tisdag 30 mars 2010

Mot Norrland igen

Så är det klart att HV får möta Skellefteå efter att de slagit ut Färjestad ikväll*. I andra semin möter Djurgården Linköping som slog ut Frölunda. Trots att Skellefteå kanske är det lag som på pappret har sämst trupp av de tre lag HV hade chansen att få möta (Färjestad och Frölunda de andra två) så är det de laget jag minst av allt ville HV skulle få i Semin. Ett hårt arbetande lag med en bra målvakt är inte den kombination egenskaper hos en motståndare som brukar passa HV väl. Dessutom har Skellefteå skrämmande bra statistik mot HV de senaste säsongerna.Jag hoppas och tror ändå att semifinalerna kommer bli lite mer underhållande än kvartsfinalerna då SAIK ändå är ett lag som vill och kan spela anfallshockey.

MEN, jag tror ändå det kommer gå vägen för HV. Formkurvan går åt rätt håll, sparkapital i en del spelare, två matcher mindre i slutspelet vilket såklart kommer löna sig i längden och framför allt ett lag fyllt av spelskicklighet och slutspelsrutin.

Idag offentliggjordes också att HV kommer delta i utvecklingen av Nordic Throphy, European Throphy. Turneringen består av två grupper där HV i sin grupp har Frölunda, Malmö och lag från Finland, Österrike och Schweiz. Detta känns som ett naturligt steg i utvecklingen mot en Europeisk liga av något slag. Om det blir som del i KHL, NHL eller en fristående konkurrent till dessa två återstår att se. Hur som helst ett spännande steg även om turneringsprogrammet inte är optimalt rent sportsligt.

*) Därmed fick mitt slutspelstips en rejäl törn

Skellefteå, Färjestad eller Frölunda?

Imorgon avgörs det vilka som blir HVs semimotståndare. Klart är att det blir antingen Frölunda, Skellefteå eller Färjestad. Förutsättningarna är ganska enkla i övrigt. HV möter det lag av de som går vidare till semi som placerade sig sämst i serien. Om sjuan Frölunda slår ut Linköping imorgon blir det alltså de HV får möta i Scandinavium. Annars, om Frölunda förlorar alltså, blir det segraren i morgondagens match mellan Skellefteå och Färjestad som får är att ta emot HV som gäster på torsdag i första semifinalmatchen.

Vilket lag skulle då passa HV bäst att möta? Alla tre har sina skiljda styrkor och svagheter. Ärligt talat är det hugget som stucket. Antagligen vet man inte förrän Semin är avklarad om just det laget HV får möta där också kom att visa sig bli en relativt lätt match.

Frölunda har HV visserligen haft lätt mot senaste tiden. Försvarsspelet har inte heller stämt långa stunder denna säsong. MEN, laget är på uppgång och visar det inte minst i kvartsfinalserien mot Linköping. Jag tror det kan bli tufft, mycket tufft att möta ett Frölunda fullt med stjärnor och potentiella matchvinnare.

Skellefteå har egentligen inte ett så väldigt starkt lag individuellt och kan därför på själva pappret se ut som ett lättare motstånd än övriga. Men HV har dessutom haft svårt mot Skellefteå under ett års tid nu. En omutlig Hadelöv samt ett försvar som för tankarna till ett lag som spelade kvartfinalser just mot HV..

Färjestad då? Jo.. Jag tror ändå min röst sänds till Färjestad. Ett lag som visserligen har en hel del rutin. Men hur är det med försvarsspelet. Målvakten Henrik Karlsson, ny från Borås hockey, har jag inte heller imponerat vad jag sett i denna kvartsfinalserie.

