lördag 31 januari 2009

Foppa och Johan Björk

Hänt en hel del positivt kring HV det senaste dygnet. Först förlängde Falk sitt kontrakt med två år. Mycket kul och lite överraskande då det ryktades om att han skulle följa med Kenta till Lugano eller ännu värre: Skriva på för Färjestad.

Sen blev det igår klart med en spelare från hockeysveriges 'fyndhörna' den här veckan Malmö. Han heter Johan Björk och sägs vara en defensiv stabil back. Nu känns det betydligt lugnare på backsidan. Kommer Angell tillbaks till efter uppehållet, vilket han enligt uppgift ska, har HV åtta backar disponibla inför slutspurten. Därmed har HV värvat klart för den här säsongen.

Ett mycket intressant rykte, eller ja, det är nog mer än ett rykte är att Åkerman är klar för HV nästa säsong. "Jag vill tro att han är klar" har Stillman sagt till JP. När Stillman säger så bör det innebära att han faktiskt ÄR klar. Jag tror inte Stillman skulle säga något sådant om det verkligen inte är klart, inte efter Jämtin-affären.

Målvaktsduell mellan Bengtsberg i Växjö och Andersson i Troja igår. 93,8 - 92,6 i räddningsprocentmatchen till Andersson. Troja vann också matchen med 3-2. Känns tryggt att HV har två så bra målvakter bakom Liv.

Idag, om en halvtimme match mot Djurgården med en stor HV-klack på plats. Känns som en ganska viktig match. Förlust samtidigt som Färjestad och Linköping vinner och seriesegern är i praktiken borta.

Foppa är som alla vet klar för Modo också. Kul för Modo och kul för elitserien. För visst ökar en före detta värdstjärna intresset för serien, trots skadebekymren. Själv ser jag allafall fram lite mer mot matchen mot Modo den 17e februari lite mer än jag gjort innan detta besked.

torsdag 29 januari 2009

Tredje raka enpoängaren

Man kan väl säga att HV hamnat i en minisvacka med bara tre poäng på tre matcher. Match mot Djurgården borta på lördag sedan en och en halv veckas vila inför slutspurten av grundserien. Ett break som kommer lägligt känns det som. Inte hundra i fart och engagemang i laget just nu.

Ikväll var det ändå ok. Hyfsat spel i de två sista perioderna allafall som var de jag såg. Det oroväckande är problemen de har haft mot Linköping denna grundserie. Av 15 möjliga poäng blev facit endast fyra inspelade med en vinst i sudden och två ovavgjorda och två förluster. Klart det lag HV haft svårast med denna säsong. I dagens match liksom i tidigare mot just Linköping är känslan att de är tyngre, stabilare än HV. Lite samma känsla jag hade förra året. Fast då var det HV som kändes som det tyngre laget.. Bara hoppas HV kan vända på steken i slutspelet. För i slutspelet lär de mötas.

Matchens lirare i HV var Tedenby. Frågan är om han inte gjorde sin bästa match hittills? Tedenby växer för varje vecka, som hockeyspelare alltså. Framstår mer och mer som en nyckelspelare i HV.

Sent i eftermiddags gjorde HV också klart med ersättare för Hagos. Kamil Piros heter han och kommer från Tjeckien. Med 42 matcher i NHL på meritlistan borde han klara av att ersätta Hagos allafall. Succé eller flopp? Återstår såklart att se. Fast visst får man lite dåliga vibbar av värvningar som denna. Okända utlänningar, med viss NHL-erfarenhet som ansluter i slutet av januari.. Gör han succé blir allafall jag överraskad. Samtidigt känns det lugnare nu på forwardsidan med tanke på alla skador.

onsdag 28 januari 2009

Otäck skada

Ingen har missat Fredriksson otäcka skada från i måndags. Väldigt tråkigt för honom. Jag lider verkligen med 'Tuppen' som inte har haft tur med skador direkt. Bara hoppas han kan komma tillbaks, igen. På HVTV berättar han själv om skadan.

