fredag 7 maj 2010

Stark trupp även nästa säsong?

Det jag skrev om i mitt förra inlägg blev igår officiellt; Juuso Hietanen, närmast från Brynäs och Mikko Louma är nu klara för HV. Dessutom offentliggjordes att ett annat rykte och gammal HV-bekant Kamil Piros skrivit på för HV. Juuso och Kamil har skrivit på för två år och Mikko för tre. Hietanen känns verkligen som en kanonvärvning. Relativt ung (24 år) och en av säsongens bästa backar i elitserien. De andra två ställer jag lite mer frågetecken för. Mikko visade visserligen i slutet av förra sejouren i HV att han höll hög klass. Men han är inte ung längre och jag undrar om året i Ryssland verkligen gjort honom bättre? Piros är en spelare jag visserligen gillar. Teknisk, svår att ta pucken från och kan leverera fantastiska passningar. Men frågan är vad han ska spela? Center i andrakedjan? Göra som Melin i slutspelet, dvs spela i fjärde och hoppa in i en power play-uppställning? Med Piros kanske det mer känns som ett angenämt problem. Sen vet vi ju än vilka forwards som lämnar. Såväl Thörnberg (som enl senare rykten ska ha sagt att han stannar), Laine, Tedenby, Peterson som Ullström har det ryktats om ska lämna. Det kan komma att finnas rejält med hål för Piros att fylla.

Idag offentliggjordes något som inte heller förvånade många, men ändå är nog så tråkigt. Stefan Liv lämnar för Sibir Novosibirsk i KHL. Här uppstår såklart också frågetecken. Kommer HV satsa på Andersson som förstamålvakt? Jag hade gärna sett det. Han har visat klass och är verkligen värd den chansen. Åtminstone till en början. Det kommer säkert sparkas kompetenta målvakter från Schweiziska och framför allt KHL-klubbar under hösten annars. Om det nu skulle visa sig att Andreas inte håller som förstakeeper.

Hur det än blir ser HV ut att få en mycket stark trupp. Att förstakedjan ser ut att förbli intakt kändes för bara några månader sen som en utopi. Med reservation för att till exempel både Laine och Tedenby sticker tycker jag truppen ser i det närmaste komplett ut redan. Det enda som nu saknas är en målvakt. Eller vad sägs?

Målvakter
A.Andersson
??

Förstafemman
Hietanen - Puistola
Thörnberg-Davidsson-Voutilainen

Andra
Louma-Grillfors

Sundh-Falk-Tedenby

Tredje
Torp-Almqvist

Laine-Beech-Peterson

Fjärde
Ward-Björk

Ledin-Ullström-Piros

Extra forwards: Önerud-Lindström

Såhär hade jag gärna sett att laget formerades om nu truppen kommer se ut på detta vis även i höst. Ruskigt stark trupp i så fall!

Frågetecken för Ledin som kanske inte kommer att vara med i början på hösten efter sin operation av korsbandet. En som jag inte kommenterat är Niinimaa som enligt rykten konstigt inte blir erbjuden nytt kontrakt. Jag räknar därför honom som förlorad. Jesper Williamsson och Johan Linnander kommer att vara utlånade till Troja till en början kommande säsong. Jag räknar också med att Jesper Fasth blir utlånad. Åtminstone om truppen kommer se ut så här.

tisdag 4 maj 2010

Spelprogrammet och lite Silly

Guldfirandet har väl klingat av till stor del, men minnena och glädjen bär man med sig länge till. Men nu gäller det också att börja se framåt, mot nästa säsong. Idag presenterades också spelprogrammet inför denna. För HVs del börjar det där den här säsongen slutade: Borta mot Djurgården på Hovet. Konstigt nog verkar det inte denna match som blir den nu obligatoriska TV-matchen i premiäromgången på SVT utan istället visas nykomlingarna AIK mot Linköping. Lite märkligt kan man tycka. På Ros blogg redovisas också en rolig detalj om tabellplaceringen på Djurgårdens hemsida. HV placeras utan förklarlig anledning näst sist i en tabell som annars följer omvänd bokstavsordning (förutom för HV och DIF som placeras överst såklart). Finalförlusten svider..


Lite silly också..
HVs ungdomssatsning går vidare. Idag offentliggjordes att Jesper Fasth, Johan Linnander och Jesper Williamsson från HVs J20 får a-lagskontrakt. Mycket roligt och extremt viktigt för HVs del att ungdomssatsningen fortsätter bära frukt. Får HV, vilket jag hoppas, behålla alla 'ungdomar' från säsong 09/10, alltså Torp, Örnerud, Ullström, Peterson, Almqvist och Tedenby så har HV en riktigt fin stomme att bygga för framtiden. Troligtvis kommer ett par av dessa visserligen försvinna tyvärr. Men framtiden ser ändå ljus ut när det gäller att hålla strategin att ha en stomme av spelare med lokal anknytning i a-truppen. J20-spelarna Jesper Thörnberg och Oscar Fantenberg får dessutom i samma veva utbildningskontrakt.

I övrigt på värvarsidan verkar det som att det är klart att HV har skrivit kontrakt med de finska backarna Juuso Hietanen, närmast från Brynäs och den gamla HV-spelare Mikko Louma. Anledningen till att detta inte är officiellt än ska bero på att båda har en KHL-klausul i sina kontrakt. HV avvaktar alltså därför med offentliggörandet.

Det har också klart med ny klubb för Petrasek. Vitryssland och Dynamo Misk blev det. Att Pettan skulle flytta var visst mer eller mindre klart innan säsongen började. Nu är det alltså klart vart han hamnar också. Bara att önska David varmt, varmt lycka till och välkommen tillbaka till HV i framtiden.