torsdag 31 januari 2008

Hade Luleåspelarna någon smittsam allvarlig sjukdom?

Frågan är berättigad med tanke på HVs närkampsspel. Extra smittsam verkade de tro den var i den egna zonen. För vad kan det annars bero på att HV-spelarna undvek att vara nära Luleå-spelarna så väldigt som de gjorde idag? Inte alls en bra match av HV försvarsmässigt som ni kanske förstår. Bra fart offensivt ibland med främst förstakedjan. Märks att Kaupilla börjar komma igång också. Riktigt bra idag också. Offensivt alltså. Kul att Voutti fick göra två mål varav det sista var den avgörande 5-4 pucken i sudden. HV ska vara glada att det blev två poäng idag. Men det kanske är just sådana här matcher som visar vad som är HVs styrka den här säsongen. Man slår nog bottenrekord i försvarsspel ändå vinner man efter sudden.

Var det förresten någon som förstod varför HV fick en utvisning vid 4-4 målet? Jag var alla fall övertygad om att det var Luleå som fick utvisningen där. Det verkade HV-spelarna också trott..

Louma och Puistola i LG

Två HV-spelare till har blivit uttagna till LG hockey games. Den här gång var det Louma och Puistola som finns med i den finska truppen. Sammanlagt åtta spelare från HV representerar tre landslag under turneringen. Imponerande!

Sen verkar det som att Halvardsson äntligen verkar vara påväg tillbaks. Glädjande!

Till sist hoppas och tror jag på seger ikväll mot Luleå. Kan ju ge mig på att tippa för en gångs skull.. Varför inte 5-1?

tisdag 29 januari 2008

Inga fler nyförvärv

Nu är det bekräftat från Stillman: Inga fler nyförvärv denna säsong. Kan väl inget annat att hålla med den alltid så kloka Henrik Gustafsson i sin syn gällande detta. Möjligtvis kan backsidan kännas liite skadkänslig nu när vi redan har Halvard och Torp borta. Fast samtidigt kan man ju inte har ett helt extra trupp bara för utifall att det värsta scenariot inträffar. Finns säkert någon junior som istället kan ta chansen isf. Bovim kanske?

Minst sex HV-spelare i LG Hockey Games

Igår tog Bengt-Åke ut truppen till LG Hockey Games. Föga förvånande blev det ett gäng från HV. Liv som spelat rätt hyfsat på slutet är uttagen. Sen har han ju landslagsrutinen som många av de andra elitseriemålvakterna saknar. Upp till bevis Stefan! På backsidan är Åkerman och Petrasek uttagna och bland forwards Davidsson och Thörnberg. Hela truppen här.

Hrdina är också uttagen till den Tjeckiska truppen. Sen lär med säkerhet en eller annan finländare i HV när deras trupp presenteras.

Återigen som inför tidigare turneringar är det många HV-supportrar verkar tycka det är negativt att många från vårt lag är uttagna. Detta eftersom de spelarna blir mer slitna och dessutom kan vara hemma och träna ihop med klubblaget inför slutspelet. Jag förstår inte detta resonemang. Det är ju inte så att spelarna har en sinande 'behållare' med antal matcher och minuter som de orkar på spela max per år. Det är ju så mycket mer som spelar in på hur man presterar en enskild match. Det borde alla veta som har någon gång själv idrottat. Grundträning, kost, sömn och allmänt hälsotillstånd är några av de parametrar som spelar in. Det innebär att en spelare som tränat , ätit och sovit rätt kan vara i bättre form än en spelare som spelat tjugo matcher mindre innan slutspelet. Att ha för långa uppehåll mellan matcher är snarare negativt då det finns risk att man tappar i tempo, åtminstone de första matcherna efter uppehållet. Sen tror jag att landslagsmatcher kan vara positivt för HV ur en annan aspekt. Spelarna som kommer tillbaks från landslagsuppdrag där mött de bästa spelarna utanför NHL och får nyttig erfarenhet av det högre tempo sådana matcher innebär. Ett tempo de sen förhoppningsvis med sig tillbaks till elitserien. Självklart ska de inte åka om de känner sig fysiskt eller mentalt slitna. Då ska HV gå före. Men är man motiverad och känner sig fräsch ska man självklart representera sitt landslag.

