söndag 30 november 2008

Elitserien efter halva serien spelad

Efter min sammanfattning av HV är det på sin plats med en sammanfattning av elitserielagen i allmänhet. Framför allt: Hur står sig mitt tips från innan premiären? Vi börjar uppifrån och ner:

1. Linköping (mitt tips 2a)
Ett namnkunnigt lag som levt upp till förväntningarna. Stabila i toppen som sig bör med den trupp de förfogar över. Kort svacka nyligen med tre raka förluster. Verkar dock studsat tillbaka ordentligt i eftermiddag med 5-0 seger i Scandinavium. Starkaste kandidat till SM-guldet efter vad jag sett hittills, tyvärr..

2. Färjestad (mitt tips 7a)
Har varit ungefär lika bra (eller dåliga) som jag förväntat mig de skulle vara fast ligger några positioner högre. Mina frågetecken kring det gamla gardet visade sig vara befogade. Däremot hade jag delvis fel om målvaktsfrågan. Jonas Gustavsson har gått från tänkt tvåa i Färjestad till en kandidat till VM i vår.

3. Skellefteå (mitt tips 6a)
Även Skellefteå har spelat ungefär så som jag förväntat mig.. Bra scoutat, bra lagbygge. Stabilt helt enkelt. Att de liksom Färjestad ligger högre än jag tippat beror snarare på att lag jag tippat för underpresterat snarare än att Skellefteå överpresterat. Kan mycket väl bli mer än kvartsfinal i vår för AIK.

4. Brynäs (mitt tips 11a)
Det första av feltips från mig. Verkar efter förra säsongens turbulens. Varannansäsongsmannen Dackell bra igen. Widing är hittills en av elitseriens bästa spelare. Glömde jag nämna Markström? Vem hade kunnat ana att han skulle växa till den stormålvakt han hittills varit?

5. Frölunda (mitt tips 1a)
Har till en början inte alls motsvarat förväntningar hos varken mig eller någon annan. Verkar dock börja få igång maskineriet ordentligt på senare tid. Värvningen av Niskala gör ju inte situationen sämre heller. Kan mycket väl stå som seriesegrare i vår, trots usel start.

6. Rögle (mitt tips 12a)
Största positiva överraskningen för mig. Har spelat bra hela säsongen och tagit poäng både borta och hemma. Dessutom med mycket skador med bl.a Kenny Jönsson frånvarande många matcher. Mycket imponerande! Exemplifierar att hockey framför allt är ett lagspel.

7. Luleå (mitt tips 10a)
Började till och med särme än jag trodde de skulle, uselt rent av. Men efter Barteckos ankomst har laget fått ihop det riktigt bra. Flera spelare, förutom Bartecko, som Omark, Lavander, Harju och målvakten Thörnqvist har klivit fram. Forsätter laget som de senaste två månaderna blir det definitivt slutspel för Luleå.

8. HV71 (mitt tips 3a)
Föga förvånande min största besvikelse såhär långt. Mer om detta i mitt tidigare inlägg.

9. Modo (mitt tips 4a)
Såg länge ut som det lag på övre halvan jag trodde de skulle bli. Men skadorna har drabbat laget hårt som dessutom verkat tappat en del av självförtroendet. Målvaktsspelet har inte heller imponerat hittills. Känns som de står och faller mycket med Skröder, Sundström och Salomonsson.

10. Timrå (mitt tips 8a)
Tja.. Ligger ungefär där jag förväntar mig. Har trupp för slutspel. Frågan är om de tar sig dit ändå. Kan nog vara beroende på om någon ovanför dom i nuläget börjar dala..

11. Djurgården (mitt tips 5a)
Min näst största besvikelse. De unga lovande spelarna i laget räcker helt enkelt inte till i jämna hårda matcher. Med matchen mot HV sist färsk på näthinnan kan jag också konstatera att laget verkar ha kollosalt svårt att sätta puckarna, trots spelövertag och mycket skott.

12. Södertälje (mitt tips 9a)
Något sämre än jag förväntat mig. Spelarna som ska bära laget, i synnerhet offensivt. Spelare som Hyvönen, Pettersson och Cibak har inte levt upp till förväntningarna. Måste lyfta sig och det mycket snart om det inte ska bli kvalserien för kringellaget.

Inte så illa pinkat när det gäller tipset om jag får säga det själv. MEN, serien är jämnare än på mycket länge. I princip kan serien vändas upp och ner fram till sista omgången. Lär ju såklart inte hända. Men däremot lär jag ett eller ett par lag klättra ordentligt och ett eller ett par lag gå motsatt väg. Återstår att se vilka bara. Det kan antingen hjälpa eller stjälpa mitt tips ordentligt.

Domarj...

Trots att han spelar i den fulaste av tröjor blir man fortfarande väldigt provocerad av en viss spelare behandlas av männen i grått. Jämtin står stilla och skyddar sig när jättebäbisen Blomdahl kastar handskarna i toppmatchen mellan Frölunda och Linköping. Som belöning får Jämtin matchstraff. Tur att inte han är HV eftersom domarna tydligen bestämt sig för att visa ut honom, ofta och länge oavsett vad han gjort.

HV efter halva serien spelad

När halva matchen mot Rögle imorgon är spelad, är också hälften av alla för HV seriematcher spelade. Därför är det lägen med en sammanfattning såhär långt...

