måndag 30 november 2009

Lite lojt för tillfället

HV har haft ett tufft spelprogram senaste två veckorna. Sen den 16e november har man mött Linköping hemma borta, Färjestad borta, Frölunda borta, Skellefteå hemma borta samt Timrå hemma. Nästan bara 'toppmatcher' alltså och övervägande del borta. Alla dessa matcher har dessutom HV haft minst fyra spelare borta. På dessa sju matcher har det blivit 11 poäng. Kanske inget jättebra poängsnitt för ett topplag men med tanke på omständigheterna ändå godkänt.

Bland dessa matcher finns också den där märkliga Timrå-matchen som HV naturligtvis skulle vunnit. Nittionio gånger av hundra gör man också det. Inte för att HV spelande bländande, men de var ärligt talat var det bara ett lag på isen.. och en så målvakt i motståndarlaget som måste gått på nått. Dopingtest?

Hur som helst. Räknar vi bort den är är snittet bättre (11p på 7 matcher) är faktiskt riktigt bra med tanke på omständigheterna. Jag är ändå inte nöjd. Den där riktiga glöden och koncentrationen har saknats. Det märks också i statistiken. Sämre PP-statistik och färre mål i stort. Här har vi också HVs, vad jag sett största och kanske enda problem den här säsongen: Motivationen i vissa matcher. Ta matchen idag när två tredjedelar av förstakedjan är borta. Varför är det inte fler som tar chansen då att träda fram i rampljuset i Thörnberg och framför allt Voutilainens frånvaro? Var är Ledin? Var är Beech? Fjärdelinan nästa? Melin blir man heller inte klok på som vanligt. Kan överglänsa självaste Davidsson i spelförståelse och passningsskicklighet enstaka matcher för att sedan försvinna totalt andra, som denna. Att man dessutom ger Linköpings tjecker Hlavac och Hlinka massor med yta i uppspelsfaserna bekräftar att alla inte riktigt är fullt där just nu.

Men visst finns det ljuspunkter. Peterson är en sådan. Blir bara mer och mer imponerad av denna nittonåring. Tedenby försöker också och gjorde det hyfsat bra ikväll. Dessutom känns det bra att, som det verkar och vad jag tycker mig se, HV inte har större problem än motivationen några matcher i mitten av november då man ändå plockar hyfsat med poäng. Då finns det inte så stor anledning att måla fan på väggen. Men visst svider det när det på något sätt känns som att HV sålt sig på tok för billigt emellanåt, i synnerhet ikväll.

Nu väntar lite 'lättare' motstånd framöver. Motivationshöjare? Knappast. Men förhoppningsvis kanske HV tar sig samma och höjer skärpan en aning. Då kommer med all säkerhet trepoängarna tätare framöver.

tisdag 24 november 2009

Missade rätt match

I lördags, återigen, missade jag HVs mindre bra insats mot Skellefteå som också innebar slutet för HVs hemmasvit. Men ikväll var jag på plats framför TVn och såg HV stå för en mycket bra insats borta mot Frölunda. 3-0 och närmast klockrent spel i egen zon. Kanske något hafsigt och lojt i första perioden men direkt i andra såg man att HV snackat ihop sig och bestämt sig för att möta Frölunda med hög press och fysiskt spel. Precis det vapen som gett Frölunda spelövertag i första. Att Frölunda dessutom efter ett uselt fem mot tre i över en minut (HV har den bästa chansen med ett friläge), tappar allt gör inte saken sämre för HV.

En laginsats, men jag vill lyfta fram tredjekedjan med Falk, Ledin och Melin som spelar med hög intentitet. Kul att se Ledin i 'gammalt' slag.. Liv var som vanligt och såklart med tanke på nollan mycket säker. Inger ett lugn i målet. Grädden på moset är att Liv nu är ensam rekordhållare av antalet nollor i elitserien. Hela 33 stycken. Grattis Stefan!

Minus till Canal Plus som inte uppmärksammade detta rekord.