Vilka det än blir: På torsdag är det semifinaldags. Skönt, börjar bli lite långtråkigt..

söndag 28 mars 2010

Ett halvt öga på FBK-SAIK

Sitter och parallellt med skrivandet av detta inlägg och tittar på kvartsfinal sex mellan Färjestad och Skellefteå. Känns väldigt skönt att HV slapp ett par omgångar i kvarten. Det kommer laget tjäna på i längden. Av det jag sett hittills ser inget av dessa lagen, som båda är potentiella semifinalmotståndare till HV, att vara ett hot mot HV över sju matcher. Men det sagt endast efter att sett delar av en period. Inget man ska dra för stora växlar av alltså.

Har inte hunnit kommentera HVs avancemang hittills. Det man framför allt kan säga om det är att HV, precis som i match fyra, gör en bra match. Kanske inte lika bra, svackan i period tre där de släppte in Timrå i matchen och också 'lät' norrlänningarna kvittera drar ner helhetsomdömet. Den stora samtalsämnet efter matchen var såklart HV och deras ojustheter. Den här gången var det två uppenbart regelrätta tacklingar som olyckligtvis ledde till skador på Timrå-spelarna Sonnenberg och Erixon. Bland Timrås fans verkar den allmänna uppfattningen vara att Thörnberg var ute efter att skada och förtjänar att dö. Man börjar mer och mer undra vad det är för fel på folket där uppe? Speciellt Erixons skada såg otäck ut. Nu verkar det dessbättre 'bara' handla om en hjärnskakning. Det enda man kan vara kritisk till när det gäller HVs agerande är Janne Karlsson ovilja att ens visa några som helst sympatier för en motståndare råkat ut för en allvarlig skada. Ha fokus på spelet är en sak, men lite allmänmänsklig medkänsla skadar inte.

Som helhet gör HV en hyfsad kvartsfinalserie. Börjar lite trevande och krampaktigt. I synnerhet i boxplay och till viss del i powerplay. Spelet i boxplay var till och med så bedrövligt att det kunde kostat HV mer än en förlust som det gjorde efter ett par bedrövliga insatser i den spelformen i början av match tre. Men där någonstans. I 3-0-underläge efter en period i match tre kom också vändningen. Jag skrev om det redan efter den matchen; där kom det upp för HV att det verkligen var dags att ta tag i det här och börja spela slutspelshockey. På riktigt. Sedan dess, förutom ett par dippar har HV spelat riktigt bra med hög intensitet, fysik och närmast klockren defensiv.

Bästa spelarna såhär långt är Thörnberg och Davidsson som lett HVs offensiv. En annan som skapat mycket framåt för HV är Tedebnby, Så länge han nu får spela av den på tok för defensivt inriktade tränarstaben. Sundh har också varit bra framåt. Knappt ett dåligt ingripande. HVs kanske mest underskattade spelare är Liket Lindström. Snabb, teknisk och målfarlig. Kan bli en joker detta slutspel. Spelare man vill se mer av är Melin och Voutilainen. Melin visade visserligen gryende form när han fick mer istid, på Voutlainens bekostnad i tredje perioden den senaste matchen. Voutilainen är det värre med dock. Antagligen hämmas han av någon skada som HV-ledningen mörkar. På backsidan har det sett väldigt stabilt ut rakt igenom. Ingen har fallit ifrån vilket verkligen ser bra ut inför fortsättningen. Extra kul att se de unga backarna Torp och Almqvist spela ett så klokt och väl avvägt spel som de gjort under kvartsfinalerna. Dessutom har vi en viss Ward på ingång efter skada..

Liv då? Mja.. Godkänt. Kan bättre. Samtidigt kan det inte vara lätt att hålla full fokus när man får i snitt ett skott på sig var femte minut. Det finns ändå ingen anledning att orolig för Liv. Lär höja sig ju längre slutspelet går.