Ingen kan säga att HVs första halva av säsongen som regerande svenska mästare varit lyckad. Klubben skulle satsa på Champions League hette det. Det blev det inget med. Med en match kvar i gruppspelet har HV, främst genom en misärabel match borta mot 'blåbäret' Bern försatt sina chanser att gå vidare till slutspelet i den turnering. När det gäller att gå till SM-slutspel är HV såklart fortfarande med i matchen. Ligger just nu på den sista slutspelsplatsen. Hur många hade tippat att de skulle ligga där, åtta allstå, innan säsongen började?

Vad detta beror, att det gått så dåligt, på finns det ju såklart många teorier om. Själv tror jag det är en rad olyckliga omständigheter som satt klubben i den här situationen. Kanske började det hela med lite hybris. HV började säsongen med att närmast förnedra Frölunda hemma i premiären av elitserien. Kanske smög det sig då in någon form tanke om sin egen överlägesenhet hos spelarna. Detta lilla, kanske närmast undermedvetna tanke, gjorde sen att laget, eller en stor del av laget inte gick in och gjorde det nödvändiga skitjobbet i början på säsongen. Gjorde att HV förlorade många av de viktiga man mot man-momenten i matcherna. Sådana situationer som skapar ytor och handlingsutrymme till medspelare när man vinner dom och då tvärtom om man förlorar dessa. Parallellt med att segrarna uteblev blev också skadorna fler. Ett tag fanns hela nio spelare på skadelistan. Av de få som var kvar fick vissa, som Davidsson spela kopiöst mycket, vilket i sin tur ledde till att de blev slitna och inte kunde ligga på topp varje match. Summa summarum: På grund av skadorna har man inte kunnat få ut max av en annars mycket bra trupp.

Sen har vi det där med att spelare har underpresterat. Detta är, eller åtminstone får man bilden av det av vad man hör och läser om laget, den största orsaken till att HV gått dåligt. Jag håller inte med. Däremot kan man inte säga annat än att spelare som Louma och Hagos inte har presterat som förväntat. Även Voutilainen, Melin och Thörnberg kommit upp i den kapacitet man önskar och vet att de kan. Självklart gör detta att resultat för HV som lag blir sämre. Här kommer man också in på Kentas coachning. Det går inte att bortse från att de är lite märkligt att vissa spelare som underpresterar blir bänkade direkt medans andra som gör det blir 'belönade' med mer istid. Visst vet alla att Louma och Melin exempelvis har en hög högstanivå. Men ligger de match efte match långt under denna finns det ingen anledning att ge dessa spelare maximalt med istid. De hetaste ska spela mest. Punkt.

Från mitten av november och framåt har man ändå kunnat skönja att HV-skutan börjar komma på rätt köl igen, även om det går smärtsamt långsamt. Det började kanske redan i oktober med värvandet av den hårt arbetande Kris Beech som blev en vitamininjektion. Efter den misärabla Bern-matchen hade laget också något slags krismöte. Efter det har laget hittat tillbaks till grunderna i försvarsspelet och faktiskt inte förlorat sen dess under ordinarie tid. De sista matcherna har man även kunnat skönja bättre anfallsspel och betydligt mer karaktär hos många av spelarna. Bland de som höjt sig finns Louma, Melin och även Hagos. Forsätter HV på den nu inslagna vägen med lite finjusteringar samt kanske lite ytterligare spets med come back av Staal och Hrdina kommer sammanfattning min efter denna säsong vara betydligt mindre kritisk.

1-5

Äntligen fick HV dra ifrån i målprotokollet. Men i ärlighetens namn var det ingen höjdarmatch av HV. Inte de sista två perioderna allafall. Vill man vara snäll kan man säga att HV grundlade segern med 2-0 ledningen efter första snarare än att de hade retroaktivt flyt efter allt oflyt tidigare under säsongen. Lite positivt dock:

-Den nykomponerade trejdekedjan med Melin, Falk och Tedenby var bäst offensivt igår

-Melin börjar hitta sin otroligt höga högstanivå. Fyra assist på två matcher nu. Hoppas bara han kan hålla den under en längre tid nu..


-Petrasek gjorde en klockren insats och visade vinnarskalle


-Andersson var närmast en vägg i målet


-Nio raka med poäng nu. Börjar bli en fin svit


Lite frågor:
-Vad har hänt med förstakedjan? I spel fem-mot-fem var de rent dåliga igår?

-Varför lät HV-spelarna Djurgårdanrna gång på gång vara ett på pucken i HVs zon? Hade de låtit Frölunda göra det i torsdags hade det säkerligen blivit 1-5 eller något liknande även i den matchen.

-Hur fan kan man få Hagos kollision i slutet av matchen till att vara en bentackling? Suck!

torsdag 27 november 2008

Everton?

Just mot Frölunda har HV de senaste åren haft en tendens att höja sig. Idag var inget undantag. Med Luleå-matchen i färskt minne såg det ut som ett helt annat lag idag. Intensitet, anfallsvilja, fysiskt spel, ja det mesta som utmärker bra hockey. Ändå hamnar laget i underläge med både 1-0 och 2-0. Första målet är en bjudning från ingen mindre än Hagos som agerar alldeles för nonchalant i när han ska plocka upp en sargstuts i försvarszon som då istället hamnar mitt i gapet på Blomdahl framför HV-kassen. Förövrigt tycker jag ändå Hagos gör en hyfsad match. Skapar till och med lite i offensiv zon.. Detta hände i andra perioden. Tredje perioden hinner knappt börja innan det står 0-2. Ett riktigt skitmål om ni frågar mig. Resten av perioden höjer sig HV ännu ett snäpp och presterar den bästa hockeyn de gjort på länge. Visst, man släpper lite på försvaret i jakten på reducering. Andrakedjan lyckas faktiskt med det som nästan kändes omöjligt långt in på tredje: Nämligen att kvittera genom två riktiga viljemål. Receptet den här kedjan använde sig av ikväll var just hårt jobb, folk framför mål och mycket skott. Hoppas verkligen fler tar efter. Att Frölunda sen tog bonuspoängen glömmer vi..