Tillsammans med honom har HV Hrdina, Halvardsson, Johansson, Staal och Angell skadade. Lite väl många med tanke att man bara kan säga att Hrdina ersatts under säsongen (av Hrdina). Dessutom har ju Hagos lämnat under säsongen. Nu kommer ju antagligen Staal, Johansson och Angell snart tillbaka. Men sådant har man hört förut. Att det rört sig om dagar innan spelare ska komma tillbaks. Dagar som sen blivit veckor och sedan vissa fall månader. I synnerhet denna säsong har skadorna haft en irriterande tendens att dra ut på tiden. Men HV gör nog rätt i att värva en back. Sju backar varav två är skadebenägne Pelle och en nyss axelskadade Angell är för tunnt inför ett slutspel om man menar allvar med att man siktar på att gå långt. I och med Fredrikssons skada och även till viss del Johanssons (har en axelskada), skulle det kännas bättre med en forward till inför slutspelet. Staals är ett stort frågetecken också inför slutspelet (Ingen räknar med att Hrdina spelar mer denna säsong). Bland forwards känns det trots allt inte lika tunnt ändå. Där har vi (Önerud och Tedenby borträknat eftersom de är ordinarie) två bra juniorer, Ullström och Peterson, som har visat att de klarar av spel i elitserien. Men frågan är om det verkligen skulle hålla med en ren juniorkedjan genom hela slutspelet? Känns som lite väl mycket gambling där..

Tur då att Stillman verkar ha två spelare på gång enligt ryktena. Förhoppningsvis stämmer ryktena och förhoppningsvis är det en back och en forward det rör sig om...

Inget ryskt lag utan Zürich vann första upplagan av Champions League. Verkar som de hypade lagen i KHL liksom de hypade svenska underpresterade lite. Fast ryssarna ska inte skämmas lika mycket som svenskarna. De hade ju allafall två lag vidare till semi till skillnad från sveriges noll. Grattis Zürich allafall!

Imorgon toppmatch hemma mot LHC. Förlust och glappet upp börjar bli lite väl stort. Vinst och det är helt öppet igen.

måndag 26 januari 2009

Två suddenförluster

Det är facit efter 'bortaturnén' mot Frölunda och SSK. I lördags har jag läst mig till att HVs spel var sådär även om de visade moral genom att kvittera fyra gånger. Idag var det rent uselt i två perioder. Laget verkar, liksom förra säsongen vid den här tiden, gå lite på halvfart. Skillnaden är att HV då var i det närmaste klara seriesegrare. Nu är de inte ens helt säkra på slutspel än.

Ikväll kan vi allafall glädjas av en hyfsad tredjeperiod där HV drog upp tecknet rejält vilket gjorde att HV ändå fick med sig en poäng. Kul att se HVs första mål (av två) med mycket vackert klapp-klapp spel av den nykomponerade ungdomskedjan med Önerud, Ullström och André Peterson. Kul att se dessa. Tillhörde de som ändå visade lite vilja de första två perioderna.

Nu hoppas jag på en rejäl uppryckning i spelet hemma mot LHC på torsdag. Det tror jag i och för sig inte blir några problem. En seriefinal hemma tänder laget. Dessutom måste HV vinna eller åtminstone inte förlora för att inte luckan upp till Linköping ska bli allt för stor.

torsdag 22 januari 2009

En back tack

Bremberg, Åkerman, Ville Leino, Pavlikovsky, Fransson, Söderholm till och med .. Listan över namn som ryktas på väg till HV kan göras lång. Eller rykten och rykten. Snarare handlar det om varit klubblösa spelare/spelare påväg bort från sin klubb som och då med automatik sammankopplats med HV. Så har det varit de senaste åren. Nej. Jag är nog mer inne på Bamas linje, åtminstone när det gäller nästa säsong: Ta inte in gamla föredettingar utan satsa på alla talangfulla juniorer som HV redan har i klubben. 