Lutar lite åt en sjunde och avgörande kvartsfinal för HVs semimotståndare, vilken det än blir. Något HV med all säkerhet kommer ha nytta av när det närmar sig omgång fyra-fem i semifinalspelet.

torsdag 25 mars 2010

Matchboll och Ledin borta

Imorgon kväll kan HV vara i semi. Största hotet mot det ser jag mest är HV-spelarna och deras inställning själva. Därmed inte sagt att Timrå är ett dåligt lag. Ta matchen igår, då HV äntligen spelade bra rakt igenom. Tänk om HV inte fått det där målet efter 45 sekunder. Tänk om istället Timrå gjort mål på någon av sina chanser, exempelvis i första powerplay? Hur hade matchen slutat då. Små marginaler har det konstigt nog handlat om hela kvartsfinalserien trots att HV dominerat och fört spelet nästan hela tiden. Hur som helst, jag tror ändå HVs rutin, att detta lag varit i denna situation så många gånger tidigare och vet vad som krävs kommer fälla avgörandet till HVs fördel. Spelarna är inte dummare än att de vet att Timrå inte på något sätt har gett upp.

Det tråkiga igår var såklart Ledins skada. Under stora delar av säsongen hade säkerligen klarat sig lika bra utan honom. När HV gick bra i början på serien försvann Ledin lite i skuggan av HVs grymma power play ect.. När det gick tyngre var det ofta inte pådrivaren Ledin vi såg heller, tyvärr. Åtminstone räckte inte hans försök för att väcka laget. Men, i ett slutspel kan Per Ledin mycket väl vara tungan på vågen som får motståndarna ur balans och som väcker övriga i HV. Nu krävs det att andra kliver fram och tar den här rollen. Laine? Mja.. Behöver nog kyla sitt hetsiga temperament i så fall. Tyvärr ser jag ingen som har de Ledins spetskompetens när det gäller retstickeri. Förutom att HV som lag drabbas kan man ju tänka sig hur det är Per själv som nu antagligen blir borta till en bit in på nästa säsong. Riktigt surt!

Förutom Ledin, som spelade riktigt bra igår fram till skadan var det kul att se Laine igår. Verkligen en klar förbättring jämfört med tidigare. Snabb på skridskorna, farlig framför mål och drog med sig om jag minns rätt ett par utvisningar. Voutilainen var också betydligt mer inblandad i spelet jämfört med tidigare. Detta bordar verkligen gott inför fortsättningen. Hoppas verkligen det inte var någon tillfällighet för ekvationen inga fler skador +Thörnberg, Petrasek och Davidsson fortsätter på inslagen väg + Laine och Voutilainen i toppform borde vara lika med guld. Kanske ska man ta med en omöjlig Liv i ekvationen också för säkerhets skull..

Till sist en undran: Vad är grejen med den obligatoriska petningen av Tedenby i tredje. Förra matchen hände det när HV låg under. Igår hände det när HV ledde. Förstår verkligen inte..

måndag 22 mars 2010

Mindre missnöjd trots förlust

En bit in i första perioden undrade man om inte HV bestämt sig för att ge bort den här matchen för att få en extra hemmamatch i denna matchserien på fredag. Så illa var det. Väldigt avvaktande och initiativlöst. En bit in i tredje perioden kunde man ändå konstatera att det där med att ge bort matchen ikväll inte fanns på kartan. Med lite flyt hade HV kunnat ta in ett 4-0 underläge. Nu hade inte HV det där lilla extra flytet idag men matchen ger mig ändå hopp inför fortsättningen

Om man väljer att se det negativt så kan man säga att det är bedrövligt av HV att gå in i en slutspelsmatch med den loja inställning många verkar haft från början. Men ser man det från ett annat perspektiv så kan man ana att den usla första perioden ikväll var det som krävdes för att väcka laget. För efter detta fick vi se en vilja från HV som inte sett på länge. Äntligen fart, äntligen rejält fysiskt spel. Rejälare spel helt enkelt. Äntligen fick vi också se en Davidsson som glimtvis visade den enormt höga kapacitet han besitter. Även Puistola som sett lite svajig ut tidigare slutspelsmatcher höjde sig äntligen och gjorde många bra byten. Härligt att se Almqvist också. Tar för sig mer och mer. Ett mål ikväll.