Nu kan förhoppningsvis HV ta några trepoängare i rad. Bottenlaget Timrå hemma på torsdag. Kan väl bara sluta på ett sätt? Sen förhoppningsvis revansch borta mot Skellefteå på lördag. Enda laget HV inte tagit poäng mot än..

torsdag 19 november 2009

19-0

6-0, 8-0 och 5-0. Det är HVs siffror mot Färjestad, de regerande svenska mästarna, den här säsongen. Helt osannolikt såklart. Man frågar sig hur bra är HV? Laget har ändå, speciellt på bortaplan gjort en rad mindre bra insatser. Men efter matcher som den ikväll och senast mot trean Linköping i måndags undrar man hur något lag ska kunna ha någon som helst chans mot HV i bäst av sju i slutspelet. Undertecknad känner nog att han behöver lite distans och eftertanke för att kunna dra en nykter slutsats om detta. Man frågar sig också hur dåliga Färjestad är? Svenska mästare som sagt, serietvåa och för så sent som för en vecka sen till och med före HV i tabellen. Hur är det möjligt? Skador kan vara en förklaring men knappast hela. Ett bra lag på pappret trots allt men det känns som att de inte fått ihop LAGET Färjestad den här säsongen.

Ikväll gjorde HV som vanligt mot toppkonkurrenterna, en mycket bra insats. Efter en lite trevande första period där Liv såg till att nollan bibehölls kunde HV efter att äntligen fått ett par utvisningar med sig i andra avgöra matchen. Efter det kontrollerade man den totalt. Många kan plussas ikväll, bland annat Laine återigen som verkligen verkat hittat formen efter en trevande inledning på säsongen. Men extra kul är det såklart med juniorerna. Adam Almqvist gjorde en mycket stabil elitseriedebut och Ullström stod för tre assist ikväll. Det finns en framtid för HV. Appropå framtid: Hur många matcher behöver Färjestad på sig för att producera ett mål mot HV denna säsong?

Update: Såg på sportnytt att AIK satsar på att gå med i KHL till nästa säsong. Lät som ett aprilskämt.

måndag 16 november 2009

Toppmatch = bra spel

När HV som ikväll möter en 'kollega' bland de fyra stora blir det som vanligt bra spel, i synnerhet från HVs sida. Ikväll gör man närmast en prickfri insats och befäster serieledningen eftersom Färjestad också förlorade. HV var egentligen bättre i allt och borde vunnit med mer. Men det enda negativa, lite ouppmärksamhet i försvaret gör att det blev så pass jämnt som 6-4. Sen får man ju inte heller glömma att LHC, eller framför allt deras tjecker är ruskigt effektiva. Om jag inte tog fel gjorde Linköping tre mål på sina nio första skott.

Bäst ikväll var Laine. Vilken fart! Vilken intentitet! Spelade sitt livs hockey och stod också för två mål. De andra två finnarna på plan, Niinimaa och Puistola var också mycket säkra i sitt backspel (Voutilainen spelade inte). Sen vill jag berömma HVs framtid, Ullström och Önerud som var riktigt bra och visar fin inställning. Torp och Tedenby gjorde inte heller bort sig. Bådar gott för framtiden! (Peterson spelade inte). Björk som fått mycket kritik spelade också upp sig jämfört med tidigare. Enklare spel och till synes mer koncentrerat.

En som också förtjänar beröm är Janne Karlsson som tar en time out i HVs enda dåliga del av matchen, mitten av tredje. Där visar han tydligt med kroppspråket vad han tycker om HVs just då slappa spel utan försvarstänk som håller på att straffa sig mer än bara en gång. Time outen innebär slutet på den dåliga perioden. När HV kommer ut igen på isen efter detta spelar de nämligen med en ruskig defensiv och segern är från där aldrig i faran. Mycket bra coachat! Sånt man saknat med både Mårts och Kenta.

På torsdag väntar ny toppmatch. Den här gången borta mot Färjestad. Ny bra match från HV att vänta alltså, eller? Läge att segla ifrån ytterligare i tabellen..