Laine var nog bäst i HV och stod också för kvitteringsmålet. Plus också till Melin som kanske spelade sig tillbaks till andrakedjan ikväll. Även Grillfors och Pelle G var riktigt bra och visar karaktär i försvaret.

Frågan är om det här var en tendens många lag har, exempelvis Everton* som lyfter sig tillfälligt när man möter värsta lokalkonkurrenten för att sedan forsätta med det 'vanliga', bedrövliga spelet. Med tanke på att HV gjort sina bästa matcher mot just Frölunda denna säsong finns det en del som talar för det. Men jag hoppas verkligen det inte är så. Jag hoppas istället vändningen mot Frölunda i slutet av tredje ikväll var Vändningen med stort V för HV.

Hur ska man analysera tabelläget och formen då? Tja.. Det kan man tolka lite som man vill: Åtta raka utan förlust men samtidigt fem raka utan seger efter tre perioder. Bara sex poäng upp till andraplatsen men samtidigt bara fyra poäng ner till kvalplats. Bara åtta nollpoängare hittills vilket är lika 'bra' som serieledarna LHC. Men samtidigt bara sju trepoängare på 26 försök. Osv osv.. Jag behöver väl knappast betona hur otroligt viktig lördagens match mot Djurgården blir. Att följa upp dagens fina spel med tre poäng i övermorgon är det som gäller alltså. Annars är HV rejält nere i bottenträsketm hur man än vrider och vänder på det..

*) Nu är det ju inte avståndet mellan Scandinavium och Kinnarps 800 meter som det är mellan Anfield och Goodison Park men ni förstår nog min poäng

tisdag 25 november 2008

Domedagsstämning

Matchen igår var ingen höjdare. Långt ifrån.. Att tittandet på HVs matcher denna höst oftast ha försämrat humöret snarare än tvärtom som förra säsongen gäller nog för fler än mig också (om man nu inte håller på motståndarna). Jag förstår alltså den frustration alla HV-fans känner i dagarna. Undermåligt spel, ibland oengagerat, skador, stolpe ut ja allt, speciellt i när man har förra säsongens spel kvar på näthinnan.

Många reagerar med att såga det mesta kring HV. Klubben, spelare, tränare. ALLT kring HV är plötsligt fel. Här upplyser jag lite nyans. HV, en klubb som kommit etta i elitserien tre gånger de senaste fem säsongerna och har samma period bärgat tre SM-guld. Samma klubb har sedan 2000-talets början mer än fördubblat sin omsättning och byggt ny arena som även hunnit med att bygga ut. Ovavsett de senaste 30 matchernas mindre bra spel så tillhör HV de ledande klubbarna i svensk hockey.

Kenta var tränaren som var mannen som ledde HV till SM-guld i våras har också, speciellt på senare tid fått en väldig massa kritik. Befogad? Ja, till viss del. För visst håller med om att Kentas matchning exempelvis av mindre 'heta' spelare som får forsatt förtroende hur dåligt de än spelar. Medan juniorer knappt får chansen överhuvudtaget. Men att därifrån verkar många dra slutsatsen att ALLT Kenta gör är dåligt. Då handlar det om allt från uttalanden i media, val av spelare för ett visst byte ect. Märkligt att Kenta gått från att inte få i princip någon kritik förra året till att nu göra allt fel enligt vissa. Har han blivit så mycket sämre på allting i sin tränarroll på några månder?

Men framför allt är det vissa spelare som får agera syndabockar när det går dåligt. Ofta har det varit Liv, som visserligen kan vara lite ojämn men knappast alltid är den avgörande förklaring till ett mindre lyckat resultat för HV. Men nu på senare tid har två herrar, Yared Hago och Mikko Louma fått utstå mer kritik en några andra gjort genom HV-historien (ja, jag tror fasen det är så). Visst har jag också svurit över deras prestationer på isen både en och två gånger denna säsong. Men åter igen: Vissa går från detta till att kritisera ALLT dessa spelare gör. Sist var det exempelvis Louma som hade ett halvläge att avgöra i förlängningen. Då får han kritik för att han är för offensiv.. I en sudden där man endast spelar om att vinna en extrapoäng. Kolla lite noggrannare nästa match: Allt dessa två gör är inte dåligt. Och vänd på det: Allt exempelvis Davidsson gör är inte heller bra. Bedöm hans agerande i defensiva zon på samma sätt som Hagos bedöms i den samma, i en liknande situation. Jag kan sätta något på att Davidsson kan agera precis lika 'värdelöst' som Hagos ibland.. Louma och Hagos behöver dock inte känna sig ensamma om detta. De är tvärtom i gott sällskap. Även spelare som Petrasek, J.Johansson (tidigare) och Liket och tidigare nämnda Liv har fått mycket kritik som ibland är överdriven.