Däremot tycker jag att backsidan inför slutspurten av grundserien samt slutspelet ser tunn ut. Sju backar varav en är 38-åriga skadade Per Gustafsson och nu även med Angell på skadelistan (Torp lär vara tillbaks redan på lördag). En skada till och HV sitter i sjön när det gäller backar. För inte kan man gå runt på fem backar hela slutspelet. Robin Karlsson känns allt för osäker och oerfaren för att gå in som en av sex i ett slutspel. Här hade Fransson suttit fint. För honom blev det istället Kentas kommande klubb Lugano. Jag hoppas ändå HV inser detta med och tar in en back. Det behöver inte vara en världsstjärna. Bara en defensivt stabil back, typ en till Grillfors. Sådana kanske inte växer på träd på transfermarknaden men HV borde ha ekonomiska muskler till att plocka in en hyfsad back. Då skulle jag sova betydligt bättre..  

Frölunda borta, eller hemma för mig, på lördag. Tyvärr faller det sig så olyckligt att när HV äntligen är i min hemstad så är inte jag där. Missar antagligen på TV också.  Synd med tanke på att det är en intressant match. Som vanligt när dessa lag möts. Frölunda har inte imponerat på sistone men brukar höja sig mot HV. Men förhoppningsvis kan HV få en bra start som gör att Frölunda kommer av sig, blir darriga och tappar konceptet. Hur som helst tror jag det blir jämnt. Som vanligt när HV spelar den här säsongen alltså. 

söndag 18 januari 2009

Stabilitet

HVs upplaga denna säsong börjar mer och mer kännas som den förra säsongen minus ett usel start första en och en halv - två månaderna. Numera tuggar de på och vinner de flesta matcher även om de inte spelar på topp. I går var det en sån där match där HVinte spelade på topp, men likväl vann man (4-2). Andra perioden var det visserligen bra drag från HV sida. De andra perioderna däremot såg de rätt onintresserade ut. Men det som saknades i början av säsongen, självförtroendet finns där. Det blir aldrig panik. Istället forsätter laget mala på och ser det för dåligt ut, som efter första perioden igår, ökar de tempot lite. Jag menar inte att spelarna åker runt på en skridsko och vinner. Tvärtom, det är hårt jobb som är nyckeln till framgångarna på slutet. Däremot ser det enklare ut. Mer rätt i banan, klokare beslut, mer som ett lag än enmansshower. Då blir det lättare.

Vad ska man dra för växlar av detta inför slutspelet? (för visst blir det slutspel) Ganska många. Med ett stort självförtroende och ett fungerande grundspel kommer man långt. Hamnar man också som det verkar topp 4 får man i kvarten fördel av fler hemmamatcher. Har svårt att se att HV inte kommer gå till semi även denna säsong. Minst semi..

Imorgon två toppmatcher. 1an mot 3an LHC-FBK och så matchen jag väljer att se 2an mot 4an HV mot Luleå. Serieledning imorgon kväll? Tredje gången gillt i så fallt.

lördag 17 januari 2009

Ward tillbaka, igen

Det som ni säkert alla vet: Ward är tillbaks i HV nästa säsong. Jag med de flesta HV-fans välkomnar detta. Han är mer en jättevälkommen tillbaka. Hans auktoritet på isen och den inställning han har är guld värd och han kom verkligen till sin rätt i HV. Verkar som att han och familjen trivdes bra i Jönköping också. Win-win alltså. Bland fans i andra klubbar tas nyheten inte emot med samma entusiasm dock. Läs kommentarerna här till exempel.

I och med det har HV lagt den första byggstenen inför nästa säsong. Sedan tidigare har finns följande klubbar vars kontrakt sträcker sig även över nästa säsong: Liv, Grillfors, Puistola, Petrasek, (Halvardsson), Davidsson Voutilainen och Melin. Detta betyder i princip att HV endast har en femma + ett packbar kontrakterat hittills. Dessutom vet man ju inte hur det blir med Davidsson. Det har ju ryktats om Ryssland ett bra tag nu. Låt oss hoppas att det endast förblir rykten..

Vilka i dagens trupp ska förlängas med då (om möjligheten finns):

Målvakter
A.Andersson? Gärna. Bättre back-up får man leta efter. Frågan är bara hur nöjd han själv är med den situationen. Vill han sticka så tror jag Bengtsberg är mogen att ta andraspaden. Målvaktssidan ser ganska bra ut redan nu med andra ord.