måndag 28 januari 2008

Matchen i Lördags och matchen idag

Stämningen i Kinnarps Arena har diskuterats flitigt på HV71.se:s forum. Det har hetat att den tappat en del på det senaste åren. Att aftonbladet sen utser HVs fans till de bästa säger väl egentligen ingenting MEN när jag var där i lördags var det verkligen bra tryck. Ungefär lika bra som jag minns det var 'på min tid' på nittiotalet. Skillnaden är att det för det första är en så fantastiskt mycket bättre arena och att tifo, ramsor och allt annat känns mer organiserat jämfört med då. Tråkigt? Nej, absolut inte, snarare bättre. All credd till eldsjälarna i North Bank. Bra jobbat!

Såklart var väl stämningen med all säkerhet bättre än den brukar vara. Lördagsmatch dagen efter löning. HV vinner väldigt, väldigt övertygande mot närmast jagande lag. Vad gäller spelet fanns det inte mycket i övrigt att önska. 6-2 var faktiskt i underkant. Möjligtvis att det ska bli lite för fint i vissa lägen med pass med små marginaler. Möter man ett lag mer på hugget än Timrå var i lördags kan det straffa sig. Gäller att inte lägga till sig med dåliga vanor innan slutspelet. I övrigt var Tedenby en fröjd att se, som vanligt. Plus också till Falk och Kaupilla som verkar börja komma ingång. Efter matcher som den i Lördags blir man sugen på att flytta 'hem' till Jönköping. Hockey är så mycket bättre live och då i synnerhet i Kinnarps arena.

Så kvällens match, appropå Kaupilla räddade poäng för HV genom sina två mål. På två matcher har han nu gjort tre mål. Det är ett mer än han mäktat med på 40 matcher innan! Verkar som att formen är på gång lagom till slutspel. Matchen var i övrigt ingen höjdare. Märktes att det var Djurgården som var i störst poängbehov som kämpade bäst. Detta var mycket en kamp snarare än skönspel. Till stor del berodde nog detta på den bedrövliga isen i Globen som Åkerman också anmärkte på i andra periodpausen. Pucken hoppade och stutsade märklig gång på gång. Och de normalt så passningsskickliga backarna i HV hade stora problem att slå ett rätt pass vid uppspelen. Verkade vara hyfsat bra stämning för en gångs skull i Globen. Men arrangörerna måste ju för fan se till att ha en spelduglig is till en elitseriematch. Sist var det strul med TV-sändningen och nu var det isen. Skärpning! Vi snackar ju ändå om sveriges nationalarena för hockey. Självklart gynnande detta det mindre spelkunniga laget djurgården. När HV-spelarna dessutom såg rätt sega ut så går det så här eller värre. 2-2 var allafall helt ok med tanke på detta. Förutom Kaupilla ska Davidsson ha ett plus. Var överallt på isen ikväll och gjorde ett hästjobb.

Just det, en sak till. Det blev en ny HV-halsduk i lördags också. Alltid retar det väl någon frölundait här i Göteborg. Det är min alla fall förhoppning.

lördag 26 januari 2008

Påväg till Kinnarps

Strax är jag på väg. Blir en härlig eftermiddag känner jag på mig. Kul att det är toppmatch också. Det var bonus. Så var inte tabelläget för Timrå när jag köpte biljetten för ca två månader sen. Vinner HV så är seriesegern klar. Det vågar jag nästan lova. Om Färjestad också förlorar i eftermiddag känns det ännu säkrare. 16 poäng på 14 omgångar tror jag inget lag kan ta igen..

Läget i laget är följande: J.Johansson är fortfarande borta tillsammans med de tre långtidsskadade Halvardsson, Torp och Fredriksson.

Var har jag plats på arenan? På A-stå såklart. Som på nittiotalet.