Men det här vill jag inte säga att allt är frid och fröjd och att trepoängarna börjar med säkerhet trilla in på rad nu i december. Tvärtom tycker jag läget är allvarligt. Fortsätter spelet se ut såhär, eller rättare sagt som det gör de allt för många och långa svackor HV har i matcherna riskerar laget faktiskt att hamna i kvalserien. Men att bara dra ner sig själv och andra med att bara se mörker i allting när det gäller HV i det här hjälper inte. Varen en själv, andra fans, eller HV. Konstruktiv kritik är självklart befogad. Frågan är alltså hur kommer man ur skiten? Inte vem var värdelösast idag?

Någonting är uppenbarligen fel i HV idag. Bottennapp som det borta mot Bern, Jämtin-affären, dålig kommunikation kring denna och i andra frågor tyder på att allt inte står rätt till. I det värsta scenariot har vi en handlingsförlamad klubbledning, enkelspårig Kenta (även i annat än laguttagningar), en spelartrupp full av konflikter och med spelare med noll självförtroende. Hur det är med dessa sakerna vet inte jag och knappast inte så många av HVs fans heller. Vad jag dock vet är att i det läget vi nu är i, som i någon eller några grader är allvarligt, hjälper det knappast med att såga spelare, tränare och klubbledning till höger och vänster.

Förhoppningsvis finns det tid för de som det kallar att rätta till sakerna och få ihop ett vinnande lag igen, ett vinnande HV71 igen. Detta görs med all säkerhet lättare med stödet från oss HV-supportrar i ryggen och inte med oss ilskna, flåsande i nacken. Glöm inte att det var tack vare dessa personer, plus/minus några, som vi fick fira SM-guld för ett drygt halvår sedan.

lördag 22 november 2008

Man blir trött..

Det är knappt man orkar skriva mer. Motgång, efter motgång. De senaste två matcherna har HV börjat med något nytt när de väl lagt av med vanan att släppa in första målet: Nämligen att tappa tvåmålsledningar.

Till en början spelade HV bra. Aggressivt, bra försvar och rätt högt tempo. Fredrikssons slagsmål och Saiks Thomas Larsson (fjanten vi minns från förra säsongs kvartsfinalserie) första tände publiken i Kinnarps ordentligt och var matchens behållning (ja, Fredriksson vann fajten). HV spelade hyfsat även i andra men sen, mellan andra och tredje med en 3-1 ledning i ryggen hände nått. HV började spela ängsligt, något Skellefteå inte var sena med att utnyttja och så var den här kvällen förstörd. 3-1 blev 3-4 efter förlängning.

Om man ser det positivt är det fortfarande jämnt. Bara fem poäng upp till andraplatsen exempelvis. Laget har ändå höjt sig också. Det ser bättre ut än det gjort. I eftermiddags tog också kampen framför motståndarnas mål, åtminstone matchens första halva. Två spelare har höjt sig ordentligt på slutet: Nämligen slagskämpen Fredriksson och Johansson.

Ovanstående saker räcker inte för att lugna mig. Lägstanivån, som i vissa byten i tredjeperioden är på tok för låg. Det känns som att laget emellanåt drabbas av mental kollaps och handlingsförlamning. Viljan byts ut mot änslighet. Sen måste HV bli betydligt tuffare och rejälare i försvarszon. Man kan inte stå och dutta på en motståndare som får pucken en halvmeter framför eget mål. Det finns alldeles för lite karaktär i den här säsongens upplaga av HV. Allafall vad de visat hittills. Jag hoppas verkligen laget, Kenta och klubbledningen också insett detta eller inser detta mycket snart. Annars har jag svårt att se att det skulle bli nått slutspel i vår för vårt lag. Bama brukar skriva att han saknar Ward. Just nu känns det som skulle behöva tre upplagor av Ward i laget. Appropå Kenta så var han ovanligt ärlig på presskonferansen efter matchen idag: Självförtroendet är sargat. Ett gott tecken att han inte är nöjd allafall. Att få ordning på allt detta och bli ett vinnande lag blir inte det lättaste. Man får väl hoppas att HV kan få några enkla vinster på rad samt att några spelare till gör en Johansson (eller en Fredriksson för all del): Det vill säga börjar våga och lyfter sig.

Till sist: Förra inlägget skrev jag att Lindström och Hagos inte är elitseriemässigt Jag tyckte faktiskt båda var riktigt hyfsade idag.

torsdag 20 november 2008

Framför allt i huvudet

Två poäng mot Södertälje efter sudden-seger. Hyfsat bra försvarsmässigt ikväll också. Bättre framåt ikväll också jämfört med sist. Kedjorna såväl som backparen hade kastats om inför denna match. Vad gäller backarna märkte jag ingen större förändring i och med detta. Skönt att ändå ha stabila Grillfors tillbaka. En spelare som jobbar i det tysta och alltid spelar med marginal och minimerar misstagen. Dessutom verkade Angell fått mer istid än vanligt. Mer matchad i powerplay på Loumas bekostndad vilket såklart med tanke på Loumas form är helt rätt. Louma ja.. Han har ändå, efter all kritik han fått utstå ändå spelat upp sig ordentligt efter en riktigt uselt låg nivå fullt av misstag och lojhet.

Förändringarna av kedjorna märktes dock. Både andrakedjan där Jonas Johansson tog Melins plats fick bättre fart och rakare spel. Laine och Johansson tillhörde HVs bästa spelare offensivt. Även tredjekedjan med just Melin, Falk och framför allt Fredriksson fick upp farten och snurrade en del i anfallszon. Återkommer till Fredriksson. Fjärdekedjan var det dock inte mycket med. Detta på grund av att den innehåller två spelare som den här säsongen inte har varit elitseriemässiga. Tyvärr.. Hagos och Lindström borde vara de som petas när Hrdina och Staal gör come back. Men varför inte börja redan nu genom att ta in Ullström och Tedenby där och köra en ren ungdomskedja med den enda som höll klass i den enheten ikväll: Önerud. Han förtjänar bättre kedjekompisar. Förstakedjan var blekare än någonsin. Voutilainen i synnerhet verkar vara helt ur form för tillfället. Det roliga med detta var att HV ändå kunde föra matchen som de gjorde. Tidigare har man stått och fallit med förstakedjan. Summa summarum: Rokaderna i kedjorna var lyckade.

