstorpshallen i Tranås mot Malmö. Har en känsla av att det inte blir någon utklassning då. Reaktion på matchovana spelare är risken.