Nu åker vi! Mot Jönköping!

torsdag 24 januari 2008

Äntligen lite flyt

Äntligen en match där HV hade lite flyt och fick lite enkla mål (enklare än vanligt åtminstone) i rätt lägen. Skönt! HV tog ledningen med 1-0 efter effektivt powerplay och det var ställningen inför andra. I första halva av andra både kvitterar Brynäs och tar ledningen efter fin powerplay-spel. Då kliver Tedenby fram. Vinner pucken på egen blå. Driver upp mitt i plan, passar ut på kanten till Liket som som sedan slår ett perfekt pass tillbaks till Tedenby som har öppet mål. Tedenbys första elitseriemål var ett faktum. Det kunde också kommit tidigare i matchen då han hade en ramträff. Spelmässigt gör HV en helt ok match även om det var på tok för mycket slarv emellanåt och Brynäs saknade inte chanser. Både vid 2-2 och 3-2 till HV som kom i slutet av andra, hade Brynäs många bra målchanser och hade ordentligt tryck stundtals. Trycket gav HV möjligheten att kontra. Något många andra lag gör allt för att inte det ska hända. Det är förståligt. Åtminstone om ser till den här match. Ruskigt snabba omställningar och riktigt effektivt. I just en sådan kontring kunde HV i början av tredje göra 4-2 och matchen var avgjord. Resten blev en transportsträcka fram till slutsignalen. 5-2 blev det till slut.

Det ovanliga den här matchen var att det inte var förstakedjan som var den bästa. Den var istället den kedja som fick minst gjort och såg bara segare ut ju längre matchen gick. Det oroar inte mig så mycket en sån här match. Speciellt inte när tredje- och fjärdekedjan tar sånt ansvar som de gjorde ikväll. och det handlade inte bara om att vara "checking-lines" utan framför skapade de tryck i Brynäszonen och gjorde en hel del snabba omställningar, bland annat vid Tedenbys mål. Kul med två trepoängare i rad nu. Var ett tag sen.

Nu väntar 'seriefinal' mot tvåan Timrå som ligger 13 poäng efter med mig på plats i Kinnarps.

Kanske inte årets intervju men underhållande att läsa. Tack Adde för underhållningen och tack HV-bloggen för länken. Kan verkligen honom. Påstridiga, sensationssökande kvällstidningjournalister måste vara otroligt irriterande att ha att göra med.

Mera HV-repotage

Lägelserapport: HV leder med 3-2 efter två perioder borta mot Brynäs. Sådär spel såhär långt. Mer om matchen sen..

Efter matchen blir det mer HV, nämare bestämt på kanal 9:s Elitserieextra kl 21.30. Rubriken är "HV, det nya Färjestad?" och med Kenta åkandes traktor. Kan vara intressant.

måndag 21 januari 2008

Hockeykväll

Jag rekommenderar att se hockeykväll kl 21.30 på SVT ikväll. Programmet håller alltid hög standard men idag är det extra intressant då det innehåller ett repotage om "suveräna serieledarna" HV71.

söndag 20 januari 2008

Svåraste motståndare

Har egentligen inte mycket att tillägga om gårdagens match än vad som redan skrivits. Känns som om HV fick en lite för bra start med 2-0 efter drygt tre minuters spel. Det verkar ha gjort att spelarna vaggades in i någon slags falsk förvissning om att detta skulle gå vägen utan att behöva anstränga sig. Nu gjorde det ju i och för sig det tack vare ett strålande powerplay. Men utan marginalerna på sin sida hade HV förlorat den här matchen.

Man kan alltså konstatera att HVs största motståndare är, som klyschan gör gällande, de själva. Dålig stämning på läktarn verkar det varit också. Det var intrycket man fick framför tv:n. Verkar som att både laget och även Jönköpings-publiken går på sparlåga nu i väntan på slutspel. Jag hoppas det blir bättre tryck nästa lördag, när jag i egen hög person kommer vara på plats i Kinnarps arena. Fast innan det ska Brynäs bemästras, förhoppningsvis, i tablettasken på torsdag.

torsdag 17 januari 2008

Bragdartat

Det var en riktigt riktigt fin kämparinsats när HV ikväll kämpade till sig 1p mot Linköping borta. Väldigt imponerande med tanke på att nio spelare saknades vilket innebar att fem juniorer fick fylla upp och dessutom fick Grillfors spela foward igen. Dessutom hade HV, för vilken gång i ordningen vet jag inte, en idiot till domare mot sig och spelade box play i ca en period. 34 utvisningsminuter på HV och endast 12 på LHC i en ganska snäll match visar tydligt att någonting är fel. Då inte bara i huvudet på Niklas Person utan även på dommarorganisationen i svensk elithockey. Dags att vakna för fan! Domarinsatser som denna dödar hockeyn! Men jag är inte arg. HVs underbara kämparinsats kan jag leva länge på. Troligen ända till lördag kl 15. Inte ens vetskapen om att LHC spelade rätt kasst och kanske inte var den värdemätare tabellen visar kan förta min glädje.