Backar
Louma? Ja, fast kanske inte till vilket pris som helt. Han är inte vindsnabb, dräller för mycket och har avgrundsdjupa formsvackor (som den i höst). Men samtidigt är han närmast en världsback när han spelar på sin högsta nivå.

Angell? Nej. I så fall för en betydligt mindre summa än den, enligt ryktena skyhöga lön han lyfter idag. Har inte kommit till sin rätt i HV. Dessutom en icke-europé för mycket om man även vill/kan ha kvar Beech.

Torp? Mja. Inte imponerat på mig hittills. Samtidigt älskar jag hans inställning. Lär han sig ta bättre beslut på isen kan det blir riktigt bra. Finns stor potential.

Pelle G? Vill han fortsätta så får han. Tror legenden är så pass klok att han själv kan avgöra om han klara en säsong i högsta serien.

Om vi räkar bort Halvardsson och plussar på Ward, Louma och Torp (vågar inte räkna med Pelle) blir det sex. Då tycker saknas det åtminstone två backar för att HV ska ha den bredd som behövs i ett topplag. Åkerman? Kanske. Strålman? Kanske ännu bättre. En offensiv och en mer defensiv back till skulle nog vara det bästa förutsatt att Louma och Torp förlänger.

Forwards
Thörnberg? Förläng. Kommentarer överflödiga

Tedenby? Förläng! Såklart.

Önerud? Förläng. Finns potential här. Med lite mer speltid som kanske en ny tränare skulle vara beredd att ge han kan han lyfta ordentligt.

Kim Staal? Är skadan ordentligt läkt och han visar att kommit tillbaks till samma nivå som i LHC ska man såklart förlänga.

Henrik Eriksson? Tveksamt. Kanske skulle kunna blomma ut nästa säsong. Har precis som många 'juniorer' inte fått chansen i år.

Fredriksson? Tuff och hårt arbetande. Bättre än Jämtin. Förläng

J.Johansson? Har potential även han. Med mer istid kommer han lyfta. Det är jag nästan säker på.

Lindström? Beror på vilka övriga som förlängs med samt nyförvärv. Bra emellanåt med blir alldeles för osynlig många matcher.

Laine? Härlig inställning, tuff, snabb och rätt teknisk. Förläng!

Beech? Nästan alltid rätt beslut, härlig inställning och målfarlig. Förläng

Ullström? Bör få nytt kontrakt. Har inte sett så mycket av honom med det jag sett har jag gillat skarpt.

Falk? Ryktas följa med Kenta till Lugano. Annars: Förläng. Perfekt tredjecenter.

Hrdina? Nej. Han har en fantastisk tenkik och spelupfattning. Frågan är bara hur bra han kommer att vara efter nästan ett års frånvaro? Kommer ens skadan vara läkt till nästa säsong? Förläng ej.

Forwardssidan är det som ser jobbigast ut inför nästa säsong. Risken finns alltså att en stor del av den här säsongens två förstalinor försvinner. Jag hoppas verkligen HV kan kontraktera dessa och ha kvar Davidsson. Då ser det plötsligt betydligt bättre ut. Då behövs egentligen inga spektakulära nyförvärv inför nästa säsong i övrigt. Satsa istället på att alla HVs unga forwardstalanger får blomma ut än mer genom mer istid i elitserien. Jag är säker på att Önerud, Tedenby och Ullström definitivt inte skulle göra bort sig. Skulle det ändå visa sig att någon av dom inte håller måttet kan man ju alltid ta in någon under säsongen.

Skellefteå borta om en dryg timme. Brukar bli bra matcher. Ny chans att gå upp i serieledning också..

Edit: Glömde Falk och Hrdina

torsdag 15 januari 2009

Tedenby, måldomare och plexiglasbyte

En underhållande match som inte alls kändes som en i mängden var det vi fick bevittna ikväll. Det började med en riktigt välspelad jämn förstaperiod som slutade. Härifrån hittar vi också matchens prestation, Tedenbys 1-1 mål. Vi HV-supportrar har redan sett vad detta spelgeni kan uträtta. Också de som följde J-VM har förstått vilken iskonstnär han är. Frågan är om inte kvällens konstnummer verkligen presenterat Tedenby för allmänheten. Han var dessutom nära att göra ett nästan ännu mer fantastiskt mål i andra när han snurrade upp Majesky på läktarn.