Nu till det som inte stämmer: Spelet framför mål. Här är HV-spelarna alldeles för rädda, bekväma, svaga. Ja. Välj själv. I försvarszon får motståndarna, de få gånger de väl kommer i anfall mot ett som så ofta spelförande HV, väldigt lätt komma in i den farliga zonen framför målet. Ingen i HV tar kampen utan duttar mest på motståndarna i bästa fall. Här ska man in på kropp, slasha om det är så och markera. Inga motståndare har där att göra! När man dessutom gång efter annan får se motståndare stå och ostört slå med klubban mot HV-målvakten vid blockeringssituationer blir man bara förbannad och saknar Ward något otroligt mycket. I anfallszon är det inte mycket bättre. Precis som bid nämnt, åker HV ofta i sina anfall i bågar UT från det farliga området framför mål. Sedan ute vid hörnen är HV, hur mycket bättre de än är än sina motståndare på att hålla pucken, dribbla eller passa, väldigt harmlösa. Det stora undantaget de senaste matcherna är Fredriksson av alla, som verkligen går i bräschen för hur ALLA HVs anfallare bör spela: Nämligen gå rakt på mål och inte vara rädd för närkontakt framför motståndarmålet. I viss mån står även Önerud för ett sådan spel även om han får få chanser att visa det under en match på grund av det jag nämnde tidigare om fjärdekedjan samt den korta istid han får per match.

Det är här ett av HVs stora problem är just nu. Men å andra sidan, om man väljer att se det positivt så tror jag enormt mycket är vunnet om man rättar till den detaljen. Om laget kan förbättra det, spelet framför målen tillsammans med lite fler tacklingar ihop med övriga igridienser som nu faktiskt börjar stämma, kan det bli något riktigt bra av HVs spel.

Den största problemet när det gäller HVs spel sitter nog ändå i spelarnas huvud. Detta kan man enkelt se laget i sudden denna säsong: Där har det ofta inte dröjt många sekunder innan HV, om inte avgjort så ändå skapat ett flertal kvalifiserade målchanser. Att det blir fler chanser beror såklart delvis på att spelet blir öppnare i sudden när det är fyra mot fyra som gäller. Men detta beror också på att när HV hamnar i detta läge har de inte längre något att förlora. Därför vågar de gå fram, vågar utmana backarna framför mål, forechecka i anfallszon, ect ect. Skulle man spela med den inställningen en hel match skulle de visserligen antagligen bjuda på en del kontringar bakåt. Men samtidigt tror jag de flesta lag skulle ha svårt att hänga med i den intensiteten HV då spelar med. Det är just så de ska spela. Som spelet ser ut nu förlorar nämligen HV lite poängen med att han en spelskickligare trupp. Spelar de som de gör i dagsläget ska man göra om man har en trupp i paritet med Luleå, Södertälje eller Brynäs eller nått i den klassen. Med HVs trupp ska man föra matcherna. Allt annat är skitsnack.

Femte raka elitseriematchen utan förlust nu. Låt det bli en sjätte mot Saik på lördag!

onsdag 19 november 2008

...och så var vi ute

Efter 2-1 Espoo hemma mot Bern är nu HVs chanser till semi i Champions League helt borta. Trist, men väntat efter förra onsdagens skitmatch men ändå så jäkla trist. Nu finns det allafall inga ursäkter längre: All fokus på elitseriematcherna och en slutspelsplats.

Sen ryktas det om Renberg till HV. Kanske vore något? Känns som en spelartyp HV behöver, speciellt nu när Jämtin som man intecknat på förhand inte kom.

Imorgon SSK borta. Jag hoppas på mer resolut och aggressivt spel än sist. Våga vilja vinna, våga vara desperata. För om inte annat blir det snart anledning att verkligen bli desperat. Med spelet från igår hamnar man knappast högt upp i tabellen. Hur nöjda än laget sägs vara 'med själva spelet'. Suck! Snälla: Överraska mig positivt och gör en riktigt bra match imorgon. Och med bra menar jag bra och bra är inte att man åker runt och duttar i sarghörnen när man är i anfallszon. Bra är inte heller när man låter motståndarna komma till avslut i slottet varje gång de får kontroll på pucken i anfallszon.

tisdag 18 november 2008

Blekt..

Är inte årets upplaga bättre än så här? Börjar bli allt fler likheter med NHL-säsongen då HV, som svenska mästare missade slutspel. Man hoppas, precis som då, att HV ska börja spela på det sätt som 'de brukar' och enstaka matcher ser det hyfsat ut men det lossnar aldrig.

Ikväll (slutresultat 1-1) gjorde HV försvarsmässigt en ok match även om Luleå kom in på kassen lite väl enkelt i sina sporadiska anfall. Offensivt är det underkänt. Ingen vilja ser det ut som. Inget jävlaranamma. De enda som verkade försöka var Fredriksson, Laine och Önerud. Ja. Och så Davidsson då, sista perioden. Var är Voutilainen? Var är Thörnberg? Var är Melin? Känslan efter kvällens match är allt annat än bra. HV som borde haft lite råg i ryggen efter segern mot Rögle möte ett för kvällen blekt Luleå som bara lägger sig på försvar och satsade. Om man ska se det positivt hade HV ofta svårt med sådana lag även förra året..