Till sist: De två tveksamma målen. Jag tycker domarn gjorde rätt som godkände båda. Jämtins lätta knuff på Petrasek får visserligen stora konsekvenser eftersom pucken träffar en fallande Petrasek som styr pucken i eget mål. Men någon utvisning är det inte. Sen Öneruds 'tripping' som först den blinda kommentatorn* på PPV först inte ser sen är bombsäker på att det är tripping är inte tripping. Det är istället precis som Önerud säger att han möjligtvis nuddar Norrena på undersidan av benskyddet. Vilket man också ser på tv-bilderna om man är just seende.

*) Jag tycker ändå att kommentatorn, som brukar vara den som kommentera i Jönköping är bra och skön att lyssna på. Man kunde önska att han hade lite bättre koll på situationerna ibland bara. Någon som vet vad han heter förresten?

söndag 15 november 2009

Serieledning igen

Lördagsmatch igår vilket igår liksom många lördagar den senaste tiden inneburit att jag missat HV-matchen. Enligt rapporterna gjorde HV en hyfsad bortamatch trots uppförsbacke i form av skador (Ward, Liv, Tedenby, Voutilainen, Björk och Ledin borta) och domare vid namn Morgan Johansson. Kul att HV plockar ett par poäng på bortais. Facit på bortaplan är annars inget vidare bortsett från de två inledande bortamatcherna som HV vann har det blivit ynka fyra poäng på sju bortamatcher, gårdagens match inräknad. Inte godkänt såklart. Hur som helst. De två intjänade poängen innebär åter serieledning eftersom Färjestad förlorade igår vilket ju också var en välkommen 'bonus'.

Redan imorgon väntar ny match. En toppmatch mot ett Linköping som hittat formen efter tjeckerna Hlavac och Hlinkas ankomst i slutet av oktober. Mycket intressant och då med all säkerhet mig framför tv.

torsdag 12 november 2009

Tappad serieledning

Den dröm jag närt de senaste omgångarna om ett HV71 i serieledning gick i kras ikväll efter lagets 2-2 mot Frölunda. Dessutom sprack hemmasviten som stannade vid nio raka matcher. Känns Riktigt surt och onödigt eftersom det känns som att HV är en klass bättre än Färjestad.

Matchen var väl ingen höjdare heller även om det var ett fall framåt jämfört med Luleå-matchen. Kul också att Janne kastar i kedjorna och ger Petersson som varit bra senaste tiden chansen att få fart på underpresterande andrakedja där Ledin som inte varit så lyckad under hösten blev nerpetad till tredje. Gillar sådana förändringar när allt inte klaffar. Förhoppningsvis kan det få fart på Per Ledin. Apropå Per så kan hans och HVs underpresterande, som jag ser det, till stor del förklaras i motivation. Då menar jag inte att HV är omotiverade men kanske saknas den där ordentliga glöden i matcherna. Glöden som gör att man ger de där extra procenten som är så viktiga om man vill få ett övertag på motståndarna. Den extra procenten gör kanske att man är ett skridskoskär före jämfört med annars och kanske går in lite hårdare i närkampen som gör att man vinner tekningen ect. ect.. Man kan ju självklart inte begära att laget ska spela på topp i samtliga 55 omgångar. Men visst har underpresterandet kommit lite väl tätt den senaste tiden bara.

Motivationen kan man hitta i att man snabbt vill ta tillbaka serieledningen till exempel. Kanske kan poängförlusten hemma innebära att man tar tag i det hela. Hittills kan en falsk säkerhet smugit sig in med föreställningen att man på något vis alltid vinner hemma. Kanske är jag lite väl spekulativ. Men jag tror att psykologi och små detaljer som övertro på att det alltid löser sig lätt kan smyga sig in i bakhuvudet och påverka prestationen. Hur som helst får vi hoppas det är anledningen. Enda alternativa förklaringen är fysisk trötthet och/eller okända skador hos vissa spelare. Saker som skulle vara betydligt svårare att rätta till än lite omotivation. Jag är trots allt inte orolig än. Jag är rätt övertygad om att laget tar tag i vad det nu är och kommer igång igen.

tisdag 10 november 2009

Snygga mål, dåligt spel

Det jag såg av förra veckans landslagsspel var Finland-Sverige. Utifrån vad jag såg från den kan knappast Thörnberg eller Davidsson vara slitna allafall. Så lojt och dåligt var det, precis som hos de övriga svenska spelarna. De finska landslagsspelarna i HV, puistola och Voutilainen borde däremot vara fyllda av självförtroende efter den historisk stora seger över ett uselt tre kronor. 7-0! Borde inte kunna hända.. Förutsättningar för en bortamatch mot Luleå fanns alltså. Övriga spelare borde vara utvilda också (utan möjligtvis Peterson som spelat med J20-landslaget).