Liv blir man tydligen aldrig klok på. Han såg ut som en helt annan målvakt jämfört med i lördags. Följsam, stabil och blixtsnabb reaktionsförmåga. Spelar han som han gjorde idag är han elitseriens bästa målvakt. Davidsson förtjänar också massor med beröm. Tog verkligen sitt ansvar när så många saknades. ALLA spelare ska förövrigt ha beröm för den här kämparinsatsen.

Känns som det har vänt nu. Man börjar ana glöden i laget. Tror den här poängen var oerhört mycket viktigare än vilken trepoängare som helst i början av oktober.

Liket klar för HV

Det ryktades redan i somras om att Johan Lindström skulle bli HV-spelare. Nu är det verkligenhet. Han gör comeback redan ikväll mot sin gamla klubb Linköping. Bra med tanke på den tillfälliga forwardsbristen i laget. Hoppas klubbytet blir ett lyft för 'Liket' som inte var lyckad i Mora dit han gick höstas efter fyra säsonger i LHC. Lindström spelade förövrigt som ung i HVs olika juniorlag och hann även med att göra fyra a-lagsmatcher.
Välkommen hem Johan!

onsdag 16 januari 2008

Många borta tyvärr

Halvardsson, Torp, Fredriksson, Melin, Ledin, Jämtin och J.Jonhansson. Dessa sju spelare saknas enligt hockeyligan.se i HVs laguppställning i morgon mot Linköping borta. De tre förstnämnda är ju som bekant borta sedan tidigare. Johansson och Melin är sjuka och i jämtin och Ledins fall beror det på avstängning efter bråket i slutskedet av Färjestadmatchen i lördags.

På pappret ser morgondagens match ut som en mycket tuff uppgift med tanke på alla som saknas. Men om laget plockar fram den moral och spelglädje de visade upp senast tror jag ändå det kan gå vägen. Vi får hoppas allafall. Positivt är också att vi då med säkerhet får se mer av HVs bästa juniorer med Tedenby i spetsen. Inte alls fy skam! Hoppas verkligen de blir tre pinnar imorgon. Är ju ändå LHC vi möter. Dessutom är de det enda laget HV inte tagit någon trepoängare mot än denna säsong.


Uppdatering 08-01-16: Jonas Johansson är borta pga fotskada. Dessutom är även Jari Kaupilla och Eric Johansson sjuka och medverkar ej ikväll. Sammanlagt nio(!) borta alltså.

tisdag 15 januari 2008

Så mycket bättre

Lika missnöjd jag var med saker och ting efter Färjestad-matchen, lika nöjd är jag med mycket efter kvällens match mot SSK.

Till att börja med var försvarsspelet riktigt stabilt. Som de flesta andra lag som möter HV, i synnerhet i Kinnarps Arena, hade Södertälje taktiken att spela defensivt och uttnyttja HVs misstag. Tråkigt? Ja. 'Orättvisa' segrar? Ja, ibland. Idag bjöds dock inte Södertälje på mycket. Ward, som kanske hade en mindre lyckad dag (matchstraff andra matchen i följd) bjöd på en chans plus att de ett friläge som hindrades tack vare en nedragning som i sin tur ledde till en straff som så när gick in. Annars var det som sagt inte mycket SSK fick gratis. Kul att se att offerviljan bland backarna ikväll. Det var många skott där Liv slapp ingripa tack vare täckande backar.

Offensivt var HV på riktigt bra spelhumör, då i synnerhet förstakedjan som gång efter annan lekte med SSK i anfallszon. Samtliga i den kedjan förtjänar stort beröm. Övriga Kedjor gjorde absolut inte bort sig heller och både andra och fjärdekedjan stod för ett mål. Fjärdekedjan med backen Grillfors som center och juniorerna Lukas och Henrik Eriksson gjorde defenitivt inte bort sig.