Förhoppningsvis var detta var sparken i baken HV behövde för att verkligen förstå att det är allvar nu. Jag tror och hoppas också att Timrå får extremt svårt att sno någon match nere i Jönköping onsdag och fredag. Mitt tips är att vi är i semi på fredag kväll. Men man får såklart inte helt räkna bort Timrå. De gör det bra. Ikväll spelade de riktigt bra och faktiskt underhållande hockey. Mot HVs fortsatt dåliga box play har de ett vasst vapen. Så även kedjan med Pärjäävi-Piros-Sonnenberg . Kul att se Timrå denna match också. För första gången försökte de verkligen spela offensiv hockey. Får hoppas de fortsätter så. Då blir det underhållande matcher, de två(?) som är kvar..

lördag 20 mars 2010

Missnöjd trots 2-0

Vi kan ju börja med det roliga: HV har nu skaffat sig ett järngrepp om kvartsfinalserien. 2-0 efter ytterligare en sudden-seger. HV började matchen riktigt bra och tryckte på ordentligt. I första och andra perioden var det i princip spel mot ett mål, Timrås. Avgörande målet gör Beech som verkligen, äntligen visar uppåtgående formkurva. Han assisterar också snyggt till den viktiga 2-2 kvitteringen i trejde.

Nu till det tråkiga: Vi börjar med spelet. HV trycker visserligen. Är otroligt bra i försvarsspelet, vänder spelet fort, delvis tack vare att Timrå bjuder på det visserligen och biter sig fast i anfallszon. Så såg det långa stunder ut. Men väl i anfallszon känns det som de är där men ändå inte. Det uppstår ju såklart en del farliga lägen med en så massiv press men inte alls i närheten av hur mycket man borde få uträttat efter så lång tid i anfallszon. En enkel grej är ju den gamla klyschan trafik framför mål. Sen handlar det också om beslutsamhet och skärpa i avsluten. En del av avsluten känns nästan som alibi-avslut; de skjuter bara för de ska, inte för att seriöst försöka skapa något. Ibland är det bättre att passa, ibland tvärtom.

En annan grej som verkligen inte fungerar är special teams. Det påpekade jag redan efter förra matchen. I synnerhet boxplayet måste förbättras. Här ser det riktigt darrigt ut varje gång. Något måste verkligen göras här. Annars kan det bli HVs fall, om inte mot Timrå så längre fram i slutspelet.

En tredje grej att vara kritisk mot är coachningen. I tredje perioden blev försvann HVs dittills bästa offensiva vapen Tedenby. "Skadad?" undrade jag oroligt. Nej.. Bänkad av Karlsson som tydligen absolut inte har Tedenby som favorit. Svagt Janne, mycket svagt och opsykologiskt. Vilka signaler sänder det ut till truppen? Våga INTE vinn utan tänk minimera misstagen? Är det Timrå-hockey Janne vill att HV ska spela? Jag blir mer och mer tveksam över Janne som coach i HV, tyvärr. Jonas Lindberg på hvfantasten skriver mer om detta här.

Timrå-gnäll ikväll då? Jadå.. Något annat kan man väl inte vänta sig efter en förlust. Men idag tycker jag faktiskt det fanns lite fog i kritiken mot domarna som faktiskt dömde i hemmafavör.

