torsdag 26 februari 2009

Fjärdeplatsen?

Efter en ganska hyfsad toppmatch och förlust mot Färjestad talar mycket nu för att det blir fjärdeplats för HV. Två poäng efter Linköping på andraplats och en poäng efter Frölunda på tredje. Dessutom Luleå tre poäng bakom.. Men inte ska väl HV förlora hemma mot ett kvalserieklart Rögle? Nej. Antagligen blir det fjärdeplatsen och någon av Luleå eller Skellefteå som kvartsfinalmotståndare.

Men en hyfsad match som sagt. Speciellt första då det stundtals var spel mot ett mål, Färjestads. Andra och tredje lämnade väl mer att önska men samtidigt får man ta med i beräkningen att Färjestad då spelade ett riktigt bra försvarsspel. Med lite flyt och en målvaktstavla mindre från Andersson i målet (som vid det avgörande 2-1 målet) hade HV kunnat vinna.

Trots det har jag idag svårt att se HV som svenska mästare om ett par månader. Formkurvan är till skillnad från exempelvis Frölundas och Färjestad inte uppåtgående. Hoppet är att vårt kära lag höjer sig lagom till slutspel. Sen finns det ju inget lag som imponerat mer än HV sett över hela säsongen. Alla guldkandidaterna har haft sina svackor och sina toppar.

En spännande nyhet idag också: Ledin verkar vara klar för HV till nästa säsong.

tisdag 24 februari 2009

Slaget om andraplatsen

Tyvärr har av olika anledningar hockeytittandet kommit i andra hand den senaste tiden. Men för att sammanfatta lite ut efter det jag sett och läst mig till:

Efter en dålig match i lördags var seriesegern körd. Men efter en riktigt hyfsad match ikväll har HV andraplatsen med två matcher kvar. På torsdag är det seriefinal med i praktiken klara seriesegrarna Färjestad borta. En match jag hoppas kunna se i sin helhet.

I övrigt hoppas jag att HVs nyckelspelare, som Davidsson, Petrasek och Voutilainen börjar varva igång ordentligt snart inför slutspelet. Det jag har sett just nu är oroväckande segt. Men o andra sidan har jag bestämt för mig att det såg ut så här för ett år sedan också..

Nästa torsdag börjar slutspelet.

torsdag 19 februari 2009

Det lossnar aldrig

Nej. Det lossnar aldrig riktigt för HV. Ikväll satt man och hoppades att de skulle komma igång men det blev aldrig så. Problemet den här säsongen är att de i stort sett varje match anpassar sig efter motståndet. Spelar motståndarna i lågt tempo gör HV det också. Är motståndarna virriga i försvaret så är HV det också ect. ect. Idag var det mer anfallsspelet som inte stämde. HV, liksom Frölunda hade svårt att skapa riktigt tryck. Undantaget var HVs andrakedja med Laine, Beech och Lindström som var bäst på plan.

Nu ligger HV fyra poäng efter Färjestad i topp och förstaplatsen börjar kännas lite avlägsen med tanke på Färjestads form jämfört med HV. Färjestad verkar vara det enda av topplagen som lyckats pricka in toppformen lagom till slutspelet. Fast o andra sidan såg det vid den här tiden förra året ut ungefär som i år för HVs del. Egentligen hittade inte HV då formen på allvar lagom till de sista matcherna i finalen. Bara hoppas de fortfarande är med då, lagom till formtoppen i mitten av april.. Men först: Tre poäng borta mot Luleå. Dels för att 'säkra' tredjeplatsen och dels för att ge sig själva chansen att få spela en toppmatch som gäller något mot nästa torsdag borta mot Färjestad.

tisdag 17 februari 2009

Dålig radio

HV vann en ganska dåligt spelad match i Örnsköldsvik i kväll. Själv missade jag i stort sätt matchen förutom att höra sista perioden på SRs matchsändning. Där fick man höra två lite nedslagna reportrar som mest pratade om hur stora chanser Modo hade att komma tillbaks i matchen (låg under med 3-5, 3-6 och 4-6 under denna period). Kvaliteten har inte höjts nämnvärt innan jag tog ett av mina livs bästa beslut och skaffade säsongkortet alltså. Visserligen låter kommentatorerna lite hemmabetonade även här ibland men i jämförelse med sr:s sändningar (kanske inte alla men från många arenor) är det värdsklass.

Inte blev det mycket bättre när man satt och hoppades på ett sammandrag från matchen på SVTs sportnytt. Gissa en gång vad den istället handlade om? Ja, just det. Foppas fot som inte höll för vilken gång i ordningen. Frågan journalisterna i hockeysverige ställer sig nu är: Var detta slutet för foppas karriär? Vi får hoppas det. Inte för att jag vill foppa något ont men för att slippa allt ältande, vridande, vändande och upprepande kring Foppa, hans come backer och hans onda fot.

