fredag 21 augusti 2009

HV vann gruppen

Efter att ha vunnit över sina elitseriekonkurrenter LHC, FBK, FHC och Djurgården (vi glömmer plumpen i protokollet, förlusten mot allsvenska MIF) står HV som gruppsegrare i Nordic Trophy. HV får med sig lag 2-4 i gruppen till slutspelet på Åland nästa helg. Där väntar LHC i semin.

En fin start för HV som sagt denna säsong. Förhoppningsvis kan detta innebära lite mer arbetsro än förra årets säsongsöppning. Då var det inte mycket stämde för HV vilket kändes var något som låg HV i fatet resten av säsongen. Man började tidigt matcha laget hårt vilket gjorde att nyckelspelare i slutet av säsongen kändes slutkörda och inte hade de där små extra procenten som krävs att man kan mobilisera i en jämn, tuff slutspelsmatch. För övrigt kan man diskutera om metoden att gå ner på folk och 'snefördela' istiden om resultaten uteblir är den bästa. Jag tror det hade kunnat sett betydligt bättre ut om man haft mer is i magen i början av förra säsongen. Eller bättre? Tja. Det blev ju ändå final. Som HV-fan börjar det smyga sig in en viss bortskämdhet i takt med framgångarna.

Fast nu glömmer vi förra säsongen och ser fram emot de sista träningsmatcherna och sen i en inte allt för avlägsen framtid, elitseriepremiären..

måndag 17 augusti 2009

Niinimaa klar

Det blev inte Aalto, det blev istället den mycket meriterade Niinimaa som ersätter Louma i HV. Övriga hockeysverige verkar i stort vara imponerande av värvningen. Läser man hans historik blir man såklart imponerad. Eller vad sägs om 741 NHL-matcher och 319 poäng i dessa? Själv vill jag gärna tona ner förväntningarna lite. De senaste åren har han tillbringat i Schweiziska klubben Davos och skrapat ihop en del poäng men också haft en hel del skadefrånvaro. Hur han står idag är alltså lite orsäkert. Håller han sig bara skadefri är jag ändå övertygad om att han kan vara med och bidra ordentligt med sin rutin. Men om man tror han ska leda laget som en Nicklas Lidström eller som LHC-fansen förväntar sig av Mange Johanson (med rätta) har man nog lite för höga förväntningar.

Ny match i kväll förresten. Mot Frölunda i Värnamo (hoppas jag fick allt rätt den här gången).

lördag 15 augusti 2009

6-0 mot mästarna

6-0 mot mästarna Färjestad. Försäsong börjar ruskigt bra för HV, lite för bra kanske man tänka? Risk för hybris. Nej jag tror inte det. Min försäsong på bloggen börjar däremot inte lika klockrent. Jag skrev i mitt förra inlägg att matchen skulle spelas i Värnamo. Fel: Gislaved ska det vara. Tack Simon för rättelsen.

tisdag 11 augusti 2009

Det börjar positivt

HV, utan Davidsson, Ward, Beech och Grillfors men förstärkt med juniorerna Jesper Williamsson och Johan Linnander på backsidan vände 0-2 mot LHC och vann med 5-2 efter fyra mål inom fem minuter i tredje perioden. Detta var HVs första träningsmatch för säsongen i turneringen Nordic Trophy*. Kul kul även om man inte ska dra för höga växlar på detta såklart.

Segern stärker mig ändå i min tes att årets upplaga av HV ser förbannat intressant ut, på alla lagdelar. Känns som en utmärkt mix av olika spelartyper. Dessutom till skillnad mot exempelvis Frölunda inte bestående av massa 'stjärnor' som alla vill spela i powerplay, utan spelare som har klart för sig vilken lina som antagligen gäller resten av säsongen. Självklart ska det även vara lite konkurrens, men att ha spelare som har vant sig vid att vara förstekedje-spelare i fjärdekedjan är sällan sånt som skapar harmoni i ett lag. Bättre då som HV med en blandning av ungt och hungrigt där och lojala lagspelare som 'Liket' där.