fredag 19 mars 2010

Gnäll-Timrå

Säga vad man vill om HVs kvartsfinalmotståndare men fokus verkar ligga på helt andra saker än på det egna spelet. Det blev inte mindre efter gårdagens förlust. Om vi till exempel tar domargnället efter gårdagen och lägger gnället på HV-spelarna åt sidan så håller jag med Timrå-lägret på en punkt: Domarna var inte bra i går och är inte bra i elitserien. Inkonsekventa och ibland rent dåliga. Men att i gårdagens match hävda att HV gynnades av domarna är milt sagt enögt. Att HV inte fick massa solklara utvisningar som borde varit där har tydligen helt blundats för. Bara för att HVs avgörande mål råkade komma efter en solklar utvisning betyder inte att det var domarens gynnande av HV som avgjorde. Man kan lika väl vända på det och hävda att det var på grund av domarnas friande av solklara Timrå-utvisningar under ordinarie speltid som gjorde att den här matchen blev onödigt spännande. Allt handlar om vilket perspektiv man har. Att massa snorungar till fans inte har det perspektivet är väl inte oväntat eller anmärkningsvärd. Men när det verkar handla om ett lag, en klubb, till och med en hel byggd som verkar nära denna gnällkultur och inte ens försöker att se det hela från en lite mer objektiv synvinkel börjar man bli lite fundersam. För ett par år sen var det Modo som var det stora gnäll-laget i slutspelet. Är det något typiskt norrländskt med att skylla sina tillkortakommanden på yttre omständigheter tro?

I rättvisans namn ska sägas att norrlänningar absolut inte är ensamma om att gnälla. Det gnälls det en hel del på exempelvis domare även från andra fans sida, så även från min. Det är nästan så jag får lite dåligt samvete av detta, mitt eget gnäll. Att vara domare är nog en riktigt tufft uppgift och jag är övertygad om att de verkligen kämpar och gör så gott de kan. Men någonstans, i utbildningen, kommunikationen med spelare/media/allmänheten går det tyvärr snett. Något måste absolut göras åt detta. Man har så mycket mer att vinna på det än man är i närheten att gör med mindre rinkar eller straffavgörande i grundserien.

Till sist: Jag har alltid haft svårt för Challe Berglund men efter gårdagen ska allafall han ha beröm. Kanske den enda i Timrå-lägret som förtjänar. Inget gnäll på HV eller domare utan fokus Framåt och på att göra en bättre nästa match.

torsdag 18 mars 2010

Äntligen seger i första omgången

HV har redan ikväll skaffat sig ett utmärkt läge att gå vidare till semi. Timrås chans tror jag var att vinna just denna match. Mycket möjligt att att norrlänningarna kan plocka någon match av HV, typ tredje som de också har hemma, men mycket mer tror jag inte det blir. Om Timrå gjorde mig 'positivt' överraskad förra årets kvart så gjorde de i kvällens match motsatsen. Men man ska ju som de flesta vet vara försiktig med att uttala sig om framtiden. Möjligtvis kan Timrå höja sig och kanske ha lite mer marginal på sin sida, även om segern var långt ifrån att vara orättvis.

När det gäller HV gör de en mycket bra match och spelar på många sätt på precis rätt sätt när man möter ett lag som Timrå. När Timrå från början satsar på att ställa upp i mittzon och invänta HVs misstag svarar HV med att komma med fart och lägga djupledspuckar som Timrå-försvaret har problem med mer än en gång. Intressant i det sammanhanget är att 'experterna' på kanal 9 inte uppmärksammar detta taktiska drag utan istället börjar prata om tur när HV gör 1-0. Jag tycker det minst lika mycket 'tur' att Timrås två backskott träffar innanför målramen. Att man sedan börjar fokusera på att Timrå skulle haft en utvisning i slutet är också skrattretande om man tar med vad som hänt tidigare i matchen.

Om man även ska gnälla något på HVs sätt att spela så är det något jag känt många gånger, i vissa delar av matcher då det känns som HV är på väg att skaffa sig ett stort övertag så kör man inte på ordentligt och verkligen sätter press på motståndarna. Ofta blir det då att även HV går ner i tempo och på det viset bjuda in motståndarna i matchen igen. En annan sak som kan slipas på är power play och box play. Ingetdera fungerade speciellt bra idag. Verkar som spelarna har svårt att hitta positionerna och behålla kylan i de spelformerna. Men på det stora hela en riktigt bra match från HVs sida som sagt. Ser fram emot fortsättningen och jag tror att HV helt klart har en växel till att sätta in.