Liv som fick väldigt mycket kritik av bland andra mig efter förra matchen. Kanske var kritiken lite väl hård. Kanske var det besvikelsen över förlusten och allt annat som gick emot HV som lite fick gå ut över Liv senast. Ikväll spelade Liv hur som helst upp sig rejält. Inte för att han gjorde massor av svettiga matchavgörande räddningar. Det behövde han aldrig. Snarare var det hans kroppspråk som signalerade något annat än i lördags. Han kändes trygg i sitt spel. Kanske delvis på grund av den fina hjälp han fick av backarna. Jag hoppas ändå att Liv gett sig fan på att inte göra en sådan match som han gjorde i lördags igen. Jag håller också verkligen tummarna för att Liv fortsätter utstråla trygghet och stabilitet i målet även i fortsättningen. Det är a och o. De spektakulära räddningarna vet vi ju redan att han kan göra..

Till sist och kanske det roligaste: Tedenby! Igen. Pga, eller ska vi kanske säga tack vare Ledin och Jämtins avstängningar fick han förtroendet i andrakedjan ikväll. Och Som han förvaltade det! Som tidigare helt respektlös, mycket nära att göra mål och utsedd till matchens lirare. Pettersson, som idag för första gången spelade i Kinnarps i SSK-dräkten har vi redan hittat en ersättare till om jag får bestämma. Han heter Mattias Tedenby. (Därmed inte sagt att det skulle skada att ta in någon spelare som kan tillföra laget något lagom till slutspel). Hoppas verkligen han på allvar får vara med i A-laget även i fortsättningen. Med tanke på vad man sett hittills så vore det idiotiskt av Kenta och gänget om så inte blir fallet.


Tedenby, 17 år. En spelare
som kan bli hur bra som helst.


Just det! En sak till. Davidssons agerande vid Cibaks knytnäve mot Tedenby var grymt att se. Har nog aldrig sett Davidsson så arg eller agera på det viset. För er som inte såg det tog en förbannad Johan Davidsson tag i Cibak och tryckte ner han mot isen. Overkligt.

lördag 12 januari 2008

Mycket att vara förbannad på

Många intryck att smälta efter en match som den ikväll. Svårt att få ner alla tankar och intryck och göra något så konkret av det som ett blogginlägg men jag ger det ett försök.

För det första måste det varit en av de sämsta dommarinsatserna jag någonsin sett jag fick uppleva idag. Då inte bara för att han föll för hemmatrycket utan även för han var rent allmänt inkonsekvent i sin bedömning. Lägg där till de utvisningarna vid först Ward och Kåbergs 'slagsmål' där de mest stod och jabbade lite. Slutade med att båda fick matchstraff. När sedan tre FBK-fjantar hoppar på Jämtin i slutet av matchen slutar det hela med att Jämtin och Ledin som skyndar till för att försvara Jämtin och pirnes blir får match penalty vilket om jag förstått det rätt innebär att de är avstängda minst en match. Dessutom fick Ledin som skyndade till för att försvara Jämtin mot överfallet även han match penalty. Uselt Råbjär!

Liv är andra objektet för min ilska. Hur många matcher har det inte varit som ikväll. Det är jämnt, HV ligger på för kvittering/ledningsmål, motståndarna kommer upp i ett av få anfall och Liv gör en mycket tveksam insats och mål i baken och gonatt för ikväll. Liv hade visserligen en bra period i höstas då verkligen visade hög kvalitet. Hoppas verkligen han hittar tillbaks dit snarast. Tills dess vill jag se A.Andersson som förstamålvakt. När man läser intevjuver blir man dock rädd att Liv tar motgångar på fel sätt. Med en Liv som han är idag blir det aldrig, ALDRIG något SM-guld.

Der var dock inte de detaljer jag nämnt hittill som var deb stora anledningen till att HV förlorade. Den stora anledningen är de primadonnafasonerna man börjar se allt mer i HV. Visst kan det se snyggt ut och som att HV är överlägsna. Och på ett sett är de ju det. När det gäller ta sig från försvar till anfallszon, bita sig fast där och forechecka högt med forwards och på sätt stoppa motståndarnas uppspel är faktiskt HV outstanding. Tyvärr för HVs del så blir det inte många mål gjorda med skott från blå och sargkanten, speciellt inte om det inte finns en enda HV-spelare som går på returen alternativt är framme och skymmer målvakten. Man kanske undrar varför alla målvakter gör sin bästa match mot just HV? Svaret är enkelt: HV hjälper dom att bli det genom enkla avslut och obefintlig offervilja framför mål.