Men inte.. HV forsätter där de var innan uppehållet: Med lojt och slarvigt bortaspel. Jo. Det var bättre än tre kronor mot Finland. Första halvan av tredje innan Luleås två snabba som förövrigt tog all energi ur HV såg det till och med riktigt lovande ut. Målen HV bjöd på var också alla tre väldigt snygga. Ettan var en soloräd av Liket, tvåan ett grymt pass av Davidsson diagonalt över anfallszon som Thörnberg styr in och trean en isare från Ninimaa som Beech styr in. I sista målet visade verkligen Ninimaa sin speluppfattning. Grymt snyggt!

Men det sammalagda intrycket är inte positivt. Man börjar verkligen undra om laget verkligen klarar av att vinna serien överlägset som jag och många med mig började tro efter den fina inledningen. Just nu är HVs spel i nivå med ett mittenlag, högst.

Undrar förövrigt vad vi har måldomare till? Är det tveksam målsituation döm i hemmalagets favör istället. Så är det ändå i praktiken nu.

tisdag 3 november 2009

Stort Molin

Som läsaren kanske uppmärksammat har jag inte nämnt något om segermatchen mot Brynäs i lördags, än. Men efter hockeykväll igår när jag tydligt fått se hur den omtalade tacklingen av David Ullström gått till och dess efterspel måste jag ändå skriva ett par rader.

Wikegård, som jag tidigare kritiserat för lite korkade uttalanden, håller jag helt med när det gäller hans åsikt om tacklingar som han tar upp i gårdagens hockeykväll med just Ullströms tackling som exempel. Han menar att man som spelare har ett ansvar att vara beredd att ta emot schyssta tacklingar på isen. Jag håller med. För det handlade i det har fallet verkligen om en regelrätt tackling. Inte för många skär, axel mot axel och inget hoppande in i spelare.

Sen måste domarna skärpa sig. Det kan inte bli utvisning, speciellt inte matchstraff så fort en spelare blir skadad på isen. Har sett allt för mycket av detta och det verkar inte bli någon bättring. Att en spelare blir skadad är illa nog.

I det aktuella fallet håller till och med spelaren som fick tacklingen, Ove Molin om att den var schysst. Molin ska såklart ha all heder av att han 'erkänner' att tacklingen var regelrätt. Men det man nu verkligen fråga sig, som också Hvfantasten gör, vad Brynäs tränare Czarnecki tänker nu, efter sin tidigare uttalanden om avstängning för Ullström?

måndag 2 november 2009

Så långt, så gott

Landslagsuppehåll och närmare en tredjedel av elitserien avklarad. Tid för eftertanke med andra ord. Jag tänkte gå igenom elitserien så här långt. Ett inlägg som inte enbart handlar om HV alltså. Men vi börjar ändå där, i toppen:

1.HV71 (mitt tips 1a)
Har infriat och till och med överträffat mina och många andras förväntningar. Ett powerplay i världsklass men ändå en otrolig bredd där samtliga formationer kan trycka tillbaka vilka motståndare som helst. Laget verkar ha förmågan att när det behövs höja tempot i spelet göra ett par mål och det viset avgöra de flesta matcher.. åtminstone på hemmaplan. Bortaspelet har däremot börjat klicka de senaste veckorna och senaste bortamatchen mot Södertälje var utan tvekan säsongens bottennapp. Annars ser laget, harmoniskt, fyllt med självförtroende och urstarkt ut.