Men som jag skrev i förra inlägget bör HV förstäka backsidan. I det sammanhanget är Aalto-ryktet nr 2 spännande. Vore förbannat kul att knäppa LHC på näsan genom en överrenskommelse med Kärpät om Aalto (om det nu stämmer att LHC satt käppar i hjulet för Aaltos övergång till HV). Ryktet finns att läsa mer om på HVs forum.

*)Ursäkta alla jag ev lurat genom att i förra inlägget skriva att första matchen var mot Färjestad på fredag. Nästa match är däremot mot just Färjestad i Värnamo på fredag

onsdag 5 augusti 2009

Aalto valde Kärpät

Som alla kanske vet valda Teemu Aalto tråkigt nog Kärpät före HV. Nu är såklart debatten i full gång både här och här om huruvida HVs backbesättning står sig även utan nyförvärv. Mitt svar på den frågan är: Ja, absolut. Visst, den kanske är inte lika namnkunnig som Frölundas och Linköpings, men oj vad välkomponerad och spännande den ser ut. Spelskicklighet, tuffhet, defensiv skicklighet, rutin, ungt och lovande, allt finns representerat. Så här skulle den exempelvis kunna se ut:

Puistola - Petrasek
Ward - Grillen
Torp-Björk
Pelle G - Williamsson

Det är dock ett stort problem: Skador. Redan nu vet vi att Grillfors har problem med ljumskarna. Detta brukar vara lömska skador som kan spelare borta från rinken länge. Dessutom kan ju fler skador uppstå under säsongens gång. Pelle är ju inte direkt ung längre, håller han? Torp är ju inte den minst skadebenägna spelare heller. Jag vill inte se HV hamna i den situation vi gjort så många gånger tidigare, senast förra säsongen. Ett gäng spelare borta eftersom man efter någon skada tvinga slita hårt på övriga vilket medför nya skador. Nu säger inte jag att det blir så. Det kan ju lika väl bli så att Grillen snabbt blir skadefri och att backuppsättningen håller sig i stort sett skadefria hela säsongen. Men jag tycker absolut inte det är värt att chansa på detta. Däremot ska man kanske ha lite is i magen när det gäller vem man tar in. Vänta till på rätt man dyker upp. Ingen Laitinen-värvning denna säsong alltså.

tisdag 4 augusti 2009

Tillbaks från de döda..

Tro det eller ej men jag är tillbaks. Befinner mig just nu i ett ganska omvälvande skede i mitt liv (vilket jag mest tycker är positivt) plus att jag varit på resande fot en hel del under sommaren. Men inget skede i ens liv kan bli så omvälvande att man glömmer bort sitt kära HV!

A-laget gick på is för första gången för säsongen igår och därför tyckte jag det var dags att skriva ett inlägg. I övrigt har det inte hänt sådär våldsamt mycket sen sist (lite därför inläggen härifrån har lyst med sin frånvaro också). De finska lagen drog sig hastigt och kanske mindre lustigt ur Nordic Trophy som nu blir en helsvensk angelägenhet. HV spelar sin första match i denna turnering i Gislaved mot mästarna Färjestad.

Det mest intressant som hänt som jag inte tidigare rapporterat om är annars turerna kring TV-avtalet för elitserieklubbarna samt 'de fyra stora' + Djurgårdens hot att dra sig ur elitserien. Finns mycket att säga om detta. Jag nöjer mig kort med att hoppas att detta stannar vid ett hot den här gången..

När det gäller Silly Season har denna satt fart lite igen för HVs del sen den finska backen Teemu Aalto och LHC gått skilda världar. Läget just nu är att HV erbjudit honom ett kontraktsförslag och det verkar som det nu står mellan HV och Kärpät för Aaltos del.

Japp! Det var väl lite om mycket. Skönt att säsongen så smått börjar komma igång igen. Sen skäms jag lite över att jag brutit mitt löfte om sommarläsning med en sammanfattning av sista delen av förra säsongen. Men o andra sidan vet vi ju alla hur det gick: HV vann en rafflande kvart mot Timrå för att sedan oväntat lätt slå ut Frölunda i semin för att sen spela en för HVs del final fylld av antiklimax som till slut resulterade i ett SM-silver.