En annan viktig detalj som blivit sämre på sista tiden: Jag har ofta gnällt på HVs backar att vara non chalanta i försvarszon och slå många indianare. Den detaljen tycker jag faktiskt blivit bättre även om det fortfarande förekommer. Däremot får försvararna väldigt svåra lägen att jobba på när de inte får nån hjälp från forwards samt motståndarnas anfallare kommer rättvända i hög fart på grund av att forwards tappat puck i fel lägen istället för att spelat enkelt och dessutom inte efter det jobbar hem. Detta blir extra tydligt när man möter så pass bra lag som Färjestad tyvärr är.

Det är mycket som är fel nu. Men det kan också enkelt bli mycket bättre igen. För HV har trots allt elitseriens bästa lag. Börja med att bänka Liv men framför allt ENKLARE SPEL. Dags att börja ta fler avslut istället ideligen försöka med ett svårt diagonalpass över moståndarnas klubbor. Funkar väl en gång av sju om jag är snäll. Fler folk på mål, inte bakom, inte ute vid sargen utan framför målvakten så han inte ser.

Ja. Det var väl en del av mina tankar kring kvällens match. Återkommer eventuellt med mer, kanske, när ilskan lagt sig.

onsdag 9 januari 2008

Utbyggnad på gång?

Ledningen för HV71 verkar ha planer på att bygga ut Kinnarps, igen. Det blir i så fall den tredje kapacitetökningen på bara drygt tio år. Kinnarps Arena som stod klar 2000 innabar att publikkapaciteten ökade från ca 4200* till 6200. Bara fyra år efter det byggdes arenan om och fick då en kapacitet på dagens 7038. Hur många platser den arenan ska ta efter nästa omgångar är inte klart än.

Helt rätt av klubben att satsa på det. En beläggning på 99,5% säger det mesta. Förutom att HV går miste om potentiella biljettintekter när folk som vill se HV inte får plats, blir det också svårare för HV att rekrytera nya 'trogna supportrar' när inga förutom de mest inbitna HV-fans får möjlighet att se laget, antingen genom att ha årskort eller, för det mesta, vara ute i väldigt god tid för att få tag på biljett. För det är ju ändå genom att se matcher live som man bygger upp den riktiga kärleken till laget. Så var det åtminstone för mig..

*) Tror det nån gång var 4300 'på min tid' men då var det väldigt trångt på stå.

tisdag 8 januari 2008

Äntligen är hemmasviten bruten

Just det att hemmasviten på fyra matcher utan vinst bröt var det viktigaste denna match. Annars är det väl bara att hålla med Henke Gustafsson i hans som vanligt klockrena analys: Det var inte HV som var bra, det var Mora som var dåliga, tyvärr. Så mycket till värdemätare var inte denna match och vad HV står formmässigt är svårbedömt. Betydligt bättre besked om detta får vi säkert på lördag då vi möte Färjestad på bortais. Mycket svårare än så blir det inte.

Vad gäller matchen ikväll måste jag plussa backarna Ward och Pelle G som såg riktigt, riktigt stabila ut. Hoppas det inte bara berodde på att tempot var lågt.. Några sviter av Jämtins sjukdom märktes inte heller. Han såg väldigt pigg ut och stod också för 3-1 målet som blev matchens sista. Plus också till Janne.

Jag är ändå inte riktigt nöjd med hur kedjorna är komponerade. Tycker att andrakedjan har blivit sämre sen man bytte plats på Jämtin och Melin. Skulle hellre se att man gick tillbaks till hur det var innan (med Ledin-Hrdina-Jämtin i andra) eller att man sätter upp kedjorna enligt följande:

1a (intakt)
Vouti-Davidsson-Thörna
-Den bästa kedjan i elitserien i konkurrens med LHCs första line.
2a
Kaupilla-Hrdina-Ledin
-Kaupilla verkar komma till sin rätt när han lirar med Hrdina. En kedja som har alla ingridienser att bli en riktigt vass. Kaupilla står för farten, Hrdina för puckhållandet och de briljanta passningarna och Ledin bereder väg för de andra och bidrar även med ett och annat mål.