Andra perioden är inte gammal när en sak vi som HV-supportrar börjar vänja oss vid händer: En tilltrasslad situation framför HVs mål och en domare som vill ringa måldomarn. Den här gången blev det friande dom för HV, dvs inget mål. Tveksamt, mycket tveksamt. Domarn blåste visserligen av ungefär exakt när pucken passerade målinjen, plus minus några hundradelar. Förvånande nog hävdar han att det inte var därför han blåste av. Han menar istället att han gjorde det för att han skulle se om pucken var inne i första läget, ett vanligt skott mot Livs benskydd. Märkligt. Skulle man ringa måldomarn för sådana situationer som standard skulle det bli många samtal per match. Nej, snarare tror jag att Sören, som i övrigt var riktigt bra faktiskt, försökte vinna tid. Skulle det vara mål då? Jag hade inte protesterat om det blivit det, men samtidigt var spelet avblåst när pucken passerade enligt domarn..

Istället fick HV göra 2-1 i powerplay en stund efter. Nu spelade HV riktigt bra. Kort efter ledningsmålet blev det ett nytt powerplay för HV. Det kändes då som att 3-1 hängde lite i luften. Då räddades Linköping av att plexit gick sönder. Ett avbrott på fem minuter som innebar att HV tappade det mesta. När matchen blåstes igång efter detta dröjde det inte många minuter innan LHC istället ledde med 3-2 efter två grova, grova misstag av HV. Först var det slarvigt pass och tappad av Laine puck som sista man i offensiv zon som LHC kunde kontra på. Misstag var det även vid 1-0 målet för Linköping förresten. Sen var det Angell, som inte hade en bra dag (när hade han det senast?) som slog ett idiotpass till en Linköpingsspelare i uppspelsfas i egen zon.

Laine kunder revanschera sig lite för sin tappade puck då han i tredje perioden gör 3-3 i numrärt underläge. 3-3 slutar matchen efter en ganska dålig tredjeperiod. Nog med misstag från HV efter andra? Inte riktigt. Puckförande spelare snubblar och det blir tre mot noll-läge(!) för Linköping. Men vem om inte Jämtin bränner den chansen. Kanske har han lite HV-sympatier kvar trots allt? Innerst inne.. I övrigt märktes Jämtin mer denna match än förra gången lagen möttes. Tacklades en del och blev också utvisad i slutet av tredje efter lite gruff med Andreas Falk.

Sammanfattningsvis: En hyfsad seriefinal även om sista halvan lämnade en del i övrigt att önska. Plus också till borta supportrarna som hördes, i synnerhet Kurre, i TVn vid flera tillfällen.

måndag 12 januari 2009

HV-nytt

Skrivits en del artiklar om HV i olika sammanhang idag. Här följer länkar till dessa några av dem och lite kommentarer:

HV:s protest avslås - men en ny är på gång
-Handlar om protesten efter Rögles seger'mål' förra måndagen. Väntat såklart. Lite trist att man inte kan vara mer flexibel i den här frågan, främst för Rögles bottenkonkurrenter. De två extrapoängen tack vare herr Måldomare i Ängelholm kan avgöra vilka som går till slutspel och/eller vilka som får spela Kvalserien.

HV:s fräcka värvarkupp: Jagar Janne Karlsson
..med Olausson som assisternade tränare.
-Nej tack, åtminstone när det gäller JK. Han känns mest gammal och trött. Jag vill se en friskare fläkt än så som huvudtränare. Våga lite HV! Vad gäller Olausson verkar han vara en mycket sympatisk människa. Hans tränarkvaliteter vet jag inte mycket om men kanske kunde han vara intressant. Mängder av NHL-erfarenhet borde ju inte direkt vara en nackdel.

Men det finns namn som gör mig mer orolig: Eller vad sägs om Challe Berglund som tränare i HV som JP tydligen gör gällande? Hemska tanke. Då känns Janne Karlsson, men inte Frölunda-Janne Karlsson utan Växjö-Janne Karlsson som ett mer spännande namn, eller mer spännande person kanske jag ska skriva..