När det gäller spelarkritik gjorde Martin Thörnberg en riktigt bra match. Jobbade stenhårt och var där det hände hela tiden. Även Sundh och Falk jobbade bra och skapade mycket framåt. När det gäller backar förtjänar backparet Almqvist och Björk beröm. Förutom ett en eller par incidenter var klockrena insatser.

I väntan på nästa drabbning på lördag tänker jag njuta av media- och forumcirkusen kring slutspelet..

onsdag 17 mars 2010

Så går slutspelet 10

Kvartsfinal
-----------
__________
HV71 4
-
Timrå 3
__________
Färjestad 4
-
Skellefteå 2
__________
Linköping 4
-
Frölunda 2
__________
Djurgården 4
-
Brynäs 1
__________

Semifinal
-----------
__________
HV71 4
-
Färjestad 1
__________
Linköping 4
-
Djurgården 3
__________

Final
-------
__________
HV71 4
-
Linköping 2
__________


Ovan är mitt tips över hur slutspelet 2010 kommer att sluta rakt upp och ner. HV71 kommer stå som segrare efter en final mot Linköping. Mitt tips står och faller med just de två finallagen. Hittar de något som är i närheten av den högstanivå de haft under säsongen lär inget annat lag ha någon chans. Men formen för de båda har varit minst sagt osäker senaste månaderna. Det är också därför jag tror HV får det jobbigt redan i kvarten mot Timrå som tvingar HV till en direkt avgörande match i Jönköping. Snart vet vi facit. Nu kör vi, slutspelet 10! Äntligen!

Kort sammanfattning av grundserien 09/10

Så var grundserien färdigspelad. Innan all fokus läggs på slutspelet tänkte jag att det vore på sin plats med en genomgång av lagens insats i grundserien och därför följer den här:

1. HV71 (mitt tips 1a)
Började bländande, ja, nog bland det bästa jag sett något elitserielag prestera över huvudtaget. Efter en liten svacka i november började det se bra ut i december. Fast någonstans där, i slutet av december smög det sig in något, vet inte om det var slitage på få spelare på grund av skador, törn i självförtroende eller mätthet och brist på inspiration. Hur som helst har HV inte alls gått att känna igen sen dess. Den fina inledningen i kombination med att inget lag (läs LHC) riktigt tog chansen i HVs svacka i början på 2010 och gick om och förbi på allvar, gjorde att HV71 ändå kan stå som seriesegrare nu.

2. Djurgården (mitt tips 5a)
Tippade visserligen Djurgården rätt högt men att de skulle komma så högt som tvåa hade jag aldrig trott. Inte många andra heller misstänker jag. Kul att någon slår sig in bland 'de fyra stora' (kan man räkna Frölunda dit längre?) och extra kul att det är ett lag som verkligen försöker spela hockey. All respekt till Hardy och hans spelare.

3. Linköping (mitt tips 3a)
Hade liksom HV en period när de såg omänskligt bra ut. Deras period kom lite efter HVs, vid tjeckerna Hlavac och Hlinkas ankomst till klubben i oktober. Men liksom HV fick laget en rejäl och lång formsvacka under 2010. Snubblade på målsnöret i kampen om seriesegern i sista omgången mot just HV.

4. Skellefteå (mitt tips 8a)
Ett lag som överraskat positivt. Började bra och hängde nästan på HV i topppen till början för att sedan dala lite i mitten av säsongen. Många trodde nog att fallet då skulle fortsätta men laget visade karaktär och kom igen. Spelat som ett stabilt topplag nästan hela säsongen. Mycket imponerande med tanke på spelarmaterialet på det berömda pappret.

5. Färjestad (mitt tips 4a)
Kom ungefär vad jag förväntat mig. Många nya i laget och behövde också en tio, tjugo omgångar innan det började se någorlunda stabilt ut. Färjestad har på vanligt färjestad börjat varva upp lagom till slutspel. Outsider där?