3e
Melin-Falk-Jämtin
-Även denna formation kan bli riktigt vass. Melin vänder ut och in på vilket försvar som helst. Jämtin går på mål och Falk tar mer defensivt ansvar vilket (tyvärr) behövs de gångerna Melin missar en dragning.

4e
Tedenby-E.Johansson-J.Johansson
-Med lite mer speltid än fjärdeformation i HV brukar ha skulle den här kedjan också kunna bli produktiv. Annars handlar det om att gå in och 'gnugga'. Störa motståndarna med hög forecheking och på det viset vinna puck, hålla i den anfallszon och förhoppningsvis skapa lite målchanser. Skyhög potential i Tedenby!

Så! Nu har jag stillat min sätta-upp-formation-hunger för ett tag..

Sen är det nu klart att HVs juniormålvakt Christoffer Bengtsberg får ett så kallat utbildningskontrakt till nästa säsong och blir uttalad tredjemålis bakom Liv och Andersson. Kul! Vad jag förstått är han en målvakt med potential.

Edit: Det var inget utbildningskontrakt Bengtsberg fick. Det var istället ett 'vanligt' tvåårs-kontrakt.

Sluta fjanta, in med Eloranta!

Ikväll möter HV 'spöklaget' Mora hemma. Mora, som precis gjort klart med HV-legenden Kari Eloranta som assisterande tränare. Tyvärr får inte publiken möjlighet att hylla honom då han inte ansluter till Moras lag förrän senare.

Positivt inför ikväll är att Jämtin och Voutilainen är tillbaks samt att Andreas Andersson får chansen i målet. Bra med tanke på att Liv varit lite svajig på slutet. Fyra förluster i rad hemma (varav två efter sudden) för HV. Nu är det verkligen dags för seger och även revansch för senaste matchen mot Mora. Mer om inför matchen och HVs uppställning här.

lördag 5 januari 2008

All heder

HV-matchen får ursäkta. Jag har just bevittnat en av de bästa hockeymatcherna jag sett. Den hade allt. Ja ALLT, förutom en svensk seger.

Det finns så mycket att skriva om den här matchen så man skulle kunna skriva en hel roman om den. Jag nöjer mig med att ett kort referat och hänvisar till andra källor för mer utförligt för de som hade oturen att missa detta. Sverige spelade rätt uselt och Kanada dominerade de två första perioderna och ledde med 2-0 efter dessa med mersmak. I tredje perioden reser sig Sverige och på vilket sätt! 14-3 till Sverige i skott denna period och 2-0 i mål varav det sista kommer med ca 40 sek kvar. I efterföljande sudden fortsätter Sverige dominera och man sitter nästan och väntar på segermålet. Tyvärr gör då Kanada från ingenting ett riktigt skitmål. Ett sånt mål som inte ska få ske. En ensam kanadensare mot fyra svenskar lyckas på något vis trockla in pucken. Kändes då hur orättvist som helst. En smäll på käften.

Ändå ska Mortin, Backlund, Berglundx2, Hedman, Enroth och alla i laget ha all heder och respekt av sin insats. All heder ska också HVs förra tränare Per Mårts och övriga i ledarstaben som verkligen fått in en vinnarmentalitet i det svenska laget. Fått varje spelare att tro på sig själv och sin förmåga. Mycket imponerande! Inget ont om Kenta men när man ser Mårts nu och vad han gjort med småkronorna så är det inte utan att man saknar han i HVs bås..

HV ja. De spelade också idag. En inte alls lika underhållande match som JVM-finalen. Rätt dålig från båda lag, i synnerhet från HVs sida och de ska vara nöjda att de får med sig en poäng. Nu börjar jag bli riktigt trött på det här loja spelet. Kändes faktiskt som det var på gång efter Modo-matchen men efter dagens match vettefan.. Dålig skridskoråkning, inga närkamper och många missade pass. Sånt spel vinner man inte många matcher med. Än mindre något SM-guld. Hoppas verkligen det är ett utslag av mättnad och omotivation då laget i princip är klara för slutspel. Annars finns det anledning att vara mycket orolig.