HVs publikvärd polisanmäld
-Nu vet inte jag exakt vad som hände men vad man kunnat läsa på många andra håll betedde sig Färjestad-fansen inte som guds bästa barn direkt. Skanderade rasist-ramsor om Liv, försökte störa när North Bank sjöng nationalsången (hördes tyvärr på TV-sändningen också) och stod på sittplats ect. Känns lite kasta sten i glashus över anmälan..

Hagos talar ut
-Säger väl egentligen inget nytt. Inga hard feelings mellan han och HV allafall. Skönt! Synd hela historien. Hagos verkade vara en trevlig prick som jag mer än gärna unnat framgång i HV.

Och så lite kul till sist: LHC förlorade mot nästjumbon Djurgården ikväll. Förlorar de även nästa match är de inte serieledare längre. Då heter serieledarna istället HV71.

söndag 11 januari 2009

Hagos ut och Ward kanske in

Så blev det som var mer än tidsfråga klart: Hagos och HV går skilda vägar. Ny adress för Hagos blir SSK. Föga förvånande som sagt. Hagos har inte alls kommit till sin rätt i HV och verkar tappat allt vad självförtroende och pondus heter på isen. Intressant blir att se vem som ersätter. Till att börja med blir det Ullström som kallas hem från Borås. Gör han bra ifrån sig ser jag ingen anledning att ta in nån ytterligare center eller forward överhuvudtaget. HV har rejäl bredd på forwardssidan. Staal lär ju dessutom vara spelklar snart.

På backsidan ser det tunnare ut däremot. En åldrande ofta småskadad Per Gustafsson, Halvardsson som alltid är skadad, dessutom backar som Louma och Petrasek som ju kan göra riktiga plattmatcher även om de spelat upp sig på slutet. Här ryktas om Ward. Troligen till nästa säsong men kanske redan till denna. Problemet är då att HVs icke EU-kvot är fylld med Beech och Angell. Ersätta Angell med Ward säger vissa. Visst, Wards tuffhet skulle verkligen behövas. I synnerhet i ett slutspel. Angell har ju heller inte varit allt för lyckad. Ganska svag i det defensiva och har ju inte ens varit nära att ersätta Åkerman i det offensiva spelet. Att han antagligen bär upp en lön långr högre än vad Ward någonsin gjorde gör ju inte bytet mindre intressant. Om det nu blir så, att Ward ansluter på Angells bekostnad saknas det ändå en back tycker jag. Det finns just nu sju disponibla backar med Halvardsson borträknad. Det skulle kännas bättre med en åttonde. Fyra backpar, lite mer fördelning av speltid som minskar slitage och lite mindre skadekänslighet. Det skulle ge HV en trupp som på allvar kan försvara SM-guldet.

Säsongens första nolla

HV höll nollan för första gången den här säsongen* igår i toppmatchen mot Färjestad. 2-0 innebar att HV gick om Färjestad och nu ligger tvåa bakom Linköping igen. Matchen var inte speciellt välspelad. Mycket felpass från båda lagen. Snarare var det HVs kämparinställning tillsammans med Liv, som verkligen hittat formen, som gjorde att HV kunde segra. 1-0 målet i numrärt var ändå kul att se. Det pantenterade passet från Davidsson vid höger sarghörn till en Voutilainen i slottet som vispar till direkt och mål. Vanligt förra säsongen i powerplay men vad jag minns första gången denna.

Vad gäller JVM-spelarna tycker jag Torp gjorde en betydligt bättre match igår än mot Timrå sist. Tedenby kom dock inte till sin rätt den här matchen.

Nu väntar två nya toppmatcher för HV. Först borta mot Linköping på torsdag och sen borta igen mot Skellefteå. Två segrar där och det börjar se riktigt riktigt bra ut.

*) Träningsmatcherna borträknade

torsdag 8 januari 2009

Spark igen, eller?