6. Brynäs (mitt tips 11a)
Kanske undervärderade jag detta lag i början på säsongen. Men faktum är att jag inte tycker detta lag ser ut som ett slutspelslag. Men det hjälp av en disciplinerad defensiv och ruskigt bra målvakt i Markström lyckades laget ta sig till slutspel med god marginal.

7. Frölunda (mitt tips 2a)
Kanske den största besvikelsen. Klarar slutspel med liten marginal. Inte alls godkänt med tanke på att i stort sett hela laget har landslagsrutin. Förundras över att Frölunda år efter år lyckas underprestera så med ett på pappret ruskigt lag. Något står inte rätt till i föreningen.

8. Timrå (mitt tips 9a)
Lyckades efter att ha legat under slutspelsstrecket sen i höstas ta den sista slutspelsplatsen i sista omgången. Har spelat riktigt bra på slutet. Se upp HV!

9. Modo (mitt tips 6a)
Laget alla pratat om, eller kanske framför allt Foppa och hans medverkan eller inte och hans skador. Är trots Foppas och Näslunds inryckning inne i tung generationsväxling. Tyvärr för Modos del finns det inget som talar för att det skulle bli bättre nästa säsong. Snarare tvärtom.

10. Luleå (mitt tips 7a)
Borde med tanke på laget kunnat ta sig till slutspelet. Kanske är skillnaden bröderna Abbotts. De värvades för att skyffla in poäng, vilket de också gjorde till en början, när Luleå var bra. Men när det sen började gå tyngre för laget gjorde det och de för Abbotts. Tråkigt att de missar slutspel med tanke på den underhållande hockey de stått för senaste åren och i synnerhet denna.

11. Södertälje (mitt tips 10a)
Jag gillar verkligen vad Popovic gjort med detta lag. De visar ofta karaktär och vilja att vinna. Synd att det inte räckte för att hålla sig kvar utan kval den här gången. Nu väntar ett ångestfylld kvalserie där Södertälje bör vara storfavoriter med tanke på spelarmaterialet.

12. Rögle (mitt tips 12a)
Jag sa det redan innan och jag säger det igen. Rögle är inget lag för elitserien med den spelartrupp de besitter. Tyvärr.

söndag 14 mars 2010

Serieseger och Timrå i kvarten

Missade som väntat matchen igår. Har ändå läst mig till att gjorde en bra match och verkar vara på rätt spår igen. Det som oroar inför slutspelet är ju såklart skadorna. Petrasek, Voutilainen, Laine är skadade/halvskadade. Inga dussinspelare direkt som man absolut vill ha 100%-iga i ett slutspel. Dessutom klev Ward av igår. Oroande minst sagt.

Suddensegern igår mot LHC innebar alltså serieseger. Stort! För fjärde gången på sju säsonger står HV som seriesegrare. Ingen tvekan längre att HV verkligen blivit ett storlag inom svensk hockey. Extra kul är ju alltså att jag tippade just HVs placering rätt också inför säsongen.

Nu väntar Timrå i kvarten. Ett lag vi mött de två senare slutspelen. Jag tror om möjligt det faktiskt kan bli ännu tuffare den här gången. Jag hoppas självklart att HV sätter i ett par högre växlar nu när det är slutspel. Säkerligen kommer det också bli en annan intensitet och skärpa hos spelarna men någon natt och dag-skillnad tror jag inte man ska räkna. Så är det ju det där med skadorna också. Timrå har varit riktigt bra på slutet och ligger faktiskt femma och HV endast tia om man ser till matcherna som spelats efter jul. De har dessutom den duktiga målvakten Anders Lindbäck i målet. Vem minns inte den märkliga matchen i Kinnarp mellan lagen där HV vann skotten med 53-20 men förlorade matchen med 2-0?

torsdag 11 mars 2010

Andraplatsen säkrad

Efter ett tags frånvaro från svensk mark hade jag bestämt mig för att äntligen njuta av en HV-match. Då strulade det förstås med min sändning så det fick bli radio. Det innebär att jag inte har någon klar bild om matchen ikväll. Men visst lät det som vanligt det här året. Ett lojt och vad det verkar, lite ointresserat HV. Sen gör de ett ryck sista fem och får ändå med sig en värdefull poäng. En poäng som innebär att det nu räcker med oavgjort mot Linköping på lördag för att bärga seriesegern. Andraplatsen är också helt säkrad.