"När ska det vända?" är nog fel fråga att ställa nu. Frågan är istället: Kommer det vända?

Imorgon hoppas jag på mirakel, dvs att Bern slår Espoo.

måndag 17 november 2008

Kommunikation

Ärligt talat har jag den senaste månaden inte haft fullt fokus på hockeyn. Massa andra aktiviteter som resor och divserse arrangemang har kommit emellan. Men det blir det ändring på framöver när, som det ser ut nu, en mer vardagslik tillvaro väntar. Därmed lär det också bli en hel del mer läsvärt även här hoppas jag. Detta, eller just bristen på detta, läsvärde, kan man kan kalla denna artikel från HV71s hemsida efter Jämtins övergång till Linköping var klar. Och detta knyter an till ämnet för detta inlägg: Kommunikation.

Under helgen har i alla fall för mig Jämtin-affären sjunkit in. Det troliga verkar att klubbledningen HV egentligen inte var intresserade av (eller ansåg sig inte ha råd med) honom. Det gör att min ilska på Jämtin nu har lagt sig. MEN, detta bygger ju enbart på spekulationer. Ingen vet ju inte vad som hänt bakom kulisserna, eller åtminstone ingen tillförlitlig källa. Vad händer då i alla sammanhang? Jo, spekulationerna sätter igång. Detta borde HV-ledningen självklart också förstå händer. Frågan man då ställer sig är om de vill ha det så? Fullt av spekulationer och upprörda fans. Eller bryr det sig inte vilket? Hur som helst framstår klubben HV som både lite amatörmässigt skött och arrogant mot sina fans. Det har hänt tidigare men naturligtvis blev detta uppenbart för alla i samband med att en av HV-fansens populäraste profiler den senaste åren gick till ärkerivalen ja-ni-vet-vilken. Här behöver HV, om något verkligen förbättra sig. På längre sikt är sådant bra mycket viktigare än att vi saknar någon viss spelartyp eller spelar osäkert försvarsspel under några matcher. För spelare kan man värva snabbt och spel kan man ändra på men att återfå ett förlorat förtroende från fansen görs inte över en natt. Vi är inte där än men tendensen till spricka mellan klubben och fansen är oroande.

I övrigt känns det som att a-laget nu går in i ett enormt viktigt skede av elitserien med två matcher mot de 'sämre' lagen Luleå hemma imorgon tisdag och Södertälje borta på torsdag. Mitt i matchen mot Luleå passerar också HV gränsen där hälften av alla matcher av grundserien är spelade. 6p på dessa två och jag vågar säga att den negativa trenden är bruten. Men 0p.. Tja.. Då är det verkligen KRIS. Dessutom kan HV även i teorin bli utspelade ur Champions League om Espoo tar poäng i sin hemmamatch mot Bern.

Nu är det bara att hålla tummarna. För att Bern vinner, för att HV börjar spela riktigt bra, att trepoängarna radas upp. Men framför allt: Lägg korten på bordet om Jämtin. Tystnaden förstör bara.

fredag 14 november 2008

Jämtin, va fan??

Vilken käftsmäll! Jämtin till LHC. Jag var helt övertygad om att han skulle välja HV och skulle det inte bli HV skulle det bli en rysk klubb eller liknande. Nu blev blev det istället LHC. Det finns inte..

Då jag inte har alla kort på bordet än så vill jag inte vara allt för fördömmande mot någon innan dess. Men det händelsförlopp man pusslar ihop till en helhet i huvudet efter att jag läst ett hundratal inlägg är följande:

Jämtin hade i stort sett muntligt tackat ja till HV men kontaktade (eller hans agent) sent LHC erbjöd sina tjänster. LHC la ett bud som Jämtin istället tog. Anledningen ska vara att han hellre vill ha Lener som tränare/gillade på vilket sätt Lener vill att hockey ska spelas. Är det så är det inget annat än ett stort, vidrigt svek av Jämtin. Jag hoppas för Jämtin skull, eller ska jag säga min bild av Jämtins skull att det inte var så det gick till.

Själva 'förlusten' av jämtin som spelare ser jag inte som så svidande, även om Jämtin hade behövts i det här läget för att 'röra runt i grytan'. Det är mer det man känner i själen. Man känner sig lurad, ja sviken.

Har varit en riktigt skitvecka för HV det här. En vinst mot Rögle skulle inte förändra det faktumet. Men ändå, en litet ljus i allt mörker skulle en sådan bidra till..

torsdag 13 november 2008

Vad måste göras?

Gör ett försök såhär ett dygn efter gårdagens helvetesmatch att göra en lite mer sansad analys av läget..

Alla måste nu hålla med om att läget är rätt allvarligt. I elitserien ligger vi nu tre poäng från jumboplatsen (iofs bara sex poäng till andraplatsen också) och i Champions League är chanserna ytterst små att laget ens får chansen att för egen maskin ska kunna ta sig vidare. Men det mest oroande är att det inte verkar finnas någon botten i hur dåligt spelet kan se för HV som lag vissa matcher samtidigt som vissa enskilda sätter personliga rekord i dåligt genomförda prestationer, byten och hela matcher. Kombinationen har visat sig förödande.