I slutminuterna går en puck via en motståndares skridskor in i HV-målet, precis som senast mot Rögle. Ett mål som om det godkänts innebär att HV med största sannolikhet förlorar matchen. Den här gången godkänns inte målet och HV klarar oavgjort. Skillnaden mot Rögle-matchen att det här gången är det betydligt mer tveksamt om det är spark. Från en vinkel tyckte jag det såg ut som en spark, från en annan inte. Jag vet inte ärligt talat. För HVs del kan man väl säga att de fick den poäng de skulle haft i mot Rögle, men då kanske på Timrås bekostnad. Det innebär alltså -1 för Timrå och +2 för Rögle när det gäller bottenstriden. Tre 'måldomarpoäng' till fördel för Rögle alltså. Vilken cirkus! Nej. Jag är nog inne på Livs linje efter matchen: Ta bort sparkregeln och tillåt spelarna sparka in pucken.

Matchen i övrigt då? 1-1 efter sudden. Trist och tempofattigt. HVs medflyt och aggresivitet har försvunnit. Utropstecken för Liv allafall som verkar påväg mot storformen. Blir svårt för Andersson att på allvar slåss om platsen som förstamålvakt. Jag tror och hoppas att HV tänder till redan på lördag mot Färjestad och med jättetifo signerat north bank.

Till sist, dagens minst överraskande: Kenta klar för Lugano.

tisdag 6 januari 2009

Dåliga förlorare

Vi börjar med tråkighet #2 igår, nämligen JVM-finalen. Förgäves satt man uppe nästan hela natten för att se Sverige bli utspelade av Kanada som kunde vinna sitt femte raka guld. För Sverige blev det som för Linköping, ett silver igen.

Återigen visar sig Sverige eller framförallt svenska kommentatorerna med Wikegård i spetsen, precis som den kanadensiska publiken vara rätt enögda. Visst, det tilläts en del från Kandas sida. Men handen på hjärtat? Tilläts inte en hel del tilltag från Svenskt håll också av domarna? 'Pååkningarna' på Markström kan man också diskutera. Det ser mycket ut som han söker upp situationerna och förstärker dom väldigt mycket, precis som han gör i elitserien. Nej, sverige förlorade mot ett toppat Kanada medan Sverige inte alls kom upp i den nivån man hade hoppats på.

HV-spelarna insats i turneringen som helhet är jag mycket nöjd med. Bra spel rakt igenom och faktiskt bättre defensivt spel av HV-kedjanän man från början trodde att de skulle kunna prestera. Torp stod också upp bra för det mesta och hade ett mäktigt slagskott inne som tyvärr dömdes bort. Om man ska vara lite kritisk stod Torp för lite väl mycket indianare under turneringen och i finalen blev det inte bättre, snarare tvärtom. Missade dessutom markeringen vid Kanadas 1-0. Övriga HV-spelare var också rätt bleka när det gällde som mest, i finalen.. På det stora hela ändå mer än godkänt till samtliga fyra. JVM-silver är inte fy skam heller. Framstod som en utopi för svensk del bara för ett par år sedan.

Så tråkighet #1: Måldomarskandalen i Ängelholm. Sällan har väl HV haft så odelat stöd från övriga Hockeysverige. Alla klubbars fans (förutom några få enögda Röglesupportrar), journalister, bloggar och till och med domarbasen Peter Andersson är överrens om att målet skulle ha underkänts. Förståligt i och för sig med tanke på hur uppenbart felaktigt det är. Man måste verkligen antingen vara antingen blind på riktigt eller så blundar man väldigt, väldogt hårt för verkligheten. Peter Gudmunsson VD för hockeyligan som ansvarar för ordningen med videodomare har lovat det det ska komma ett uttalande i frågan från deras håll. HV gör också vad de kan för att påtala vad de tycker om det hela.

Med lite distans och minus Rögles sista 'mål' var matchen riktigt underhållande, även om man som HV-supporter fick hjärnblödning över HVs spel i egen zon. All heder till Rögle som verkligen ville spela hockey. Jag ser de i elitserien alla dar i veckan hellre än till exempel grishockey-Mora som bara backade hem till egen blå och aldrig ens försökte spela hockey. Jag skulle verkligen inte ha något emot att möta Rögle i en kvartsfinal. Men innan vi är där så till ska vi möta Rögle åtminstone en gång till, nämligen i sista omgången av grundserien. Kan bli en mycket intressant match det också. Hur kommer HV spela om låt oss säge de är oavsett hur det går inte kan påverka sin placering medan Rögle genom vinst kan hamna över något streck. HV borde ju inte direkt lägga sig med tanke på vad som hände igår. Eller kanske de gör det? För att just få nöjet att slå ut skånelaget i kvarten. Långt dit än, men kul att spekulera i. Kan bli en mycket intressant avslutningsmatch i grundserien..

måndag 5 januari 2009

Vad berättigar måldomarnas existens?