Just det: HV vann med 6-4 ikväll och är fortfarande, i högsta grad med i matchen om seriesegern. Trots mitt lite syrliga inlägg somnar jag nog ändå tack vare det rätt nöjd alldeles strax.

måndag 16 februari 2009

Bra tv

Efter att sett bra tv, som man säger, Hockeykväll blev jag inspirerad (och har nu tid) att skriva ett inlägg. Hockeykväll ja.. Wikegård tog där i sin lista upp en intressant sak: Domarstatistik. Han menar att spelare granskas i minsta detalj statistiskt medan det inte finns någon sådan statistik när det gäller en så viktig kugge som domaren är i en match. Självklart har han rätt i det! Jag är ju inte ensam i hockeysverige att tycka att domarn både inkonsekventa och ibland, till och med ofta riktigt dåliga. Lägligt nog publicerar aftonbladet idag en statistiksammanställning gällande domarna. Hur tillförlitlig den är vet jag inte. Siffrorna de presenterer är allafall intressant om än inte förvånande. Vilka domare som är hemmadomare framgår rätt tydligt. Är knappast någon slump med så många matcher medräknade.

En annan sak som togs upp i programmet var straffet för bråket i helgen mellan LHCs Jämtin, sportchefen Sundlöv och materialförvaltaren Pettersson i Brynäs. Jämtin får en match avstängning, Sundlöv får böter på 25 000 och Pettersson får 20 000. Frågan är om inte Jämtin helt skulle sluppit straff och fjantarna i Brynäs till och med fått hårdare straff.

Ikväll möttes också toppkonkurrenterna till HV, Färjestad och Linköping. Av sammandraget i hockeykväll att döma (och vad de tyckte i studion) var det ett imponerande Färjestad som vann mot ett blekt Linköping som nu har tre raka förluster efter uppehållet. Frågan är om inte Färjestad är det stora hotet mot en serieseger för HV? Eller förresten.. Det största hotet är snarare HVs inställning och vilja att vinna. Om spelet imorgon borta mot Modo bara lite påminner om Skellefteå-matchen (de sista två-tre minuterna borträknat) i lördags kan vi nog glömma serieseger. För serieseger krävs nu med all sannolikhet minst två poäng. Annars blir gapet uppåt allt för stort.

lördag 14 februari 2009

Piros imponerade mest

Såhär ett par timmar för nedsläpp mot Saik tänkte jag kommentera torsdagens match. Har inte hunnit med det tidigare..

Det mest intressant med denna var såklart nyförvärven dit jag även räknar Staal som gjorde sin första elitseriematch i HV-tröjan. Han gjorde en helt ok match och kommer med all sannolikhet bli nyttig i slutspelet med sin tygnd. Men den som imponerade mest på mig av nyförvärven var Piros. Härlig teknik och blick för spelet. En spelfördelade likt Davidsson att ha i andra Powerplay-uppställningen. I spelet fem-mot-fem såg jag inte så mycket av honom. Kanske är läge att flytta upp honom från fjärdekedjan redan i eftermiddag då kanske Vouti och Thörnberg saknas på grund av sjukdom?

En som inte imponerade på mig var Björk. Känns inte som en topp-sex back. Men självklart måste man ge han några fler matcher. Med lite mer skärpa så kan det nog komma att se bättre ut för honom.

I övrigt var matchen mot Timrå, som vanligt med matcher efter ett upphåll, inte välspelad. En poäng är ändå godkänt. Speciellt med tanke på att övriga topplag kammade noll. Vinst ikväll och förlust för LHC tar HV över serieledningen. Såvida inte marginalen är ett mål i de båda matcherna..

måndag 9 februari 2009

Snart är uppehållet slut

Efter att ha sett cirka en period av den högintressanta LG Hockey Games, ni vet turneringen där alla journalister gick från att såga Begnt-Åke till att hylla honom, längtar jag nu till torsdag och nedsläpp mot Timrå. Förhoppningsvis kan HV då ställa upp med förutom nyförvärven Piros och Björk också tidigare långtidskadade Staal och även Angell som varit borta några matcher innan upphållet. Det skulle ge Kenta en angenäm situation med laguttagningen. Dessutom skulle HV då äntligen kunna köra med fyra backpar. Blir intressant att se hur laget formeras. Jag gillade Kakelmannens forwardsuppsättning från matchtrånden på HVs forum:

Thörnberg-Davidsson-Voutilainen

Laine-Beech-Staal

Melin-Falk-Piros

Tedenby-Ullström-Önerud

Enda frågetecknet är Piros som jag inte alls har koll på. Men jag skulle föredra att man åtminstone testar honom som ytterforward så länge alla andra centrar (förutom Hrdina) är friska. Staal kan förhoppningsvis ge lite ny energi till andrakedjan vars form var dalande innan uppehållet.

Konstigt förresten att Tre Kronor vinner när man ställt det bästa laget utanför NHL till skillnad från tidigare då landslaget inte varit mycket starkare på pappret än HVs trupp.