Scenariot har varit att HV börjar med total mental och defensiv kollaps vilket snabbt resulterar i baklängesmål. Det innebär att HV i princip får jaga redan från start. Något som enstaka matcher gått väl eller till och med mycket väl (premiären exempelvis). Men ofta har det offensiva spelet låst sig. Det ser då ut som att tredje och fjärdekedjan åker runt och väntar på att de två första formationerna ska komma in och flytta upp spelet. Alldeles för mycket noll-nolltänk där alltså. När sen förstakedjan väl kommer in så blir det samma gamla vanliga visa. Davidsson driver upp pucken över mittzon, dels beroende på brist på passningsanlternativ men också som det känns på grund av gammal vana. Ofta tar de anfallen slut på offensiva blå eller som bäst i motståndarnas sarghörn. Andrakedjan har med Beech intåg varit lite mer kreativ, åtminstone när en viss herr Melin är på det humöret. Men stundtals försvinner även denna och börjar agera som tredje- och fjärdelinen.

Efter fruktlösa försök till anfall och i bästa fall någon reducering eller kvittering kommer nästa kalldusch. Det är då någon eller några spelare gör allvarliga misstag i försvarsspelet (eller målvaktsspelet om det är Liv) som resulterar i baklänges mål. Efter detta saknar HVs upplaga denna säsong något dess föregångare hade: Tron på sig själv, viljan och den psykiska orken att kämpa vidare och vilja vinna. Sen är matchen förlorad.

Vad måste HV göra då? Inte det lättaste att reda ut, men jag börjar väl med det som faktiskt ärlätt och också det de flesta HV-fans är överrens med mig om. Bänka/sälj/låna ut Louma och Hagos. Som de spelar nu har de inget i ett elitserielag, i synnerhet inte i HV, att göra. Att de får spela och dessutom mycket är inte att annat än ett hån mot de spelare som Torp, Ullström och Tedenby som nu är utanför truppen. Att dessa herrar får finnas på plan i det spelmässiga skick de är i samtidigt som spelare som faktiskt håller hög kvalitet och minimerar misstagen kan inte vara annat en degenerande för moralen i truppen. Henrik berör detta i sitt senaste inlägg på HVFanstasten också.. För att förtydliga: Jag har absolut inget emot dessa två egentligen. Louma minns jag som en riktigt, riktigt stabil back med offensiva kvaliteter förra året. Visst kom en del misstag i uppspelsfaserna då också men inte på långa vägar i den utsträckning som nu. Med Jämtin på ingång kanske det inte är så dum idé för HV att höra sig för om intresset hos andra klubbar av dessa båda herrars tjänster. De lär väl dock inte stärkt sitt kapital på spelarmarknaden om man säger så..

Sen har vi gåtan Liv. Spelar som en VM-målvakt vissa matcher och som en junior andra. Jag vill att Andersson ska få en ärlig chans att utmana om förstaspaden. Låt han få den genom att låta han stå säg fem matcher i rad. Han har verkligen inte gjort bort sig och av någon anledning har försvarsspelet sett bättre ut de gånger han stått, som jag skrivit om innan.

I övrigt då. Tja.. I och med dessa åtgärder händer det allafall nått. Där tror jag man berör det som är det allra viktigaste; just att det händer något, att mönster bryts. Baserat på det jag skrev ovan om det vanliga matchscenariot denna säsong känns det som att laget skaffat sig dåliga vanor. Sådana måste brytas. Detta görs enklast genom att man förändrar saker. Att kicka Hagos/Louma och byta målvakt ett tag är en sådan förändring som gör att det händer något. Något som gör att spelarna verkligen förstår att det är allvar och att man måste prestera för att få spela med den vackraste av märken på bröstet. Förutom det kan det vara idé att kasta om folk mellan kedjorna och backparen. Sen kan man också förändra något i träningen. Kanske tävla mer även där (för att ta något Wikegård ofta tjatar om). Det kanske skulle tända vissa spelare och röra runt i den struktur av vanor och lite låsta tankesätt som nu verkar ligga som ett lock över laget och hålla borta såväl spelglädjen som kämparglöd och kreativitet.

Är Kenta rätt man att utföra detta? Kommer han ens försöka ändra något? Tveksamt känns det efter den bilden man fått av honom den senaste tiden. Hjälteglorian som man såg runt hans huvud förra säsongen har slocknat men ändå tillhör jag inte dom som vill sparka honom. Dels för att jag tvivlar på att det, vilken tränare vi än får skulle förändra något till det bättre på kort sikt. Det är NU krisen är. Inte om sex månader när allt är över och vad sjutton nu HV befinner sig då om detta inte löst sig. Bättre då att göra Kenta uppmärksam på att förändring krävs och det NU. Såhär får det nämligen inte fortsätta. Förhoppningsvis är inte Kenta helt inkompetent och/eller blind och drar också själv den slutsatsen.

onsdag 12 november 2008

Ibland räcker inte orden till

Nu är jag riktigt förbannad. Det är för första gången på länge jag är det på grund av HV. Det här var bland det uslaste man skådat som HV-supporter. Det är lätt att det blir för stora ord mitt i stridens hetta men, nej. Det här var katastrof. Laget är med sannolikhet borta från vidare spel i Champions League. Inte nog med det! Den som tror att denna och de andra champions league-matcherna är isolerade företeelser skiljt från spelet i elitserien får tänka om. Lika mycket som en bra match och storseger hade kunnat betyda i positiv mening för HVs självförtoende. Lika sargat kan det ha blivit av den här insatsen. Som någon på HVs forum nämnde så lär ju självförtroendet i power play, den enda spelform där HV genomgående denna säsong ändå visat klass, fått sig en rejäl törn. Tre(!) (edit: 4) insläppta mål i den spelformen och grädden på moset ett fem mot tre läge i ca en och en halv minut där HV knappt lyckades komma in i anfallszon.