Att HV förlorar med obifintligt försvarsspel och 'vattenskallar' som Kenta så träffsäkert beskriver det kan jag ta.

Nu var det bara det HV tog sig samman i det offensiva spelet i sista perioden och skulle haft minst en poäng med sig och 5-5. Nu sparkade en Rögle-spelare pucken istället och danskjäveln till måldomare var den enda som inte 'såg' det. Ursäkta mitt språk men sånt här gör mig vansinnig. Inte första gången det händer i elitserien heller och antagligen inte den sista. Nu ska jag lugna ner mig och ladda om inför JVM-finalen inatt. Hoppas vi slipper värdelösa jävla hemmadomare som måldomarn i Ängelholm då.

HV då? Tja.. De vet nog själva att de gjorde, trots vändningen i sista då de tog in både 4-2 till 4-4 och sedan 5-4 till 5-5 att de gjorde en usel match. Jag tror också de vet vad de ska förbättra till nästa match. Här är några av sakerna:
* Noggrannare pass vid uppspel
* Rakare mot mål i anfallszon
* Skridskoåkning!

Dessa punkter blev bättre redan i tredje perioden men en sak, den största svagheten i HV som verkligen måste förbättras och helst innan slutspelet börjar: Spelet framför eget mål. Det ska vara förbjudet område för motståndarna. Ikväll och många andra matcher är det allmänhetens åkning där.

söndag 4 januari 2009

Sjätte raka och JVM-final

HV gjorde 'dag på jobbet' och vann över ett svagt Djurgården på Hovet med 2-1. Välspelat? Knappast, men värdefulla tre poäng i toppenstriden som nu HV på största allvar är inblandade i. HV ledde till och med tabellen för första gången sen september fram tills slutsignal i kvällsmatchen mellan Frölunda och Linköping. I övrigt inte mycket att säga om denna ganska tråkiga match. Lite synd att HV ofta anpassar sin nivå efter motståndarna. Däremot härligt att se Fredrikssons inställning denna match allafall. Stämningen då? Jodå, järnkaminerna verkar gjort ett bra jobb utifrån vad jag hörde på genom TV-sändningen. Synd att de bara lyckas uppbåda någon som helst stämning cirka två, tre gånger per år på hockeyn i Stockholm.

Roligare var det annars att se Sveriges JVM-semi ikväll och då i synnerhet tredjeperioden. Återigen gjorde HV-kedjan bra ifrån sig och stod för både 3-2 och 4-2. 4-2 förresten, vilket förarbete av Tedenby. Jag bara rös.. Bland det grymmaste jag har sett på en hockeyrink! Övriga i formationen var också bra. Torp spelade också mycket bra förutom ett par misstag. Hade också en puck inne i slutet av andra som lite tveksamt dömdes bort då videogranskarna ansåg att periodtiden gått ut. Nu väntar antagligen Kanada (eller Ryssland) i final natten till tisdag.

lördag 3 januari 2009

Årets första match

2009 års första inlägg och i eftermiddag årets första match för HV, borta mot DIF. Järnkaminerna verkar rusta rejält för denna match och det talas om en klack på över 2000 pers. Det återstår att se såklart. Men trevligt om det blir lite inramning. I övrigt ställer HV upp med samma lag som sist mot Modo. Det bör innebära Liv i mål och ingen Staal än.

Årets sista hockeymatch för svensk del, gruppfinalen mot Ryssland missade jag tyvärr. Men 5-0 mot en av förhandsfavoriterna imponerar stort. Kul också att den på förhand minst meriterade av HV-spelarna André Petersson blev matchens lirare. Varför lägga nyårsafton just när denna match spelades?