2. Färjestad (mitt tips 4a)
Svårt att avgöra om jag tycker Färjestads spel så här långt verkligen varit så imponerande. Nu har jag ju i och för sig bara sett laget mot HV där de förlorade med 8-0. Där ligger också en del i förklaringen i att det andraplacerade laget kan ha endast +/- 0 i målskillnad. Men laget tar sina poäng och hade länge en hyfsat imponerande hemmasvit på nära 30 raka segrar. Men när den bröts i och med en suddenförlust mot Luleå har det istället blivit en svit på tre raka hemma utan vinst. Laget på väg ner? Jag tror det, fast fritt fall blir det nog inte.

3. Skellefteå (mitt tips 8a)
Ett lag som verkligen imponerat på mig som verkligen verkar fått ihop laget och fått alla att dra åt samma håll. Spelar hockey som den ska spelas med fart och intensitet. All heder åt Säcken och kompani. Min tippade position känns verkligen i underkant just nu.

4. Linköping (mitt tips 3a)
Först kom ingenting. Sen kom Hvalac, Hlinka och poängen. Linköping har efter tjeck-duons ankomst verkligen spelat som det topplag de borde varit redan innan deras ankomst. Lär klättra ett par placeringar till.

5. Luleå (mitt tips 7a)
Luleå har spelat ungefär som jag förväntat mig. Fartfyllt och optimistiskt för det mesta. Abott-bröderna kan leverera oberoende av vilken breddgrad de bor på. Laget lär hålla sig i mitten de resterande 39 omgångarna också.

6. Djurgården (mitt tips 5a)
Också ett lag som spelat ungefär som jag förväntat mig. Påminner lite om Skellefteå och Luleå med för det mesta ett offensivt fartfyllt spel. Kul att lag som vågar också belönas med poäng och placeringar högt upp.

7. Frölunda (mitt tips 2a)
Varje år blir lurad av de namnkunniga nyförvärv som Frölunda presenterar och tror att denna säsong kan de inte misslyckas. Men likt förbannat gör de det. Åtminstone har Frölundas säsongsinledningar de senaste åren varit riktigt dåliga med tanke på spelarmaterialet. Frågan är hur det blir efter Karjala. Lyfter de mot toppen? Jag har ingen aning. Men det de visat hittills har varit allt annat än imponerande.

8. Rögle (mitt tips 12a)
Fick den positiva start som var nödvändigt för att de överhuvudtaget ska ha en chans att undvika kvalserien. Gillar verkligen inställningen i det här laget. Karaktär är ordet. Frågan är om det räcker för när det gäller hockeykunnandet finns det en hel del i övrigt att önska.

9. Brynäs (mitt tips 11a)
Kanske elitseriens tråkigaste lag. Har ändå plockat hyfsat med poäng med sitt defensiva spel. Ett spel som jag tror tyvärr kan visa sig fortsätta vara poänggivande i de 'vardagsmatcherna' mitt i serien som följer efter Karjala.

10. Södertälje (mitt tips 10a)
Gillar det jag sett av laget. Betydligt mer underhållande spel än det man vant sig vid att laget spelat de senaste åren. Vågar faktiskt framåt även mot bättre motstånd. Tyvärr är dalarna lite väl djupa. Skulle de kunna spela närmre sitt max oftare skulle möjligheten till slutspel vara rätt stor tror jag.

11. Timrå (mitt tips 9a)
Underträffar till och med mina lågt ställda förväntningar. Dåligt försvarsspel och ganska krampaktigt offensivt. Kan bli det lag som 'kniper' kvalplatsen från antingen Södertälje, Rögle eller Brynäs.

12. Modo (mitt tips 6a)
Den stora besvikelsen såklart. Ett lag och en förening i kris. Men jag tror faktiskt man har den klubbkänslan och historian i Önsköldsvik som gör att man sluter sig inom gruppen, tar sig samman och börjar spela som ett lag. Gör man det kan det bli det slutspel man missade förra säsongen. Gör de inte det kan den här säsongen vara slutet för en epok i svensk topphockey.

Sammafattingsvis är jag rätt nöjd med mitt tips. Många lag ligger i närheten eller exakt där jag tippade dom. Men mycket kommer nog hända till nästa gång det är dags för sammanfattning, kanske runt jul. Något lag kommer säkerligen klättra och något annat kommer lika säkert falla. Frågan är vilka?