En anmärkningsvärd detalj var att HV för vad jag vet, första gången den här säsongen hade full backbesättning. Jag funderade på om det var bra att skriva mitt hyllningsinlägg till Pelle tidigare i vintras. Jag trodde då, liksom de flesta att Pelle gjort sin sista match i HV-tröjan. Men efter 20-år av honom och hans otroliga förmåga att kämpa sig tillbaka och köra vidare till nästan vilket pris som helst, borde man anat att det blir fler matcher. Så blev det också ikväll, som en del i fjärde ytterforwardspar. Perfekt inmatchning.

Vad gäller forwards såg det värre ut. Lindström, Peterson, Önerud, Laine och Voutilainen var alla indisponibla, åtminstone pappret. Tror minst ett par av dessa var frånvarande bara av ren försiktighetsåtgärd.

På lördag klockan 18.30 faller avgörandet vad gäller seriesegern när tvåan Linköping gästas av ettan Linköping. Tyvärr ser det ut som jag kommer missa även denna match. Har aldrig förstått det där med att ha hockeymatcher på lördagkvällen. Det är få lördagkvällar åtminstone jag inte har något annat än tv-kväll inbokat. Hur som helst lovar jag bättring när det gäller mitt matchtittande. Under slutspelet ska matchkvällarna hållas fria. Missat nog med matcher denna säsong nu.

Modo och Foppa missa slutspel. Alla landets kvälltidningsjournalister måste gråta floder.

tisdag 2 mars 2010

Jag börjar tröttna

Länge har jag försökt tänka att tänka positivt och se de ljusglimtar som ändå funnits där emellanåt i spelet. Men ser man tillbaks på spelet efter jul går det inte blunda för det: HV spelar inte bra. Hade det varit så att de verkligen inte varit bättre lag än det de presterar så vore allt frid och fröjd. De ligger ändå tvåa och har faktiskt fortfarande trots allt chansen till serieseger. Men problemet är att HV absolut inte är så dåliga som de egentligen spelar. Det handlar om inställning. Många börjar ifrågasätta Janne nu i synnerhet på HVs forum och jag kan faktiskt hålla med i en hel del av kritiken. Bama har också en klar poäng i att vissa spelare måste prestera otroligt mycket mer för att få istid än andra som inte verkar behöva prestera alls. Henke på HVfantasten har också en hel del poäng i att det känns lite mycket snack och lite verkstad om HVs lagledning tyvärr. Samma spelare får mala på och göra samma misstag match efter match utan konsekvenser.

En annan sak jag stör mig på är allt snack om att ta mindre utvisningar. Som Nachri skrev på HVs matchtråd mot Frölunda är det alldeles för mycket fokusering på att INTE ta utvisningar. Alla som kan det minsta om idrottpsykologi borde känna till att fokusering på inte:n är extremt kontraprodukivt. Jämför med att man ska be forwards att fokusera på att inte skjuta på målvakten eller i stolpen snarare än att tänka att man ska skjuta i de icke täckta områdena I målet. Skit i utvisningarna och fokusera på att göra nästa byte nästa närkamp nästa uppspel så bra som möjligt. Börja från grunderna, gör om gör rätt. Just nu fungerar det inte och jag börjar bli mycket tveksam om det bara gå att vända om på en femöring och börja högprestera plötsligt om två veckor när slutspelet drar igång.

Avslutar ändå lite positivt: Stort grattis Pettan till poängrekordet. Stort! Riktigt stort!