Mycket mer går det att skriva om den här genomusla insatsen, som gnäll på Louma som jag lätt kunnat fylla ett hundratal rader skriven text neråt med men jag nöjer mig så långt. Finns åtskillit mer att läsa på andra siter. Jag vet att jag inte är ensam om att vara förbannad allafall.

Något positivt med kvällen? Tja, i min desperation att få någon kvalitet live-sändningen från matchen, då Champions Leagues egna webbsändning åtminstone för mig var lika kass som HVs spel, installerade jag en ny version av SopCast och VLC*. Blev riktigt bra till slut. Fast vad ska man med det till när om man inte har något att kolla på? Hockey känner man sig lagom sugen på just nu.. Appropå det så missar jag nästa match, Rögle borta. Som det känns nu är det lika bra.

Tips i stund av ilska och besvikelse: 7-1 till Rögle.

*)Cyruz skriver mer om detta en bit ner i denna sida.

fredag 7 november 2008

Jämtin?

Ryktet går hett om att Jämtin är påväg tillbaks till HV. Stämmer det kan vi verkligen börja snacka om bredd i truppa, åtminstone när alla, de flesta har kurerat sig. De närmast dagarna, ja timmarna blir spännande. Lär nog bli en och annan uppdatering av HV71.se för min del..

Den stora frågan är om HVs ekonomi tillåter ytterligare en spelare som säkert kräver sin lön (för det gamla kontraktet gäller väl inte?). Oavsett blir det en rejäl slant extra i månaden för HV. Kanske läge att spekulera i att någon annan i så fall är påväg bort..

Just det.. Ryssland-Sverige 1-0.. *Gäsp*..

måndag 3 november 2008

Hjärta, hjärta

I lördags eftermiddag, som väl som idag visar HV riktigt hjärta i spelet. Med nio spelare, ett halvt lag borta, som till stor del ersätts av juniorer båda matcherna lyckas HV med bedriften att inte förlora under ordinarie tid. Stort! Bådar gott för framtiden. Visar visar vi bara hälften av den inställning med någorlunda fullt lag vinner vi den här serien. Positivt är också är att tåget inte gått än. Sex poäng upp till serietoppen hämtar vi snabbt in, om bara trepoängarna kunde börja rada upp sig.. Nu väntar också ett skönt landslagsuppehåll där HV kan slicka såren och förhoppningsvis få tillbaka en del av de sjuka, skadade och avstängda spelarna.

Nu till det negativa. För även om HV kämpade och gjorde det bra större delen av matchen känns det ändå på något vis onödigt att de tappar poäng idag. Allt för mycket slarv i sista perioden. Visserligen ser man att spelarna är trötta, både i kropp och huvud. Det tuffa matchandet i kombination med decemerat manskap såg verkligen ut att tagit all must av spelarna i slutet av kvällens match. Men jag tycker ändå man kan begära att spelarna gör det enklare för sig. Sarg ut, icing om så behövs och lite markering i försvarszon. Räkna in motståndarna! Jag hoppas verkligen detta berodde på trötthet och det var sista gången jag såg så dåligt försvarsspel som tredje perioden idag.

På forumen, i synnerhet i matchtråden för kvällens match på Hvfantasten är det många som spyr galla över Hagos och Louma. Tongångarna kring dessa har inte heller tidigare varit speciellt positiva, om man uttrycker sig milt. Därför har jag tittat lite extra på dessas agerande de senaste matcherna. Jag har försökt att se deras spel ur så att säga, en positiv synvinkel. Jag kan ändå konstatera att kritiken till stor del är befogad. Det är få situationer där dessa spelare är inblandade där de gör något som är positivt för HVs del, tyvärr. Hagos tycker jag man borde låna ut, sälja eller något liknande. Tror det vore det bästa även för hans egen del.. Karriären går vidare och kan knappast gå sämre någon annanstans. Satsa på Ullström på hans plats istället till om och när Hrdina kommer tillbaks. När det gäller Louma så vill jag ge honom mer chanser. Ikväll kan faktiskt Louma till viss del vara ursäktad då han precis kommit tillbaks från febersjukdom. Säkerligen inte helt återställd. Sen kommer man också ihåg vilken fantastisk back han kunde vara under stora delar av förra säsongen. Däremot med mindre speltid. Här kommer vi in på nästa bit; Kentas coaching. Louma matchas, trots att han långt ifrån sitt 'rätta' jag, väldigt hårt. Gång på gång kommer misstagen, speciellt i spelet i försvarszon. Ändå matchas han vidare i både powerplay 5-5 spel och boxplay. Varför undrar nog fler HV fans än jag? Låt oss hoppas på en pånyttfödd Mikko Louma efter landslagsuppehållet. För som han spelade ikväll är oacceptabelt i längden.

Även Falk har fått mycket kritik sista tiden, märkligt nog efter kvällens match. Falk gjorde enligt mitt tycke det riktigt bra ikväll. Speciellt spelet utan puck i försvarszon men även en hel del kreativt offensivt. Bäst i HV tillsammans med en som också fått en del kritik tidigare, Liv och Laine. Möjligtvis kan jag hålla med om att han tog en onödig utvisning i tredje