Inför idag

En härlig hockeydag att se fram emot. Börjar kl 15 med VF-HV. Men det är faktiskt inte höjdpunkten. Det blir istället JVM-finalen kl 20 mellan Sverige och Kanada.

Har nu haft möjlighet att se Sverige ett par matcher, bland annat semin igår. Måste säga att jag blir mycket, mycket imponerad. Vilken inställning. Känns som det är ett 20 Ledin:s där ute, inställningsmässigt. Hoppas HV ikväll åtminstone kan komma upp i hälften av den glöd junisarna visar. Då vinner de mot Frölunda.

Trots att HV är på besök i min hemstad blir det ingen live-match för mig. Biljetterna var i stort sett slut redan dagen efter förra HV-matchen här. Men jag hoppas ändå på bra stämning och att man får chansen att reta någon eller några infödingar med lite glada utrop vid HV-mål. Alltid lika roligt! Min första livematch blir förövrigt om tre veckor. Då mot Timrå i Jönköping. Blir stort!

HVs lag verkar bli samma som sist. Dvs Jämtin saknas. Det finns dock möjlighet att Voutilainen finns med. Vouti eller inte. Jag tror på HV-seger i eftermiddag. Misstänker att samma fina spel som i första och andra perioden sist plus lite mer jävlar anamma bärgar tre nya poäng.

Sverige-Kanada blir det dock tyvärr förlust. Hoppas verkligen jag har fel i det sista tipset. Och visst har de alla möjligheter. Det har de visat förut. Med den inställning som finns i laget kommer man långt.

torsdag 3 januari 2008

Äckliga Modo!

I matcher som den ikväll liksom i slutspelet hatar man verkligen Modo. De gnetar och gnetar, backar hem med hela laget, har tur med stolpar och annan skit som är ivägen för målet, ligger under med skott med 28-13 efter två perioder, går ut i tredje och gör ett tursamt mål. Skulle det finnas någon rättvisa i världen skulle ALDRIG lag som Modo vinna över lag som HV. Nu är ju som ni vet inte världen rättvist. Så! Skönt att få spy lite galla över ett lag man gillar allt mindre och mindre. Om vi ska vara lite mer nyanserade så kan ju faktiskt HV spela effektivare. Det var nämligen det stora problemet med HVs spel den här kvällen. Man var på tok för omständig och försökte mestadels skapa öppna lägen istället för att gå rakt på mål och skjuta i halvlägen och på så sätt få in pucken eller gå på retur. När de väl började göra det, i mitten av tredje efter det lite tursamma (ja faktiskt) 1-3 reduceringen blev plötsligt Modos ledning rejält hotad.

Men allt gjorde inte HV dåligt. I första och andra var det i stort sett just det, sättet man försökte avsluta på, som var det enda som var dåligt. Ja. Kanske lite darrigt försvars- och målvaktsspel vid ett fåtal tillfällen. Faktum är att HV gjorde sin bästa match på mycket länge. Med snabba kreativa uppspel och för det mesta, resolut försvarsspel och snabba spelvändningar. I tredje gjorde de visserligen allt det där sämre men var o andra sidan hetare i anfallszon och visade större vilja att göra mål och fick på det viset utdelning.

När det gäller spelarkritik måste jag tyvärr såga Louma rätt hårt. Verkar helt ur slag för tillfället. Slarvar väldigt både i anfalls- och försvarszon. Gav bort pucken vid Modos första mål. En annan spelare man kan förvänta sig betydligt mer av är Davidsson som var blek, speciellt i tredje. Gav bort pucken vid Modos 3-0 mål. Liv verkar inte heller i slag och såg ut som han gjort de senaste matcherna, dvs darrig. Rejäl skärpning krävs av dessa tre nyckelspelare i fortsättningen! En positiv överraskning var dock Jonas Johansson som nog gjorde sin bästa match i HV-tröjan. Påminnde en del av Melin fast mer rakt på mål. Och en man bara gillar mer och mer är Ledin. Vilken kämpe. Vilken inställning! Härligt! Förlåt att jag tyckt så illa om dig!

Till sist vill jag tillägga att jag ändå är optimist och tror att HV är på gång nu. Hoppas och tror att Frölunda får sota den snöpliga förlusten ikväll. Detta kan underlättas med en injektion av Jämtin och Voutilainen i laget som saknades idag.